Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )

Grupy

Szukaj w grupach

 

Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2003-06-26 12:09:15

Temat: Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )
Od: "Marcin" <M...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Po raz pierwszy samodzielnie bez pomocy rodziców robiłem kiełbase
swojską.

PROPORCJE NA KIEŁBASĘ

MIESO
Proporcje na 12 kg mięsa kiełbasianego
10 kg mięsa wieprzowego (w zależności od tłustości mięsa w tym powinno być
ok 2 kg tłustego (słoniny), może być mniej)
2 kg mięsa wołowego kleistego "oczko", "udziec"
( ja czasami zamiast wołowego używam mielonego drobiowego nawet w proporcji
pół na pół z wieprzowym)

PRZYPRAWY

na 1kg mięsa stosujemy
3gramy pieprzu
3gramy czosnku
1dkg soli ( w orginalnym przepisie było 1,5 dkg soli ale ja wole dosolić
podczas wyrabiania mięsa gdy jest niesłone)
ok 1 szkl wody ale to dopiero podczas wyrabiania mięsa gdy masa mięsna jest
za gęsta


Ja teraz miałem 7 kg wieprzowego do tego 2kg słoniny
mięso pokroiłem w kawałeczki ok 1x2x3 cm wsypałem w to 7 dkg soli (tę ilosc
należy zapamiętać żeby potem odjąć od całej porcji soli )
Osobiście saletry nie używam, mój ojciec saletruje i też kiełbasa bywa szara
w środku :(
Nasolone mięso odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Ja proponuje
codziennie sprawdzać stan mięsa, ponieważ po kilku dniach moje mięsko
zaczeło sie robić nieświerze (chyba jednak pomieszczenie było za ciepłe )
zrobiłem więc płukanko mięsa, nowe solenie tym razem już dałem 10dkg soli i
następnrgo dnia mięso poszło do mielenia ( grubym sitkiem )
kupiłem 2 kg "oczka " wołowego + kilogram mięsa mielonego drobiowego, mięso
wołowe skręciłem na drobnym sitku. Wszystko do michy. Pieprz + czosnek z
proporcji. Ja dodałem jeszcze około szklanki wody i jeszcze dosoliłem i
dosypałem pieprzu. Po dokładnym wymieszaniu mięska ( nie można też mieszć za
długo ) mięsko do jelit na kije i do wędzarki.

Wędziłem od 23:20 do 1:20 drewnem jakie miałem ( gruszka (dzika) , jabłoń
sucha i świeża i jedna świeża gałąź z mirabelki) po wyciągnięciu z wędzarki
szybciutko odkroiłem kawałek i ręce mi opadły. Kiełbasa była słona jak
diabli. Plulem sobie w brodę, że dosypałem więcej soli niż w przepisie. Dziś
rano robiąc sobie jedzonko do pracy wziołem jeden kawałek tej kiełbasy. I o
dziwo kiełbasa nie była juz taka słona. Kamień spadł mi z serca że nie będę
sie wstydził przed nikim swoją kiełbasą. Kolor mięsa w kiełbasie nie jest
może rewelacyjny no ale cóż nie dodawałem saletry. Za to zapach i smak jest
bardzo dobry.
Dzisiaj biorę się za wędzenie boczków, szynek, i baleronu. Chyba najpierw
dość mocno rozgrzeje wędzarkę i mięso włożę na początek na duży ogień a
potem dopiero powolutku.

Niewyspany
Marcin M
chyba sobie zrobię kolejną kawę :)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 12:15:36

Temat: Re: Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marcin napisał:
*ciach*
> Dzisiaj biorę się za wędzenie boczków, szynek, i baleronu. Chyba najpierw
> dość mocno rozgrzeje wędzarkę i mięso włożę na początek na duży ogień a
> potem dopiero powolutku.
>
> Niewyspany
> Marcin M
> chyba sobie zrobię kolejną kawę :)
Czlowieku litosci! Jezor mi na klawiature splynal. Mam taka chetke na
taka prawdziwa kielbase. Pewnie nie jestes z okolic Wroclawia, prawda?

