« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-29 16:43:54
Temat: patelnia żeliwna- jaka i gdzieCzym powinna charakteryzować się dobra patelnia żeliwna? Gdzie kupić w
internecie dobrą patelnie żeliwną?
Pytam bo widziałam jakies emaliowane. Nie wiem co to oznacza i czy takie
patelnie żeliwne emaliowane sa dobrej jakości
pozdrawiam
fifi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-29 16:56:43
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
"fifi" <f...@o...eu> wrote in message
news:76b4.000000ec.44a40349@newsgate.onet.pl...
> Czym powinna charakteryzować się dobra patelnia żeliwna? Gdzie kupić w
> internecie dobrą patelnie żeliwną?
>
> Pytam bo widziałam jakies emaliowane. Nie wiem co to oznacza i czy takie
> patelnie żeliwne emaliowane sa dobrej jakości
>
> pozdrawiam
> fifi
Emalia jak na garnkach emaliowanych, a i cena nie wygórowana. W rodzinie są
jeszcze garnki i patelnia, żeliwne, a ja mam formę na babkę, żeliwną
emaliowaną - fantastyczne ciasta wychodzą - wszystko starsze ode mnie -
spróbuj od najtańszej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-29 20:30:03
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
Użytkownik "fifi" <f...@o...eu> napisał w wiadomości
news:76b4.000000ec.44a40349@newsgate.onet.pl...
> Czym powinna charakteryzować się dobra patelnia żeliwna? Gdzie kupić w
> internecie dobrą patelnie żeliwną?
Nie wiem gdzie w internecie, ale na pewno ważna jest grubość dna i przede
wszystkim o nią trzeba pytać.
Ja się podepnę - w jaki sposób hartuje się taką patelnię, żeby nie przywierało
to, co się na niej smaży? Czytałam w archiwum o jej niemyciu ale taka metoda
jakoś do mnie nie przemawia.
Kaśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-30 00:32:46
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
"Skakanka" <n...@w...pl> wrote in message
news:e81d95$hs1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "fifi" <f...@o...eu> napisał w wiadomości
> news:76b4.000000ec.44a40349@newsgate.onet.pl...
>> Czym powinna charakteryzować się dobra patelnia żeliwna? Gdzie kupić w
>> internecie dobrą patelnie żeliwną?
>
> Nie wiem gdzie w internecie, ale na pewno ważna jest grubość dna i przede
> wszystkim o nią trzeba pytać.
>
>
> Ja się podepnę - w jaki sposób hartuje się taką patelnię, żeby nie
> przywierało to, co się na niej smaży? Czytałam w archiwum o jej niemyciu
> ale taka metoda jakoś do mnie nie przemawia.
>
> Kaśka
Można myć, tyle, że trzeba po wytarciu do sucha rozgrzać i kapnąć na gorącą
olejem i rozetrzeć olej na powierzchni patelni np. ręcznikiem papierowym - w
ten sposób nie zardzewieje.
Oczywiście emaliowanej nie trzeba, tyle, że na emaliowane naczynie rozgrzane
nie leje się zimnej wody - szkliwo pęka i odpryskuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-30 03:42:07
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
Użytkownik "Skakanka" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e81d95$hs1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ja się podepnę - w jaki sposób hartuje się taką patelnię, żeby nie
> przywierało to, co się na niej smaży?
O hartowaniu zeliwnej to nie slyszalem , mozna hartowac te zelazne ,czyli
jak ja je nazywam "cyganskie'' .Jest to sposob przypominajacy oksydowanie
stali ,rozgrzewa sie patelnie do odpowiedniej temperatury z niewielka
iloscia oliwy na niej. Doprowadza sie do spalenia tej oliwy ,tylko trzeba
uwazac ,jest mnostwo dymu przy tej operacji.Tworzy sie na patelni cienka
warstwa spalonego oleju i to jest ta warstwa pozwalajaca na smazenie bez
przywierania.Jest to znacznie zdrowsze od powlok teflonowych.Po smazeniu
wystarczy na goraca przetrzec ja papierowym recznikiem.
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-30 06:02:46
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzieWitam!
Użytkownik yuras <p...@o...eu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e826jb$o21$...@a...news.tpi.pl...
(...)
Warto zaznaczyć, że do smażenia na patelniach żeliwnych bez powłok
nie wolno stosować tłuszczy zwierzęcych.
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-30 09:44:52
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:e82nr0$536$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> Użytkownik yuras <p...@o...eu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:e826jb$o21$...@a...news.tpi.pl...
>
> (...)
>
> Warto zaznaczyć, że do smażenia na patelniach żeliwnych bez powłok
> nie wolno stosować tłuszczy zwierzęcych.
>
> Zdrówka - Wojtek H.
A gdzie to taka wiedza nabyta? 8-P))))))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-02 19:08:41
Temat: Re: patelnia żeliwna- jaka i gdzie
Użytkownik "yuras" <p...@o...eu> napisał w wiadomości
news:e826jb$o21$2@atlantis.news.tpi.pl...
> O hartowaniu zeliwnej to nie slyszalem , mozna hartowac te zelazne ,czyli jak
> ja je nazywam "cyganskie'' .Jest to sposob przypominajacy oksydowanie stali
> ,rozgrzewa sie patelnie do odpowiedniej temperatury z niewielka iloscia oliwy
> na niej. Doprowadza sie do spalenia tej oliwy ,tylko trzeba uwazac ,jest
> mnostwo dymu przy tej operacji.
A można potem myć taką patelnię bez ryzyka usunięcia powłoki?
Kaśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |