Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prodiż mnie wpienia

Grupy

Szukaj w grupach

 

prodiż mnie wpienia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-20 07:56:55

Temat: prodiż mnie wpienia
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

czy ktos regularnie robi wypieki w prodiżu?

jak postępować żeby się udawało? nie mówię o drożdżowych ciastach ale
chociaż takie na sodzie i podobnych. ogólnie nie używam takich proszków
do pieczenia ale jest jeden wyjątek - mój piernik bananowy. co bym nie
zrobił opada i się robi zakaluch. używam samej mąki pszennej.

myślę sobie, że cos jest z tą parą w środku. jest jej chyba za dużo.
prodiz ma cztery malutkie otworki w suficie. zrobić więcej? zamontować
regulację napięcia - nie wiem jaka tam jest temperatura? piec mniejsze
ilości? (no, niewiele miejsca zostaje jak włożę tortownicę...).

coś jeszcze? czy otworzyć okno i ... ???

--
wojmat
"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a
tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście
staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!!!" [Miś]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-20 08:01:30

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>my?l? sobie, ?e cos jest z t? par? w ?rodku. jest jej chyba za du?o.
>prodiz ma cztery malutkie otworki w suficie. zrobi? wi?cej? zamontowa?
>regulacj? napi?cia - nie wiem jaka tam jest temperatura? piec mniejsze
>ilo?ci? (no, niewiele miejsca zostaje jak w?o?? tortownic?...).
>
>co? jeszcze? czy otworzy? okno i ... ???

natychmiast wezwac czarownice, by zaczynila ciasto. inne wyjscie
TAK rano nie przychodzi mi do glowy...

Krysia, marna w ciastach
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 13:16:45

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <w...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> czy ktos regularnie robi wypieki w prodiżu?

Tak, ostatnio ja.

> jak postępować żeby się udawało? nie mówię o drożdżowych ciastach ale
> chociaż takie na sodzie i podobnych. ogólnie nie używam takich proszków
> do pieczenia ale jest jeden wyjątek - mój piernik bananowy. co bym nie
> zrobił opada i się robi zakaluch. używam samej mąki pszennej.

Prodiz nie ma tu nic do rzeczy. Wkladasz ciasto na okreslony czas
i ewentualnie pilnujesz, aby sie nie przypalilo. Nic wiecej nie mozesz
regulowac.
Jezeli widzisz/czujesz, ze sie przypala, wowczas przykrywasz ciasto
taka gruba folia aluminiowa i czekasz az sie skonczy piec.

Moze podaj ten przepis na piernik bananowy i wtedy zobaczymy,
co tam nie wychodzi i czemu... Jezeli robi sie zakalec, to znaczy, ze
ciasto ma nieodpowiednia konsystencje - nie jest to wina prodiza.

> myślę sobie, że cos jest z tą parą w środku. jest jej chyba za dużo.
> prodiz ma cztery malutkie otworki w suficie. zrobić więcej? zamontować
> regulację napięcia - nie wiem jaka tam jest temperatura? piec mniejsze
> ilości? (no, niewiele miejsca zostaje jak włożę tortownicę...).

Radzilabym jednak samodzielnie nie zmieniac konstrukcji prodiza ;-)))
Musisz go polubic takim, jaki jest.

> coś jeszcze? czy otworzyć okno i ... ???

A to juz bylby duzy blad...
No chyba, ze ja stalabym pod tym oknem i zdazyla go przechwycic ;-)
Przydalby mi sie drugi prodiz...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 13:25:47

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > coś jeszcze? czy otworzyć okno i ... ???
>
> A to juz bylby duzy blad...
> No chyba, ze ja stalabym pod tym oknem i zdazyla go przechwycic ;-)
> Przydalby mi sie drugi prodiz...


Lillu, a jesli Wojtek chce cisnac tym zakalcem?

