« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-27 06:45:41
Temat: pierogi z mięsem - pytania banalneMam zamiar zrobić dzis pierogi z mięsem na obiad, ale chciałam je zrobić
kilka godzin wcześniej przed ugotowaniem.
Wcześniej po zrobieniu albo od razu je gotowałam, albo zamrażałam, a
teraz musiałyby poleżeć surowe jakieś 3-4 h.
W przypadku np. takich knedli ze śliwkami ciasto rzednie (mam nadzieję,
że dobrze to określiłam, wiec trzeba je gotować od razu po zrobieniu), a
co z pierogami z mięsem? nie rozpłyną mi się?
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-27 07:56:40
Temat: Re: pierogi z mięsem - pytania banalneAnka P. napisał(a):
> Mam zamiar zrobić dzis pierogi z mięsem na obiad, ale chciałam je zrobić
> kilka godzin wcześniej przed ugotowaniem.
> Wcześniej po zrobieniu albo od razu je gotowałam, albo zamrażałam, a
> teraz musiałyby poleżeć surowe jakieś 3-4 h.
> W przypadku np. takich knedli ze śliwkami ciasto rzednie (mam nadzieję,
> że dobrze to określiłam, wiec trzeba je gotować od razu po zrobieniu), a
> co z pierogami z mięsem? nie rozpłyną mi się?
Nie rozpłyną, za to mogą trochę obeschnąć. Najlepiej rozłóż je na
stolnicy i przykryj czystą ściereczką. Takie pierogi, które trochę
poleżały z reguły ciut dłużej się gotuje.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-27 08:52:45
Temat: Re: pierogi z mięsem - pytania banalneOn 27 Lut, 07:45, "Anka P." wrote:
> Mam zamiar zrobić dzis pierogi z mięsem na obiad, ale chciałam je zrobić
> kilka godzin wcześniej przed ugotowaniem.
> Wcześniej po zrobieniu albo od razu je gotowałam, albo zamrażałam, a
> teraz musiałyby poleżeć surowe jakieś 3-4 h.
> [...]
A jakie masz zastrzeżenia do ponownego wrzucenia ich na wrzątek, tuż
przed podaniem? Przecież ich smak jest wtedy taki, jak świeżo
ugotowanych:)
Boisz się, że się posklejają?
Ja dodaję parę kropel oliwy do wody, a po wyjęciu układam ugotowane
pierogi każdy osobno i po paru minutach przenoszę na drugi talerz
jednocześnie je odwracając.
I dopiero wtedy, takie suche, przekładam do miseczki.
Wiem, że niektórzy po ugotowaniu pierogów, zaraz je płuczą w zimnej
wodzie. Ale dla mnie ten proces jest bardziej skomplikowany i
czasochłonny, więc go nie stosuję.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-27 09:03:40
Temat: Re: pierogi z mięsem - pytania banalne
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1172566365.150052.291040@m58g2000cwm.googlegrou
ps.com...
On 27 Lut, 07:45, "Anka P." wrote:
> Mam zamiar zrobić dzis pierogi z mięsem na obiad, ale chciałam je zrobić
> kilka godzin wcześniej przed ugotowaniem.
> Wcześniej po zrobieniu albo od razu je gotowałam, albo zamrażałam, a
> teraz musiałyby poleżeć surowe jakieś 3-4 h.
> [...]
A jakie masz zastrzeżenia do ponownego wrzucenia ich na wrzątek, tuż
przed podaniem? Przecież ich smak jest wtedy taki, jak świeżo
ugotowanych:)
Boisz się, że się posklejają?
Ja dodaję parę kropel oliwy do wody, a po wyjęciu układam ugotowane
pierogi każdy osobno i po paru minutach przenoszę na drugi talerz
jednocześnie je odwracając.
I dopiero wtedy, takie suche, przekładam do miseczki.
Wiem, że niektórzy po ugotowaniu pierogów, zaraz je płuczą w zimnej
wodzie. Ale dla mnie ten proces jest bardziej skomplikowany i
czasochłonny, więc go nie stosuję.
Witaj!
Daję dość dużo oleju do wody, a po odcedzeniu też je spryskuję olejem - po
wstrząśnięciu - do miski, a po wystygnięciu do woreczka foliowego, i
zakręceniu drucikiem bądź zgrzanie z odpompowaniem powietrza i do
zamrażarki. Po rozmrożeniu uszka i owocowe na chwilę do wrzątku, ruskie na
patelnię. Do gotowania później zostają na stolnicy - pod ściereczką, ale
znacznie częściej osobno farsz i osobno ciasto - łatwo dorobić...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-27 09:30:09
Temat: Re: pierogi z mięsem - pytania banalneAnka P. napisał(a):
> Mam zamiar zrobić dzis pierogi z mięsem na obiad, ale chciałam je zrobić
> kilka godzin wcześniej przed ugotowaniem.
> Wcześniej po zrobieniu albo od razu je gotowałam, albo zamrażałam, a
> teraz musiałyby poleżeć surowe jakieś 3-4 h.
> W przypadku np. takich knedli ze śliwkami ciasto rzednie (mam nadzieję,
> że dobrze to określiłam, wiec trzeba je gotować od razu po zrobieniu), a
> co z pierogami z mięsem? nie rozpłyną mi się?
Gora obeschnie, a dol przyklei sie do podloza, nawet jak podsypiesz
maka. Ja bym ugotowala i podala odsmazone na patelni.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-27 09:31:44
Temat: Re: pierogi z mięsem - pytania banalne
"Theli" <p...@w...pl> wrote in message
news:es0tli$muj$1@opal.icpnet.pl...
> maka. Ja bym ugotowala i podala odsmazone na patelni.
Mozna nie odsmazac, tylko wrzucic do wrzatku na chwile i odgrzac.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |