Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia patelnię żeliwną - jaką

Grupy

Szukaj w grupach

 

patelnię żeliwną - jaką

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-09-28 12:41:27

Temat: patelnię żeliwną - jaką
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy patelnia żeliwna (na lata) musi kosztować 500 zł? (na jarmarku były
siakieś w tym pułapie cenowym (mieszanka aluminium i czego (moze żeliwa?) a
na zewnątrz natrysk tytanowy). Trochę źle raguję na słowo 'aluminium' to nie
było mi żal, że za drogie :D

kupiłam na rynku za 30 zł badziewie pod badziewnie brzmiącą marką
"Superlady" - na bank w tej cenie jest toksyczna hehe



macie wiedzę i doświadczenia z żeliwnymi patelniami to dawajcie (jaki
producent; jaki stop (czy to ważne - pewne w kwestii przewodności ma
znaczenie); jaka powierzchnia i dlaczemu; czy macie taką bez przykręcanych
rączek, czy to prawda że należy myć tylko wodą (czy to nei faszyzm?) a
najlepie nie myć (tylko wycierać); i że im starsza tym lepsza (nie wiem co
ma się za tym kryć - może kiedyś się nie robiło tańszych domieszek? bo chyba
żeliwo nie wino hehe )
Dzięki.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-09-29 09:30:08

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora



yapann napisał(a):
> czy patelnia ?eliwna (na lata) musi kosztowa? 500 z?? (na jarmarku by?y
> siakie? w tym pu?apie cenowym (mieszanka aluminium i czego (moze ?eliwa?) a
> na zewn?trz natrysk tytanowy).

zdecyduj sie, ta patelnia miala byc zeliwna czy aluminiowa z
"natryskiem"?
patelnia zeliwna jest wykonana w calosci z zeliwa (stopu zelaza i
wegla w odpowiednich proporcjach w uproszczeniu), to prawda ze: nalezy
ja czyscic woda, nie szorowac i sezonowac co jakis czas, nie musi
kosztowac 500 zl i nie kupowalbym patelni na jarmarku.

o natrysku tytanowym zapomnij, nie ma czegos takiego,
patelnie aluminiowe (nie co zlego widzisz w aluminium) maja rowniez
swoje plusy i minusy.
powloka teflonowa (jezeli jest odpowiednio wysokiej jakosci) jest
trwala i wygodna w uzytkowaniu, trzeba tylko pamietac o tym zeby nie
przegrzewac patelni.

mac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-09-29 09:31:54

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora



yapann napisał(a):
> czy patelnia ?eliwna (na lata) musi kosztowa? 500 z?? (na jarmarku by?y
> siakie? w tym pu?apie cenowym (mieszanka aluminium i czego (moze ?eliwa?) a
> na zewn?trz natrysk tytanowy).

zdecyduj sie, ta patelnia miala byc zeliwna czy aluminiowa z
"natryskiem"?
patelnia zeliwna jest wykonana w calosci z zeliwa (stopu zelaza i
wegla w odpowiednich proporcjach w uproszczeniu), to prawda ze: nalezy
ja czyscic woda, nie szorowac i sezonowac co jakis czas, nie musi
kosztowac 500 zl i nie kupowalbym patelni na jarmarku.

o natrysku tytanowym zapomnij, nie ma czegos takiego,
patelnie aluminiowe (nie co zlego widzisz w aluminium) maja rowniez
swoje plusy i minusy.
powloka teflonowa (jezeli jest odpowiednio wysokiej jakosci) jest
trwala i wygodna w uzytkowaniu, trzeba tylko pamietac o tym zeby nie
przegrzewac patelni.

mac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-09-29 09:59:51

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:gbnu1n$89m$1@achot.icm.edu.pl...
> czy patelnia żeliwna (na lata) musi kosztować 500 zł? (na jarmarku były
> siakieś w tym pułapie cenowym (mieszanka aluminium i czego (moze żeliwa?)
a
> na zewnątrz natrysk tytanowy). Trochę źle raguję na słowo 'aluminium' to
nie
> było mi żal, że za drogie :D
>
> kupiłam na rynku za 30 zł badziewie pod badziewnie brzmiącą marką
> "Superlady" - na bank w tej cenie jest toksyczna hehe
>
>
>
> macie wiedzę i doświadczenia z żeliwnymi patelniami to dawajcie (jaki
> producent; jaki stop (czy to ważne - pewne w kwestii przewodności ma
> znaczenie); jaka powierzchnia i dlaczemu; czy macie taką bez przykręcanych
> rączek, czy to prawda że należy myć tylko wodą (czy to nei faszyzm?) a
> najlepie nie myć (tylko wycierać); i że im starsza tym lepsza (nie wiem co
> ma się za tym kryć - może kiedyś się nie robiło tańszych domieszek? bo
chyba
> żeliwo nie wino hehe )
> Dzięki.

Są patelnie żeliwne o różnym przeznaczeniu i wielkości oraz różnie
wykończone. Najczęściej spotykane są czarne, ale można też kupić
emaliowane - te nie potrzebują konserwacji - jedynie nie nalezy ich
gwałtownie ochładzać np. wlewając zimną wodę z kranu na patelnię rozgrzaną,
gdyż wtedy w wyniku róznych współczynników skurczu zeliwa i emalii powstają
pęknięcia tej ostatniej i odwarstwienia - nie do naprawy - nikt nie zajmuje
się ponownym oblewem emalią...

Linki:
P. grillowa (są i inne) -
http://sklep.gastromer.pl/prod/patelnia_zeliwna_gril
lowa_prostokatna_217152300_790.php
P. żeliwna emaliowana z dwojgiem uszu - do piekarnika i na płyty indukcyjne
(są tam i inne patelnie) -
http://www.manufaktura-lodz.com/sklep.pl?c=l--mfpa12
7
Z jedną rączką - do piekarnika i płyty indukcyjnej
http://www.manufaktura-lodz.com/sklep.pl?c=l--mfpa00
02
Tutaj różne naczynia żeliwne:
http://www.zielinski.waw.pl/store/easyshop.cgi?vid=m
vmkmtgdbilsibvjkrdttomegsrhpjqs&com=IT/2&kategoria=3
1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-09-29 16:59:40

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maciej debski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:d845e345-f6ae-45d5-b5a7-

> o natrysku tytanowym zapomnij, nie ma czegos takiego,
łżą?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-09-29 17:06:57

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maciej debski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:0f6f72d2-542f-4084-a4d6-

> co zlego widzisz w aluminium
jeśli nie ma kontaktu z żywnością - to nic - np w karoserii samochodu :p
tu może i nie ma (póki nie dooram się do niego hehe), ale patelnia ma być
ciężka
i wolno oddawać ciepło

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-09-29 17:34:06

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gbr1hr$2ao$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "maciej debski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:d845e345-f6ae-45d5-b5a7-
>
>> o natrysku tytanowym zapomnij, nie ma czegos takiego,
> łżą?
>
skrot myslowy, reklama. To sa jakies tlenki krzemu i tytanu.

mam, nie narzekam. Mialem kiedys jedna kupiona gdzies pod hala mirowska, miala
pokrycie nie gladkie tylko szorstkie.

fakt ze szorowalem ja cifem i po jakims czasie zrobila sie gladka, ale pokrycie
(cienkie) na szorstkosciach sie wytarlo, tak ze
na 1/3 powierzchni ,,wylazlo'' aluminium -- zaczelo przywierac. teraz mam nowe i po
po pierwsze nie szoruje cifem (tak na prawde to wystarczy przetrzec papierem po
uzyciu) i nie uzywam nic ostrego.

to ze jest takie twarde to legenda, nie nalezy uzywac noza, ani nic ostrego.

fakt ze nic nie przywiera, nawet tluszcz tego nie zwilza

pozdrawiam WM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-09-29 18:02:05

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

żytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:48e11191$0$12159

> wystarczy przetrzec papierem po uzyciu) i nie uzywam nic ostrego.
> fakt ze nic nie przywiera, nawet tluszcz tego nie zwilza

czy niefajne związki przemiany termiczej tłuszczu usuwane są wystarczjąco
przy przecieraniu?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-09-29 18:23:02

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> czy niefajne związki przemiany termiczej tłuszczu usuwane są wystarczjąco
> przy przecieraniu?


nie badalem tego spektroskopem, ja po prostu myje plynem do naczyn i woda

pozdr WM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-09-29 19:59:32

Temat: Re: patelnię żeliwną - jaką
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:gbr56r$73p$1@achot.icm.edu.pl...
> żytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:48e11191$0$12159
>
> > wystarczy przetrzec papierem po uzyciu) i nie uzywam nic ostrego.
> > fakt ze nic nie przywiera, nawet tluszcz tego nie zwilza
>
> czy niefajne związki przemiany termiczej tłuszczu usuwane są wystarczjąco
> przy przecieraniu?

Postaraj się o znaczniki chemiczne (indykatory) na te najgorsze...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ukraiński garnek
biryani
zmiany w kuchni: kuchenka
Majonez
a ty jurek, co

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »