Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Fri, 17 May 2002 17:11:58 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: poczernobylowe skazenia
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
X-Trace: news.vogel.pl 1021648224 nat.mikrus.pw.edu.pl (17 May 2002 17:10:24 +0200)
Lines: 35
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!nnrp!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108753
Ukryj nagłówki
Nastepne cztery prace publikowane w tym samym czasopismie dotyczyly
poczernobylowych skazen owoców izotopami promieniotwórczymi, glównie 137Cs.
Okazalo sie, ze pyl radioaktywny powstaly podczas wybuchu w Czenobylu
osadzil sie nierównomiernie. Silniej skazone byly tereny pólnocno wschodnie
kraju. Wieksze skazenie wystapilo takze w okolicach gdzie bezposrednio po
wybuchu w Czernobylu mialy miejsce opady deszczu. W latach: 1996 i 1997
skazenie gromadzilo sie w owocach poprzez caly sezon wegetacyjny i bylo
proporcjonalne do ilosci zakumulowanych substancji mineralnych, co
swiadczylo o tym, ze ich zródlem byla gleba. Opad bezposredni dal o sobie
znac jedynie w roku 1986 w przypadku porzeczek.
Skazenia owoców w tych latach utrzymywaly sie na poziomie od kilku do
kilkuset Bq/kg. najmniej skazone byly truskawki, a najsilniej porzeczki
czarne. W latach nastepnych skazenie spadlo skokowo do poziomu ponizej
dwóch Bq/kg, utrzymujac sie przez rok na poziomie dwukrotnie wyzszym w
owocach roslin drzewiastych niz krzewów i krzewinek, co moglo swiadczyc po
przesuwaniu sie w dól profilu glebowego latwiej przyswajalnej puli cezu.
Pomiary przeprowadzone w latach 1989-1991 wykazaly, ze skazenie gleb
bielicowych w sadzie Dabrowickim bylo juz niewielkie - rzedu
kilkudziesieciu Bq/kg, przy czym warstwa wierzchnia gruntu byla skazona
dwukrotnie silniej niz warstwy glebsze. Jedynie w lasach warstwa 0-2 cm
sciólki lesnej byla skazona do poziomu powyzej 1000 Bq/kg. Fakt ten jest
zapewne przyczyna znacznie silniejszego, utrzymujacego sie do dzis,
skazenia 137Cs grzybów lesnych (40-1250 Bq/kg), niz pieczarek i innych
grzybów rosnacych na otwartych terenach (0-43 Bq/kg).
http://www.insad.pl/prywatne/marek2.htm
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|