Data: 2005-06-20 06:22:34
Temat: prasa
Od: jaszczur <m...@c...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2773218.html?
skad=rss
Czerwone mięso przyczyną raka
Częste jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko
zachorowania na raka jelita grubego - ostrzegają w
najnowszym "Journal of the National Cancer Institute"
naukowcy z kilku krajów europejskich. Międzynarodowy
zespół ekspertów przez dziesięć lat obserwował nawyki
żywieniowe ponad 500 tys. mieszkańców naszego
kontynentu. Okazało się, że w przypadku osób, które
każdego dnia zjadały co najmniej dwie 80-gramowe porcje
czerwonego mięsa ryzyko zachorowania było prawie o jedną
trzecią większe niż u ludzi, którzy czerwone mięso
spożywali rzadziej niż raz na tydzień. Dokładnie to samo
dotyczyło przetworów mięsnych, np. konserw.
--
mj
|