Data: 2003-06-29 07:51:36
Temat: Halibut w kwasnym sosie owocowym [P]
Od: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara Czaplicka wrote:
> From: "Nikodem Ku?nik" <n...@W...albatros.gliwice.pl>
>> ... chyba zaloze smazalnie, bo tez w ten sposob panieruje ryby. Moja
>> ulubiona to kawalki halibuta (panierowane w mace kukurydzianej), usmazone
>> w glebokim oleju i polane kwasnym sosem z czarnych porzeczek i wisni,
>> pycha! Fladra w mace kukrydzianej tez jest bardzo smaczna i chrupiaca.
>> Pozdrawiam,
>> Nik
>
> Nikodem, a moze podasz recepte na ten slodko kwasny sos????
> Zaintrygowal mnie ten halibut z takim dodatkiem...
> a poniewaz mozna to zrobic w domu, tutu wisnie i czarna porzeczka...
> to moze bym zrobila.. bo w spizarni mam pustki....
> no.........dzem z czarnej porzeczki moze sie jeszcze znajdzie... ale nie
> przysiegne.. zatem.. czekam na przepis :-)
> Pozdrowka
> Barbara
Z przyjemnoscia dziele sie przepisem. Kiedys zaczerpnalem go z 'Dania rybne'
S. Koch, AWM, ale teraz przypis juz tak mi wszedl w krew ;-? ze czesto
nieco modyfikuje proporcje i skladniki.
Sam sos nie jest slodko-kwasny, bo slodyczy w nim niewiele, raczej wiecej
owocowego aromatu. Delikatny smak halibuta dobrze komponuje sie z tym
sosem.
HALIBUT W KWASNYM SOSIE OWOCOWYM:
Kawalki halibuta lekko rozmarazm, polewam sokiem z cytryny, lekko sole i
umieszczem w zimnym na 30 min.
Potem obtoczyc w mace kukuryczianej, rozbeltanym jajku i jeszcze raz w mace
kukurydzianej. Smazyc krotko - ok. 10 min w zaleznosci od wielkosci
kawalkow ryby.
Sos na ok. 2 kawalki po 100g halibuta:
W sumie ok 200g owocow, np.:
Po 100g czerwonych, czarnych lub bialych pozeczek
Po 100g wisni bez pestek
zagotowac z cukrem (1/2 lyzki) w ok. 0,5 wody.
Po zagotowaniu zmiksowac na gesty mus.
Mozna tez z mrozonych owocow zrobic mus po krotkim zagotowaniu.
Lyzke masla lub oleju podgrzac na patelni, zrobic zasmazke z 1 lyzka maki.
Do zasmazki dodac mus owocowy i pol kieliszka (ok. 50ml) czerwonego
wytrawnego wina (moze byc tez polwytrawne, wtedy sos bedzie bardziej
slodki).
Rybke na talezyk, polac sosem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Nik
|