Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: placek razowy
Date: Thu, 11 Apr 2002 08:59:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <a93c6u$frb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1018508318 16235 213.76.241.148 (11 Apr 2002 06:58:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Apr 2002 06:58:38 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103499
Ukryj nagłówki
Siedziala sobie u mnie w lodowce kostka drozdzy i wolala zeby cos z nia
zrobic, wiec wczoraj zrobilam kolejny eksperyment "na oko" z bardzo smacznym
skutkiem.
Do miski wsypalam:
1/2 kg maki razowej pszennej
0,25 kg maki pszennej zwyklej
10 dag cukru
1/4 lyzeczki soli
wymieszalam to wszystko a nastepnie dodalam plynne produkty:
5 dag drozdzy(rozpuszczone w mleku)
2 szkl. mleka
3 cale jajka
1/2 szkl. oleju
wzielam w garsc mikser z koncowkami w ksztalcie spiralek i zaczelam mieszac
ciasto, poniewaz bylo za geste dolewalam wode az gestosc ciasta byla taka,
ze koncowki mogly sie krecic(konsystecja gestego blota;-)
Popracowalam sobie mikserem z 10 minut, odstawilam ciasto by podroslo a
nastepnie przelozylam do form keksowych(sztuk 2) i jeszcze raz odstawilam do
wyrosniecia.
Nastepnie po wstawieniu do piekarnika podgrzanego do 150 stopni podkrecilam
tem. na 180 i pieklo sie to ok. godziny.
Efekt jest bardzo smaczny - taki troche chalkowaty,wilgotny, lekko slodki no
i wyrzuty sumienia mniejsze bo z maki razowej;-)
Zamiast kanapek wzielam sobie dzis do pracy.
pozdrawiam serdecznie
Basia
ps. male spostrzezenie - ciasto z maki razowej lepiej wyrabia sie mikserem
niz ciasto z maki bialej, bo przy takiej gestosci ciasta ciasto ze zwyklej
maki okleja koncowki i wlazi na miser a razowe nie ma takich zapedow, moze
to przez mniejasza ilosc glutenu taka mniejsza kleistosc...
|