| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-04 09:56:09
Temat: powiało morzem..........pytanie do Izis_Mam w planach na dzisiejszą kolację, tylko co ta jest "pasta chili" i skąd
ją wziąć?
A przepis od Izis brzmiał tak:
WĘDZONY PSTRĄG Z CIEPŁYM MALINOWYM SOSEM CHILI:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 4-6
310 g dkg świeżych szparagów
1 wędzony pstrąg
1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki
pomidorki pokrojone w łezki
200 g malin świeżych
Ciepły malinowy sos z chili
125 g świeżych malin
1 łyżeczka pasty chili
2 ząbki czosnku
1/2 kubka oliwy z oliwek
2 łyzki malinowego lub białego octu winnego
1. Sos sałatkowy: w rondelku na malym ogniu delikatnie mieszac wszystkie
skladniki az maliny rozgotuja sie i zabarwia sos. Przelac do miski, dobrze
roztrzepac i doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
2. Ugotowa szparagi. Osączyć i odświeżyć pod zimna wodą. Zdjąc skóre z
pstrąga, wyjac kregosłup, mięso podzielic na kawałki.
3. Na talerzu ułożyć szparagi, pstrąga, cebulę pomidorki i maliny i polac
sosem.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-04 14:29:19
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be3isj$lhc$1@news.onet.pl...
> Mam w planach na dzisiejszą kolację, tylko co ta jest "pasta chili" i skąd
> ją wziąć?
>
> A przepis od Izis brzmiał tak:
>
> WĘDZONY PSTRĄG Z CIEPŁYM MALINOWYM SOSEM CHILI:
>
<ciach>
pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki przecier
pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.
Pozdrawiam i zycze smacznego!
Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 16:46:24
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_> pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki przecier
> pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.
Dziękuję za informację, niestety przeszłam dziś wszelkie dostępne mi miejsca
w poszukiwaniach szparagów i okazało się, że będę musiała z nimi poczekać do
przyszłego roku, bo poza słoiczkowymi już po sezonie.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 17:11:41
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4ato$lir$1@news.onet.pl...
> > pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki
przecier
> > pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.
>
>
> Dziękuję za informację, niestety przeszłam dziś wszelkie dostępne mi
miejsca
> w poszukiwaniach szparagów i okazało się, że będę musiała z nimi poczekać
do
> przyszłego roku, bo poza słoiczkowymi już po sezonie.
>
> Danka
>
można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
selerem naciowym :) było ok
Pozdrawiam
izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 17:31:26
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
>
> można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
> selerem naciowym :) było ok
To szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o tym, bo w lodówce siedzą maliny,
pstrąg i cała reszta, a szparagów i selera brak....., a brokuły pasują?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 17:36:05
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4di7$r5u$1@news.onet.pl...
>
>
> >
> > można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
> > selerem naciowym :) było ok
>
> To szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o tym, bo w lodówce siedzą maliny,
> pstrąg i cała reszta, a szparagów i selera brak....., a brokuły pasują?
>
> Danka
>
z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj luby
nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly :)))))
Pozdrawiam
Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 18:03:45
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_> z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
> jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj
luby
> nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly :)))))
Wobec tego biorę się do dzieła
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 18:06:01
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4feq$22a$1@news.onet.pl...
> > z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
> > jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj
> luby
> > nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly
:)))))
>
>
> Wobec tego biorę się do dzieła
>
> Danka
>
Koniecznie napisz jakie wyszło!! Jestem bardzo ciekawa! Aha i uważaj z tym
chili bo sos ma byc slodki z nutka pikanterii :) swoja drogą jest obłędnie
smakowity!
Czekam na relacje
Pozdrawiam i smacznego
izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 18:16:52
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_a czy ten sos ma być kwaśny?
bo taki mi wyszedł
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 20:47:27
Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_No i wyszło całkiem fajnie, tylko coś mi maliny złe się trafiły. Pierwszy
raz w życiu kupiłam kwaśne maliny i sos zamiast na słodko był na kwaśno.
Gdybym je wcześniej skosztowała, nie dodałabym octu.
Dosypałam nieco cukru i było ok.
Brokuły brzmiały tu całkiem nieźle, śmiało możesz je dodać w zastępstwie
szparagów, choć ja miałam sporą chrapkę na te szparagi.
Sosik jest rzeczywiście rewelacyjny (gdyby oczywiście nie był taki kwaśny
jak u mnie) i spróbuję go wykorzystać do wieprza. Do tego jest b.łatwy i
szybki do zrobienia.
Miałam wątpliwości co do pomidorka, czy aby na pewno pasuje tutaj, ale
szybko zostały rozwiane.
Ta smaczna kolacyjka na pewno się powtórzy. Dziękuję za pomysł.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |