| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-06 11:17:07
Temat: penne al diavoloWczoraj na obiad zrobilam - baardzo dobre i szybko sie przyrzadza. Polecam
penne al diavolo (diabelskie penne)
na dwie dosc glodne osoby potrzebujemy:
makaron penne - ile tam kto lubi - ja sypie trzy male garstki (moje ;-)
suchego makaronu na osobe
400 ml gestej slodkiej smietany (IMHO najlepiej do tego nadaje sie smietanka
Szczeciniecka 18% - jest gesta i nie trzeba zaciagac sosu maka a poza tym
nie owarza sie tak latwo)
sol i pieprz
lyzeczka granulowanego czosnku (dla purystow i wielbicieli czosnku 1 maly
zmiazdzony drobno zabek czosnku - ale z granulowanym czosnkiem jest
subtelniejsze (to chyba jedyny przypadek, gdzie "gotowiec" lepiej pasuje niz
"zywiec")
2 male piersi kurczaka
3/4 szklanki malych ugotowanych krewetek
1 duzy, dojrzaly pomidor
1 lyzeczka pieprzu cayenne
Makaron gotujemy al dente.
Piersi kroimy wzdluz na trzy paski a nastepnie w poprzek na ukosne kawalki o
grubosci ok. 1 cm. Nacieramy sola, pieprzem, cayenne i smazymy na oliwie z
oliwek na bardzo rumiany kolor. To jest wersja zimowa. W wersji letniej
grillujemy cale piersi i nastepnie kroimy na kawalki.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skorki i kroimy w kostke o boku mniej wiecej
0,7 cm, wywalajac pestki i wszystko wodniste a zostawiajac sam miazsz.
W rondlu podgrzewamy smietane z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz
czosnku. Jesli smietana po podgrzaniu okaze sie za rzadka (powinna byc to
konsystencja gestego sosu) mozna ja zagescic przy pomocy lyzki maki
kukurydzianej roztartej z woda na paste i roztrzepanej szybko w smietanie -
ale jesli uzyjecie Szczecinieckiej, nie powinno byc tego klopotu. Dodajemy
cayenne i dokladnie mieszamy - sos przybierze sympatyczna rozowawa barwe.
Nastepnie dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki i pomidora. Zagotowujemy a
nastepnie natychmiast redukujemy plomien (pomidor, kurczak i krewetki maja
sie tylko podgrzac a nie gotowac ze smietana - zwlaszcza pomidor powinien
byc cieply ale surowy), Makaron ladujemy na talerze, polewamy obficie sosem,
posypujemy odrobina cayenne i (jesli ktos ma) posiekanymi liscmi bazyli -
daje to lepszy efekt wizualny. I szamamy :-)
Dla mojego Smoka, ktory nie lubi owocow morza robie wersje bez krewetek i
tez jest b. dobra.
Lady Grey (Herbatka)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-06 11:53:53
Temat: Re: penne al diavolo
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:007101c196a3$2edc26e0$0200a8c0@tea...
> Wczoraj na obiad zrobilam - baardzo dobre i szybko sie przyrzadza. Polecam
> penne al diavolo (diabelskie penne)
ciach
> Lady Grey (Herbatka)
> galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
> b...@d...com.pl
a te krewetki to naprawde musza byc???:(
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 11:54:51
Temat: Re: penne al diavolo
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:a19dsv$dcd$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
> news:007101c196a3$2edc26e0$0200a8c0@tea...
> > Wczoraj na obiad zrobilam - baardzo dobre i szybko sie przyrzadza.
Polecam
> > penne al diavolo (diabelskie penne)
> ciach
>
> > Lady Grey (Herbatka)
> > galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> > jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
> > b...@d...com.pl
>
>
> a te krewetki to naprawde musza byc???:(
>
> Mechcia
>
juz widze, ze nie musza.
Mechcia
gapa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |