Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "yenulka" <a...@N...data.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomyslu szukam...
Date: Tue, 22 Jul 2003 13:58:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <bfj8lu$n93$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bfgpai$3pj$1@inews.gazeta.pl> <bfhmov$3sh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj102.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1058874883 23843 217.98.29.102 (22 Jul 2003 11:54:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Jul 2003 11:54:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165888
Ukryj nagłówki
Użytkownik "onet" <o...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bfhmov$3sh$1@news.onet.pl...
> mandragora wrote:
> A może by tak letnie roladki z piersi kurczaka?
> Dorodne piersi pokrój w poprzek (tzn tam, gdzie najtrudniej, nie wiem jak
> wytłumaczyć) i rozbij na dość cienkie plastry. Każdy plasterek oprósz
lekko
> solą i pierzem a następnie połóż kawałek serka tostowego i posyp
posiekanym
> szczypiorkiem. Każdą roladkę zawiń i zepnij wykałaczką. Przysmaż w
głębokim
> rondlu (na biało) na odrobinie oleju, podlej wodą tak, żeby były mniej
> więcej do połowy zanurzone, dodaj kostkę rosołu z drobiu i duś jakieś 20
> minut, ma się wygotować mniej więcej połowa wody, pod koniec wspaniale
jest
> wrzucić niedużą gałązkę świeżego rozmarynu. Sos ma być dość intensywny w
> smaku więc jesli trzeba to przypraw go dodatkowo.
> Wodę w wersji dla dorosłych dodaje się pół na pół z białym winem.
Proponuje cos podobnego, co w moim domu znane jest pod nazwa "kotlety
rozpusty" - piers kurczaka kroisz w sposob opisany powyzej, solisz i
pieprzysz po obu stronach, po jednej smarujesz ketchupem. Na ten rozpackany
ketchup kladziesz plasterek sera zoltego, na to korniszona pokrojonego w
slupek (w wersji calkiem rozpustnej mozna jeszcze plasterek szynki czy innej
wedliny lubianej przez ogol). Zwijasz w rulonik, spinasz wykalaczkami,
panierujesz i smazysz - super smakuje z mlodymi ziemniakami i surowka z
pekinskiej. Niedobitki mlodych ziemniakow jeszcze kupisz - mozesz je zapiec
w piekarniku obtoczone w oliwie z oliwek i posypane oregano lub majerankiem,
w obu wersjach bardzo dobre.
pzdr
yenn
|