;-))))

Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 13:35:52

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Lillu, a jesli Wojtek chce cisnac tym zakalcem?
>
> ;-))))

A to jednak Wojtek... no tak, kobieta chyba nie wpadlaby na pomysl
przerobki prodiza ;-)
Zakalcem cisnac ... ? To bede robic uniki ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 13:54:33

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla napisala:

> > Lillu, a jesli Wojtek chce cisnac tym zakalcem?
> > ;-))))
> A to jednak Wojtek... no tak, kobieta chyba nie wpadlaby na pomysl
> przerobki prodiza ;-)

Jak która ;-)

> Zakalcem cisnac ... ? To bede robic uniki ;-)

Łap, zakalec dobry jest. Najlepszy drożdżowy, ale piernikowy
też może być niezły :-)

Krycha (degustator Cafe za słupem)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 13:55:11

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> oświadczył/a:

> Prodiz nie ma tu nic do rzeczy. Wkladasz ciasto na okreslony czas
> i ewentualnie pilnujesz, aby sie nie przypalilo. Nic wiecej nie mozesz
> regulowac.
> Jezeli widzisz/czujesz, ze sie przypala, wowczas przykrywasz ciasto
> taka gruba folia aluminiowa i czekasz az sie skonczy piec.

lubie takie odpowiedzi!.

> Moze podaj ten przepis na piernik bananowy i wtedy zobaczymy,
> co tam nie wychodzi i czemu... Jezeli robi sie zakalec, to znaczy, ze
> ciasto ma nieodpowiednia konsystencje - nie jest to wina prodiza.

ciasto jest półlejące. chcę żeby wychodziło wilgotne. o to chodzi, że w
piekarniku gazowym wychodzi jak trzeba. przepis:

składniki:
2 szklanki mški razowej (ja robiłem z 1,5 szklanki pszennej i 0,5
szklanki żytniej ale może być też ryżowa, amarantusowa jako dodatek), 1,5
łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki soli kamiennej, 2/3 szklanki oleju, 6-7
dojrzałych bananów (mogš być ciemne, obite itp), 5 łyżek słodu, szklanka
posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki namoczonych rodzynek, po 1/3
łyżeczki imbiru, goŸdzików zmielonych i cynamonu

przepis:
zmiksować banany z olejem i słodem, dodać mškę, sól, sodę i przyprawy. na
końcu dodać orzechy i rodzynki i wymieszać dokładnie łyżkš. rozgrzać
piecyk/prodiż. wysmarować tortownicę olejem, wlać ciasto. piec około 45-
55 minut w temp. 180 st.C (sprawdzić czy ciasto lekko odstaje od blachy i
czy zapałka wbita i wyjęta z ciasta jest sucha)

----------------------------------------------------
---------------------

daję tez 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i kardamon. ostatnio robiłem
bez mąki żytniej. sama pszenna. myslisz, że trzeba robić gęstsze?



--
wojmat
"Jako pacyfistka doznaje malo znanych mi emocji zwiazanych z agresja i
checia poslania komus kopa miedzy miesne poslady"
[Wszystkie Koty Poznania]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 14:10:32

Temat: Re: prodiż mnie wpienia
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <w...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:
> składniki:
> 2 szklanki mški razowej (ja robiłem z 1,5 szklanki pszennej i 0,5
> szklanki żytniej ale może być też ryżowa, amarantusowa jako dodatek), 1,5
> łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki soli kamiennej, 2/3 szklanki oleju, 6-7
> dojrzałych bananów (mogš być ciemne, obite itp), 5 łyżek słodu,

Nie mam slodu, wiec nie bede mogla tego przetestowac...
Gdzie mozna to kupic i jak to wyglada?

> myslisz, że trzeba robić gęstsze?

Mysle, ze to mogloby pomoc.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maka na zur swiateczny
ciasto z budyniem
Do gotujacych w parowarach.
sos słodko-kwaśny
zjedzone przeze mnie w sobote smaczne "menu"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »