Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomyslu szukam...

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomyslu szukam...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-21 13:20:18

Temat: pomyslu szukam...
Od: "mandragora" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


witajcie,

(ja tu nie od dzis, ale z nowym nikiem :))
szukam pomyslu na danie imieninowe - bedzie rodzinka (swiezy tesciowie!!), w
sumie 7 osob, a ja mam pustke w glowie w kwestii dania na cieplo.
cos jednogarnkowego by sie przydalo, choc niekoniecznie... ale zaskakujacego,
wykwintnego, a jednoczesnie raczej nie typu mieso w ananasach, bo tescie
bardziej tradycyjni w kulinariach.
no i raczej mocno alkoholizowane rzeczy tez odpadaja, bo dziecko sztuk jeden
tez bedzie.
przekopalam juz archiwum grupowe i mniammniama i ...nic nie wzbudzilo we mnie
entuzjazmu...

help! :)

mandra przedimieninowa

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-21 13:50:40

Temat: Re: pomyslu szukam... / [P] kaczka z porzeczkami
Od: k...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

>
> witajcie,
>
> (ja tu nie od dzis, ale z nowym nikiem :))
> szukam pomyslu na danie imieninowe - bedzie rodzinka (swiezy tesciowie!!), w
> sumie 7 osob, a ja mam pustke w glowie w kwestii dania na cieplo.
> cos jednogarnkowego by sie przydalo, choc niekoniecznie... ale zaskakujacego,
> wykwintnego, a jednoczesnie raczej nie typu mieso w ananasach, bo tescie
> bardziej tradycyjni w kulinariach.
> no i raczej mocno alkoholizowane rzeczy tez odpadaja, bo dziecko sztuk jeden
> tez bedzie.
> przekopalam juz archiwum grupowe i mniammniama i ...nic nie wzbudzilo we mnie
> entuzjazmu...
>
> help! :)
>
> mandra przedimieninowa



MOŻESZ PRZEPISÓW POSZUKAĆ NA :

www.decare.pl

a może kaczka??
mało zajmujące i na pewno smaczne

PIERSI Z KACZKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ
(przepis dla 4 osób) - czyli jak dla Ciebie trzebaby brać razy dwa

4 piersi z kaczki bez kości
4 łyżki oleju
1/2 małej cebuli
12 dag masła
torebka ciemnego sosu do pieczeni
4 łyżki likieru z czarnej porzeczki (creme de cassis) lub brandy
25 dag czarnej porzeczki
sól, biały pieprz

Piersi z kaczki oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia
dodać łyżkę masła, aby kaczka uzyskała złocisty kolor. Z patelni po smażeniu
kaczki zlać tłuszcz, włożyć łyżeczkę masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Zalać
likierem (lub brandy). Gotować chwilę, wlać ciemny sos pieczeniowy. Podgrzewać
chwilę, przecedzić przez gęste sito. Do gorącego sosu dodać resztę miękkiego
masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać czarną porzeczkę,
delikatnie wymieszać, aby owoce się nie rozpadłyi zbyt mocno nie popękały.
Piersi z kaczki pokroić w poprzek w plastry, polać sosem. Podawać ze smażonymi
lub pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.

Do tego dania pasuje wino typu Cabernet.



jak coś jeszcze znajdę to podrzucę


Pozdrowienia
katioosza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-21 13:51:04

Temat: Re: pomyslu szukam... / [P] kaczka z porzeczkami
Od: k...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

>
> witajcie,
>
> (ja tu nie od dzis, ale z nowym nikiem :))
> szukam pomyslu na danie imieninowe - bedzie rodzinka (swiezy tesciowie!!), w
> sumie 7 osob, a ja mam pustke w glowie w kwestii dania na cieplo.
> cos jednogarnkowego by sie przydalo, choc niekoniecznie... ale zaskakujacego,
> wykwintnego, a jednoczesnie raczej nie typu mieso w ananasach, bo tescie
> bardziej tradycyjni w kulinariach.
> no i raczej mocno alkoholizowane rzeczy tez odpadaja, bo dziecko sztuk jeden
> tez bedzie.
> przekopalam juz archiwum grupowe i mniammniama i ...nic nie wzbudzilo we mnie
> entuzjazmu...
>
> help! :)
>
> mandra przedimieninowa



MOŻESZ PRZEPISÓW POSZUKAĆ NA :

www.decare.pl
http://www2.gazeta.pl/kobieta/0,24246.html

a może kaczka??
mało zajmujące i na pewno smaczne

PIERSI Z KACZKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ
(przepis dla 4 osób) - czyli jak dla Ciebie trzebaby brać razy dwa

4 piersi z kaczki bez kości
4 łyżki oleju
1/2 małej cebuli
12 dag masła
torebka ciemnego sosu do pieczeni
4 łyżki likieru z czarnej porzeczki (creme de cassis) lub brandy
25 dag czarnej porzeczki
sól, biały pieprz

Piersi z kaczki oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia
dodać łyżkę masła, aby kaczka uzyskała złocisty kolor. Z patelni po smażeniu
kaczki zlać tłuszcz, włożyć łyżeczkę masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Zalać
likierem (lub brandy). Gotować chwilę, wlać ciemny sos pieczeniowy. Podgrzewać
chwilę, przecedzić przez gęste sito. Do gorącego sosu dodać resztę miękkiego
masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać czarną porzeczkę,
delikatnie wymieszać, aby owoce się nie rozpadłyi zbyt mocno nie popękały.
Piersi z kaczki pokroić w poprzek w plastry, polać sosem. Podawać ze smażonymi
lub pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.

Do tego dania pasuje wino typu Cabernet.



jak coś jeszcze znajdę to podrzucę


Pozdrowienia
katioosza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-21 21:42:54

Temat: Re: pomyslu szukam...
Od: onet <o...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

mandragora wrote:

>
> witajcie,
>
> (ja tu nie od dzis, ale z nowym nikiem :))
> szukam pomyslu na danie imieninowe - bedzie rodzinka (swiezy tesciowie!!),
> w sumie 7 osob, a ja mam pustke w glowie w kwestii dania na cieplo.
> cos jednogarnkowego by sie przydalo, choc niekoniecznie... ale
> zaskakujacego, wykwintnego, a jednoczesnie raczej nie typu mieso w
> ananasach, bo tescie bardziej tradycyjni w kulinariach.
> no i raczej mocno alkoholizowane rzeczy tez odpadaja, bo dziecko sztuk
> jeden tez bedzie.
> przekopalam juz archiwum grupowe i mniammniama i ...nic nie wzbudzilo we
> mnie entuzjazmu...
>
> help! :)
>
> mandra przedimieninowa
>

A może by tak letnie roladki z piersi kurczaka?
Dorodne piersi pokrój w poprzek (tzn tam, gdzie najtrudniej, nie wiem jak
wytłumaczyć) i rozbij na dość cienkie plastry. Każdy plasterek oprósz lekko
solą i pierzem a następnie połóż kawałek serka tostowego i posyp posiekanym
szczypiorkiem. Każdą roladkę zawiń i zepnij wykałaczką. Przysmaż w głębokim
rondlu (na biało) na odrobinie oleju, podlej wodą tak, żeby były mniej
więcej do połowy zanurzone, dodaj kostkę rosołu z drobiu i duś jakieś 20
minut, ma się wygotować mniej więcej połowa wody, pod koniec wspaniale jest
wrzucić niedużą gałązkę świeżego rozmarynu. Sos ma być dość intensywny w
smaku więc jesli trzeba to przypraw go dodatkowo.
Wodę w wersji dla dorosłych dodaje się pół na pół z białym winem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-22 09:55:07

Temat: Re: pomyslu szukam...
Od: "mandragora" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

onet <o...@t...pl> napisał(a):


> A może by tak letnie roladki z piersi kurczaka?

dzieki za pomysly, roladki - tyle, ze w wersji z pesto tez biore pod uwage :)

pozdrawiam

mandra

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-22 11:58:17

Temat: Re: pomyslu szukam...
Od: "yenulka" <a...@N...data.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "onet" <o...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bfhmov$3sh$1@news.onet.pl...
> mandragora wrote:

> A może by tak letnie roladki z piersi kurczaka?
> Dorodne piersi pokrój w poprzek (tzn tam, gdzie najtrudniej, nie wiem jak
> wytłumaczyć) i rozbij na dość cienkie plastry. Każdy plasterek oprósz
lekko
> solą i pierzem a następnie połóż kawałek serka tostowego i posyp
posiekanym
> szczypiorkiem. Każdą roladkę zawiń i zepnij wykałaczką. Przysmaż w
głębokim
> rondlu (na biało) na odrobinie oleju, podlej wodą tak, żeby były mniej
> więcej do połowy zanurzone, dodaj kostkę rosołu z drobiu i duś jakieś 20
> minut, ma się wygotować mniej więcej połowa wody, pod koniec wspaniale
jest
> wrzucić niedużą gałązkę świeżego rozmarynu. Sos ma być dość intensywny w
> smaku więc jesli trzeba to przypraw go dodatkowo.
> Wodę w wersji dla dorosłych dodaje się pół na pół z białym winem.

Proponuje cos podobnego, co w moim domu znane jest pod nazwa "kotlety
rozpusty" - piers kurczaka kroisz w sposob opisany powyzej, solisz i
pieprzysz po obu stronach, po jednej smarujesz ketchupem. Na ten rozpackany
ketchup kladziesz plasterek sera zoltego, na to korniszona pokrojonego w
slupek (w wersji calkiem rozpustnej mozna jeszcze plasterek szynki czy innej
wedliny lubianej przez ogol). Zwijasz w rulonik, spinasz wykalaczkami,
panierujesz i smazysz - super smakuje z mlodymi ziemniakami i surowka z
pekinskiej. Niedobitki mlodych ziemniakow jeszcze kupisz - mozesz je zapiec
w piekarniku obtoczone w oliwie z oliwek i posypane oregano lub majerankiem,
w obu wersjach bardzo dobre.
pzdr
yenn




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-22 12:15:28

Temat: Re: pomyslu szukam...
Od: "yenulka" <a...@N...data.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "yenulka" <a...@N...data.pl> napisał w wiadomości
news:bfj8lu$n93$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Proponuje cos podobnego, co w moim domu znane jest pod nazwa "kotlety
> rozpusty" - piers kurczaka kroisz w sposob opisany powyzej, solisz i
> pieprzysz po obu stronach, po jednej smarujesz ketchupem. Na ten
rozpackany
> ketchup kladziesz plasterek sera zoltego, na to korniszona pokrojonego w
> slupek (w wersji calkiem rozpustnej mozna jeszcze plasterek szynki czy
innej
> wedliny lubianej przez ogol). Zwijasz w rulonik, spinasz wykalaczkami,
> panierujesz i smazysz - super smakuje z mlodymi ziemniakami i surowka z
> pekinskiej. Niedobitki mlodych ziemniakow jeszcze kupisz - mozesz je
zapiec
> w piekarniku obtoczone w oliwie z oliwek i posypane oregano lub
majerankiem,
> w obu wersjach bardzo dobre.
> pzdr
> yenn
>
>
witam ponownie
wlasnie przeczytalam post "do zobaczenia" i inne... zaluje ze mnie
podkusilo sie odezwac - ale zebyscie nie krzyczeli, witam oficjalnie, jestem
rodzaj zenski, z okolic w-wy, niektore Panie mnie kojarza na pewno z
robotek.
pzdr
yenn (w-wa)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pound Cake
forma do pieczenia ciast - prosze, pomozcie...
pytanie o napoj mietowy
gdzie kupić dobry chleb w Bydgoszczy???
Pizza po raz n-ty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »