Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: patelnię żeliwną - jaką
Date: Mon, 29 Sep 2008 11:59:51 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 44
Message-ID: <gbq9dj$ce$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gbnu1n$89m$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: abcc104.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1222682867 398 83.6.218.104 (29 Sep 2008 10:07:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2008 10:07:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080929-0, 2008-09-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315717
Ukryj nagłówki
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:gbnu1n$89m$1@achot.icm.edu.pl...
> czy patelnia żeliwna (na lata) musi kosztować 500 zł? (na jarmarku były
> siakieś w tym pułapie cenowym (mieszanka aluminium i czego (moze żeliwa?)
a
> na zewnątrz natrysk tytanowy). Trochę źle raguję na słowo 'aluminium' to
nie
> było mi żal, że za drogie :D
>
> kupiłam na rynku za 30 zł badziewie pod badziewnie brzmiącą marką
> "Superlady" - na bank w tej cenie jest toksyczna hehe
>
>
>
> macie wiedzę i doświadczenia z żeliwnymi patelniami to dawajcie (jaki
> producent; jaki stop (czy to ważne - pewne w kwestii przewodności ma
> znaczenie); jaka powierzchnia i dlaczemu; czy macie taką bez przykręcanych
> rączek, czy to prawda że należy myć tylko wodą (czy to nei faszyzm?) a
> najlepie nie myć (tylko wycierać); i że im starsza tym lepsza (nie wiem co
> ma się za tym kryć - może kiedyś się nie robiło tańszych domieszek? bo
chyba
> żeliwo nie wino hehe )
> Dzięki.
Są patelnie żeliwne o różnym przeznaczeniu i wielkości oraz różnie
wykończone. Najczęściej spotykane są czarne, ale można też kupić
emaliowane - te nie potrzebują konserwacji - jedynie nie nalezy ich
gwałtownie ochładzać np. wlewając zimną wodę z kranu na patelnię rozgrzaną,
gdyż wtedy w wyniku róznych współczynników skurczu zeliwa i emalii powstają
pęknięcia tej ostatniej i odwarstwienia - nie do naprawy - nikt nie zajmuje
się ponownym oblewem emalią...
Linki:
P. grillowa (są i inne) -
http://sklep.gastromer.pl/prod/patelnia_zeliwna_gril
lowa_prostokatna_217152300_790.php
P. żeliwna emaliowana z dwojgiem uszu - do piekarnika i na płyty indukcyjne
(są tam i inne patelnie) -
http://www.manufaktura-lodz.com/sklep.pl?c=l--mfpa12
7
Z jedną rączką - do piekarnika i płyty indukcyjnej
http://www.manufaktura-lodz.com/sklep.pl?c=l--mfpa00
02
Tutaj różne naczynia żeliwne:
http://www.zielinski.waw.pl/store/easyshop.cgi?vid=m
vmkmtgdbilsibvjkrdttomegsrhpjqs&com=IT/2&kategoria=3
1
|