Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Monisiatko" <M...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: penne z pulpecikami
Date: Sun, 06 Jan 2002 11:55:22 +0100
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 49
Message-ID: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1010314522 15571 194.181.190.181 (6 Jan 2002 10:55:22 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jan 2002 10:55:22 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 62.233.138.50
X-Original-NNTP-Posting-From: c-war1.devs.futuro.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90411
Ukryj nagłówki
Na prosbe w klepuje przepis - ja je uwielbiam, moja rodzina i znajomi tez... A
i grupa zaczyna dolaczac do grona zwolennikow:))
Przy czym zastrzegam sie, ze ten przepis moze byc troche inny, niz poprzedni ,
bo .... pisze z glowy:)
Skladniki:
pulpeciki:
1. mieso mielone - 1 kg, albo mniej, albo wiecej...., najlepsze wolowo-
wieprzowe, ale ja i z indyczego robilam
2. bulka rozmoczona, rozdrobniona - jak nie ma, daje tarta bulke
3. starty ser ostry wedzony - ok 3 - 4 lyzek. W oryginale byl parmezan, ja
daje rolade ustrzycka
4. pietruszka swieza posiekana
5. jajko
6. czosnek - przez praske
7. cebula posiekana drobno
sos:
1. 1/2 litra sosu pmidorowego - taki z kartonika daje
2. 1 dl rosolku (z kostki, wolowego)
3. 1 dl wina czerwonego wytrwanego - moze byc podlawe:)) Na ogol daje jakas
resztke, co sie w domu poniewiera, albo .... Sofie - niezla do sosow:))
4. bazylia swieza - jak nie ma, moze byc ostatecznie suszona, ale to nie to
samo
5. czosnek - przez praske
Czosnku w obu przypadkach - wedlug uzania, po jednym zabku to minimum, ja daje
wiecej, ale ja jestem czosknozerca:)
W misce wymieszac - mieso, bulke, ser, czosnek, cebulke, jajo, pietruszke,
przyprawy. Krecic male kulki i obtaczac je w przyprawionej mace (przyprawy do
maki wedlug uznania 0 dobre jes oregano, prowansalkie, majeranek). Pulpeciki
smazyc na patelni.
Zdajc z patelni, wlac tam (tzn. na te patelnie) - sos pomidorowy, rosol, wino,
czosnek. Zagotowac.
Wrzucic pulpeciki, doprawic sos. Na malym ogniu podusic - ok. 15 minut.
I to wszystko.
Potrawa jest latwa - najgorsze jest krecenie pulpecikow, zwlaszcza z 2 kg
miesa:)
Smacznego
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|