Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!news.polbox.pl!
not-for-mail
From: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Halibut w kwasnym sosie owocowym [P]
Date: Sun, 29 Jun 2003 09:51:36 +0200
Organization: Silesian University of Technology in Gliwice, Poland
Lines: 53
Message-ID: <bdm5pv$a8s$1@news.polbox.pl>
References: <bdeogv$jq9$1@atlantis.news.tpi.pl> <bdfptn$451$1@news.polbox.pl>
<042001c33c60$a5034dd0$528f573e@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: masq.albatros.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.polbox.pl 1056873087 10524 213.216.82.51 (29 Jun 2003 07:51:27 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jun 2003 07:51:27 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161436
Ukryj nagłówki
Barbara Czaplicka wrote:
> From: "Nikodem Ku?nik" <n...@W...albatros.gliwice.pl>
>> ... chyba zaloze smazalnie, bo tez w ten sposob panieruje ryby. Moja
>> ulubiona to kawalki halibuta (panierowane w mace kukurydzianej), usmazone
>> w glebokim oleju i polane kwasnym sosem z czarnych porzeczek i wisni,
>> pycha! Fladra w mace kukrydzianej tez jest bardzo smaczna i chrupiaca.
>> Pozdrawiam,
>> Nik
>
> Nikodem, a moze podasz recepte na ten slodko kwasny sos????
> Zaintrygowal mnie ten halibut z takim dodatkiem...
> a poniewaz mozna to zrobic w domu, tutu wisnie i czarna porzeczka...
> to moze bym zrobila.. bo w spizarni mam pustki....
> no.........dzem z czarnej porzeczki moze sie jeszcze znajdzie... ale nie
> przysiegne.. zatem.. czekam na przepis :-)
> Pozdrowka
> Barbara
Z przyjemnoscia dziele sie przepisem. Kiedys zaczerpnalem go z 'Dania rybne'
S. Koch, AWM, ale teraz przypis juz tak mi wszedl w krew ;-? ze czesto
nieco modyfikuje proporcje i skladniki.
Sam sos nie jest slodko-kwasny, bo slodyczy w nim niewiele, raczej wiecej
owocowego aromatu. Delikatny smak halibuta dobrze komponuje sie z tym
sosem.
HALIBUT W KWASNYM SOSIE OWOCOWYM:
Kawalki halibuta lekko rozmarazm, polewam sokiem z cytryny, lekko sole i
umieszczem w zimnym na 30 min.
Potem obtoczyc w mace kukuryczianej, rozbeltanym jajku i jeszcze raz w mace
kukurydzianej. Smazyc krotko - ok. 10 min w zaleznosci od wielkosci
kawalkow ryby.
Sos na ok. 2 kawalki po 100g halibuta:
W sumie ok 200g owocow, np.:
Po 100g czerwonych, czarnych lub bialych pozeczek
Po 100g wisni bez pestek
zagotowac z cukrem (1/2 lyzki) w ok. 0,5 wody.
Po zagotowaniu zmiksowac na gesty mus.
Mozna tez z mrozonych owocow zrobic mus po krotkim zagotowaniu.
Lyzke masla lub oleju podgrzac na patelni, zrobic zasmazke z 1 lyzka maki.
Do zasmazki dodac mus owocowy i pol kieliszka (ok. 50ml) czerwonego
wytrawnego wina (moze byc tez polwytrawne, wtedy sos bedzie bardziej
slodki).
Rybke na talezyk, polac sosem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Nik
|