--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 12:24:01

Temat: Re: Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )
Od: "Marcin" <M...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bdeo3t$dr1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Marcin napisał:
> *ciach*
> > Dzisiaj biorę się za wędzenie boczków, szynek, i baleronu. Chyba
najpierw
> > dość mocno rozgrzeje wędzarkę i mięso włożę na początek na duży ogień a
> > potem dopiero powolutku.
> >
> > Niewyspany
> > Marcin M
> > chyba sobie zrobię kolejną kawę :)
> Czlowieku litosci! Jezor mi na klawiature splynal. Mam taka chetke na
> taka prawdziwa kielbase. Pewnie nie jestes z okolic Wroclawia, prawda?
>
Przykro mi ale niestety nie, moje okolice to Kazimierz Dolny nad Wisłą
> o
> ooo walkie!
> o http://walkie.cegla.art.pl
> + Nawet ząb bywa wstawiony
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 13:01:01

Temat: Re: Robimy swojską kiełbaskę :) mniam (długawe )
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marcin napisał:

>>Czlowieku litosci! Jezor mi na klawiature splynal. Mam taka chetke na
>>taka prawdziwa kielbase. Pewnie nie jestes z okolic Wroclawia, prawda?
>>
>
> Przykro mi ale niestety nie, moje okolice to Kazimierz Dolny nad Wisłą
>
Glodnemu zawsze wiart w oczy wieje ;)


--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-27 04:43:45

Temat: Re: Robimy swojskąkiełbaskę :) mniam (długawe )
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Marcin" <M...@w...pl>
>
Przykro mi ale niestety nie, moje okolice to Kazimierz Dolny nad Wisłą

================

Tam to wszystko sprzyja zdrowemu i swojskiemu :-)

Ale, jak sie dowiedzialam, niestety 'Kuncewiczowka' idzie na licytacje....
Bylam kiedys gosciem pani Marii Kuncewicz, mialam tez okazje podziwac jej wspaniale
bukiety - kwiaty z ogrodka wlasnorecznie
komponowane...
Smutne to, ze to co tak wartosciowe.. odchodzi bezpowrotnie...
Barbara




---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.493 / Virus Database: 292 - Release Date: 2003.06.26


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-27 05:57:24

Temat: Re: Robimy swojsk&plusmn; kie&sup3;bask&ecirc; :) mniam (d&sup3;ugawe )
Od: d...@w...pl (Darek) szukaj wiadomości tego autora

Marcin wrote:

> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w
wiadomości
> news:bdeo3t$dr1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Użytkownik Marcin napisał:
> > *ciach*
> > > Dzisiaj biorę się za wędzenie boczków, szynek, i
baleronu. Chyba
> najpierw
> > > dość mocno rozgrzeje wędzarkę i mięso włożę na
początek na duży ogień a
> > > potem dopiero powolutku.
> > >
> > > Niewyspany
> > > Marcin M
> > > chyba sobie zrobię kolejną kawę :)
> > Czlowieku litosci! Jezor mi na klawiature splynal. Mam
taka chetke na
> > taka prawdziwa kielbase. Pewnie nie jestes z okolic
Wroclawia, prawda?
> >
> Przykro mi ale niestety nie, moje okolice to Kazimierz
Dolny nad Wisłą
> > o
> > ooo walkie!
> > o http://walkie.cegla.art.pl
> > + Nawet ząb bywa wstawiony
> >A ja się cieszę bo jestem z Lublina. Zawsze to bliżej.
Jak będziesz robił to może daj znać. Pozdrawiam Darek.

--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mleko i śmietana UHT?
Wędzony węgorz
Pudelko na herbatki
irlandia
kaczka od Sabały

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)
Trochę historii
Proponuję trochę zwolnić..

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X