« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-09 11:34:50
Temat: pare przepisow na miesoWitam
Zamieszce tu pare przepisow na mieso zaczerpnietych (i sprawdzonych) z
www.ipon.pl z forum na temat gotowania
WIEPRZOWINA PO FIŃSKU
700g. wieprzowiny bez kości (łopatka lub karkówka) * 1 cebula * 2 łyżki mąki
* 30g. smalcu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól * pół szklanki śmietany
- mięso pokroić na plastry, obrumienić szybko na tłuszczu z obu stron, wyjąć
i trzymać w cieple
- w tym samym naczyniu zrumienić mąkę wraz z drobno posiekaną cebulą (nie
przypalić!!)
- rozprowadzić zimną wodą i zagotować mieszając aby powstał gładki gęsty sos
- do sosu włożyć obsmażone mięso i gotować na najmniejszym ogniu (najlepiej
na płytce) aż będzie miękkie, przy końcu gotowania dodać koncentrat i
śmietanę
SCHAB NA SPOSÓB CZESKI
600g. schabu bez kości * 800g. ziemniaków * łyżka smalcu * pół szklanki
rosołu (może być z kostki) * 2 ząbki czosnku * łyżka posiekanej naci
pietruszki * łyżeczka kminku * sól * pieprz
- wypłukane mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i
obrumienić na rozgrzanym na patelni tłuszczu
- mięso przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać nacią
pietruszki, wlać tłuszcz z patelni, wstawić do piekarnika i piec, podlewając
od czasu do czasu rosołem
- w połowie pieczenia dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki, posypać
kminkiem
- miękkie mięso pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków
- podawać z surówką z kwaszonej kapusty
Gulasz transylwański (Szekelygulyas)
1 kg. wieprzowiny (najlepiej z łopatki) * 800 g. kwaszonej kapusty * 4
cebule * 60 g. smalcu * 0,25 l. śmietany * ząbek czosnku * łyżeczka papryki
* łyżka mąki * sól
- drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na smalcu, dodać pokrojone na kawałki
mięso, obsmażyć, podlać wodą (1/3 szklanki), posolić, posypać papryką, dusić
40 minut pod przykryciem, dodając roztarty z solą czosnek
- kapustę wypłukać, przesiekać, dodać do mięsa i podlać tyle wody, aby
przykryła kapustę
- gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając
- połowę śmietany wymieszać z mąką, zalać potrawę i gotować jeszcze kilka
minut
- podawać w głębokim naczyniu, polany pozostałą śmietaną
SCHAB Z SZAŁWIĄ
1kg schabu (bez kości) * kopiasta łyżka smalcu * 2 łyżki oliwy lub oleju *
garść liści szałwi z dodatkiem listka mięty * 2 ząbki czosnku
- rozgrzać mocno smalec w rondlu i dobrze obsmazyć ze wszystkich stron
nasolone uprzednio mięso
- wyjąć schab z naczynia, zlać smalec, wysypać dno naczynia połową szałwi
wymieszaną z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać oliwę oraz szklankę letniej
wody i włożyć z powrotem mięso posypując je po wierzchu resztą szałwii
- gotować około 3 godzin w przykrytym naczyniu, na bardzo małym ogniu
obracając mięso co jakiś czas
- podawać z makaronem, można jeść też na zimno, z sałatką i białym pieczywem
KARKÓWKA W SOSIE MIODOWO-GRZYBOWYM
1 kg karkówki b/z kości * 2 dkg suszonych grzybów * 3 łyżki płynnego miodu *
3 łyżki przyprawy sojowej * sól * pieprz * sok z 1 cytryny
- Karkówkę pokroić w plastry grubości 1cm.
- Wymieszać miód, sok z cytryny i przyprawę sojową. Do tej zalewy włożyć
mięso, wymieszać i zostawić na 2 godziny w lodówce.
- Grzyby namoczyć. Namoczone grzyby zmiksować doprawić pieprzem i solą.
Gotować sos.
- Mięso wyjąć smażyć na dużym ogniu po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do
rondla, zalać sosem grzybowym. Dusić 30 minut.
FLORENCKIE PULPETY
50 dag wieprzowiny bez kości * 10 dag wędzonego boczku * 2 cebule * 2 jaja *
2 łyżki mąki * 3 łyżki oleju, łyżka margaryny * łyżeczka posiekanej zielonej
szałwii * ćwierć łyżeczki mielonego rozmarynu * szklanka białego wytrawnego
wina * 2 marchewki * pietruszka * kawałek selera * ćwierć łyżeczki suszonej
bazylii * 2 łyżki soku z cytryny * szczypta cukru * 2 łyżki posiekanej
zielonej pietruszki * pieprz, sól
- Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól,
pieprz, rozmaryn, jaja.
- Dokładnie wyrobić masę, przykryć ją i odstawić na pół godziny.
- Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W rondlu stopić margarynę, wrzucić starte jarzyny, zrumienić na silnym
ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać sól, bazylię, wlać wino i dusić
kilka minut pod przykryciem.
- Z przygotowanego mięsa formować zwilżonymi rękami małe kulki i obtaczać je
w mące.
- Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor.
- Usmażone przełożyć do jarzyn i dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać
szczyptę cukru, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
- Podawać z ryżem lub makaronem, posypać zieloną pietruszką.
Przepisy zaczerpniete ze strony :
http://forum.ipon.pl/viewforum.php?f=40
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |