Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: k...@o...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomyslu szukam... / [P] kaczka z porzeczkami
Date: 21 Jul 2003 15:51:04 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 62
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <bfgpai$3pj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1058795464 31870 192.168.240.245 (21 Jul 2003 13:51:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jul 2003 13:51:04 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.8.2.56, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; NetPanel:40538)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165759
Ukryj nagłówki
>
> witajcie,
>
> (ja tu nie od dzis, ale z nowym nikiem :))
> szukam pomyslu na danie imieninowe - bedzie rodzinka (swiezy tesciowie!!), w
> sumie 7 osob, a ja mam pustke w glowie w kwestii dania na cieplo.
> cos jednogarnkowego by sie przydalo, choc niekoniecznie... ale zaskakujacego,
> wykwintnego, a jednoczesnie raczej nie typu mieso w ananasach, bo tescie
> bardziej tradycyjni w kulinariach.
> no i raczej mocno alkoholizowane rzeczy tez odpadaja, bo dziecko sztuk jeden
> tez bedzie.
> przekopalam juz archiwum grupowe i mniammniama i ...nic nie wzbudzilo we mnie
> entuzjazmu...
>
> help! :)
>
> mandra przedimieninowa
MOŻESZ PRZEPISÓW POSZUKAĆ NA :
www.decare.pl
http://www2.gazeta.pl/kobieta/0,24246.html
a może kaczka??
mało zajmujące i na pewno smaczne
PIERSI Z KACZKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ
(przepis dla 4 osób) - czyli jak dla Ciebie trzebaby brać razy dwa
4 piersi z kaczki bez kości
4 łyżki oleju
1/2 małej cebuli
12 dag masła
torebka ciemnego sosu do pieczeni
4 łyżki likieru z czarnej porzeczki (creme de cassis) lub brandy
25 dag czarnej porzeczki
sól, biały pieprz
Piersi z kaczki oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia
dodać łyżkę masła, aby kaczka uzyskała złocisty kolor. Z patelni po smażeniu
kaczki zlać tłuszcz, włożyć łyżeczkę masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Zalać
likierem (lub brandy). Gotować chwilę, wlać ciemny sos pieczeniowy. Podgrzewać
chwilę, przecedzić przez gęste sito. Do gorącego sosu dodać resztę miękkiego
masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać czarną porzeczkę,
delikatnie wymieszać, aby owoce się nie rozpadłyi zbyt mocno nie popękały.
Piersi z kaczki pokroić w poprzek w plastry, polać sosem. Podawać ze smażonymi
lub pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.
Do tego dania pasuje wino typu Cabernet.
jak coś jeszcze znajdę to podrzucę
Pozdrowienia
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|