Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia powiało morzem..........pytanie do Izis_

Grupy

Szukaj w grupach

 

powiało morzem..........pytanie do Izis_

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-04 09:56:09

Temat: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam w planach na dzisiejszą kolację, tylko co ta jest "pasta chili" i skąd
ją wziąć?

A przepis od Izis brzmiał tak:

WĘDZONY PSTRĄG Z CIEPŁYM MALINOWYM SOSEM CHILI:

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 4-6

310 g dkg świeżych szparagów
1 wędzony pstrąg
1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki
pomidorki pokrojone w łezki
200 g malin świeżych

Ciepły malinowy sos z chili

125 g świeżych malin
1 łyżeczka pasty chili
2 ząbki czosnku
1/2 kubka oliwy z oliwek
2 łyzki malinowego lub białego octu winnego


1. Sos sałatkowy: w rondelku na malym ogniu delikatnie mieszac wszystkie
skladniki az maliny rozgotuja sie i zabarwia sos. Przelac do miski, dobrze
roztrzepac i doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.

2. Ugotowa szparagi. Osączyć i odświeżyć pod zimna wodą. Zdjąc skóre z
pstrąga, wyjac kregosłup, mięso podzielic na kawałki.

3. Na talerzu ułożyć szparagi, pstrąga, cebulę pomidorki i maliny i polac
sosem.

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-04 14:29:19

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be3isj$lhc$1@news.onet.pl...
> Mam w planach na dzisiejszą kolację, tylko co ta jest "pasta chili" i skąd
> ją wziąć?
>
> A przepis od Izis brzmiał tak:
>
> WĘDZONY PSTRĄG Z CIEPŁYM MALINOWYM SOSEM CHILI:
>
<ciach>

pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki przecier
pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.


Pozdrawiam i zycze smacznego!

Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 16:46:24

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki przecier
> pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.


Dziękuję za informację, niestety przeszłam dziś wszelkie dostępne mi miejsca
w poszukiwaniach szparagów i okazało się, że będę musiała z nimi poczekać do
przyszłego roku, bo poza słoiczkowymi już po sezonie.

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 17:11:41

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4ato$lir$1@news.onet.pl...
> > pasta chili to nic innego jak chili w sloiczku lub w tubce (taki
przecier
> > pomidorowy na ostro - upraszczając ;-)) do kupienia w każdym markecie.
>
>
> Dziękuję za informację, niestety przeszłam dziś wszelkie dostępne mi
miejsca
> w poszukiwaniach szparagów i okazało się, że będę musiała z nimi poczekać
do
> przyszłego roku, bo poza słoiczkowymi już po sezonie.
>
> Danka
>


można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
selerem naciowym :) było ok


Pozdrawiam
izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 17:31:26

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
> selerem naciowym :) było ok

To szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o tym, bo w lodówce siedzą maliny,
pstrąg i cała reszta, a szparagów i selera brak....., a brokuły pasują?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 17:36:05

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4di7$r5u$1@news.onet.pl...
>
>
> >
> > można użyć słoiczkowych - moja mama zrobiła w ogóle inną wersje bo z...
> > selerem naciowym :) było ok
>
> To szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o tym, bo w lodówce siedzą maliny,
> pstrąg i cała reszta, a szparagów i selera brak....., a brokuły pasują?
>
> Danka
>


z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj luby
nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly :)))))

Pozdrawiam
Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 18:03:45

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
> jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj
luby
> nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly :)))))


Wobec tego biorę się do dzieła

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 18:06:01

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be4feq$22a$1@news.onet.pl...
> > z brokułami nie próbowalam ale kurcze wiesz co? w sumie w smaku wszystko
> > jest podobne to moze sproboj. swoja droga jestem ciekawa efektu bo moj
> luby
> > nie przepada za szparagami wiec chetnie zamienila bym to na brokuly
:)))))
>
>
> Wobec tego biorę się do dzieła
>
> Danka
>


Koniecznie napisz jakie wyszło!! Jestem bardzo ciekawa! Aha i uważaj z tym
chili bo sos ma byc slodki z nutka pikanterii :) swoja drogą jest obłędnie
smakowity!
Czekam na relacje

Pozdrawiam i smacznego

izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 18:16:52

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

a czy ten sos ma być kwaśny?
bo taki mi wyszedł

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 20:47:27

Temat: Re: powiało morzem..........pytanie do Izis_
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No i wyszło całkiem fajnie, tylko coś mi maliny złe się trafiły. Pierwszy
raz w życiu kupiłam kwaśne maliny i sos zamiast na słodko był na kwaśno.
Gdybym je wcześniej skosztowała, nie dodałabym octu.
Dosypałam nieco cukru i było ok.
Brokuły brzmiały tu całkiem nieźle, śmiało możesz je dodać w zastępstwie
szparagów, choć ja miałam sporą chrapkę na te szparagi.
Sosik jest rzeczywiście rewelacyjny (gdyby oczywiście nie był taki kwaśny
jak u mnie) i spróbuję go wykorzystać do wieprza. Do tego jest b.łatwy i
szybki do zrobienia.
Miałam wątpliwości co do pomidorka, czy aby na pewno pasuje tutaj, ale
szybko zostały rozwiane.

Ta smaczna kolacyjka na pewno się powtórzy. Dziękuję za pomysł.

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MOSKALIKI ?
Re: powiało morzem czyli... morski przepis :)
mohito-jak zrobic ???
whisky w kuchni
Falszywe Guacamole

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »