Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: w...@p...com.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prodiż mnie wpienia
Date: 20 Nov 2001 13:55:11 GMT
Organization: cITYbORDERaBSTRACTs
Lines: 46
Message-ID: <X...@1...168.250.3>
References: <X...@1...168.250.3> <9tdl3b$lla$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1006264511 15297 212.244.243.30 (20 Nov 2001 13:55:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Nov 2001 13:55:11 GMT
X-Geek: GO d--@ s: a- c++() U? P? L E? W+(++) N++ o? K? w O? M? V? PS+ PE Y+ PGP? t
5? X+ R tv b+ DI++ D+ G
X-Love-To: Syla+Natucha
X-Face: 2=?]b?'x,&EdME;uryq>3EWa'G^bg/R6PYYv&L)wy)8FG:d-w:`yb]zYZO\;>rzvilRq$kY3JBZ)7
CrQ?TYBjSh>g,E*]>h|k*=RwysrmGD*=<lN\T%W)+-/r2E^ruSx)_5[mkW(gKJKh98,s_~lj[zrT6
8fN6(z157CB2>aR-'!%3!a4):~O0@'B#9[*LeD*dj;B?ouw-04*TJ5i(`=X:c(=`J^:JTL,}4wfOJ
u=sSy6Px@v53^3PewV}83%?dDI1}@v3
Disposition-Notification-To: w...@v...pl
User-Agent: Xnews/4.06.22
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82803
Ukryj nagłówki
...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> oświadczył/a:
> Prodiz nie ma tu nic do rzeczy. Wkladasz ciasto na okreslony czas
> i ewentualnie pilnujesz, aby sie nie przypalilo. Nic wiecej nie mozesz
> regulowac.
> Jezeli widzisz/czujesz, ze sie przypala, wowczas przykrywasz ciasto
> taka gruba folia aluminiowa i czekasz az sie skonczy piec.
lubie takie odpowiedzi!.
> Moze podaj ten przepis na piernik bananowy i wtedy zobaczymy,
> co tam nie wychodzi i czemu... Jezeli robi sie zakalec, to znaczy, ze
> ciasto ma nieodpowiednia konsystencje - nie jest to wina prodiza.
ciasto jest półlejące. chcę żeby wychodziło wilgotne. o to chodzi, że w
piekarniku gazowym wychodzi jak trzeba. przepis:
składniki:
2 szklanki mški razowej (ja robiłem z 1,5 szklanki pszennej i 0,5
szklanki żytniej ale może być też ryżowa, amarantusowa jako dodatek), 1,5
łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki soli kamiennej, 2/3 szklanki oleju, 6-7
dojrzałych bananów (mogš być ciemne, obite itp), 5 łyżek słodu, szklanka
posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki namoczonych rodzynek, po 1/3
łyżeczki imbiru, godzików zmielonych i cynamonu
przepis:
zmiksować banany z olejem i słodem, dodać mškę, sól, sodę i przyprawy. na
końcu dodać orzechy i rodzynki i wymieszać dokładnie łyżkš. rozgrzać
piecyk/prodiż. wysmarować tortownicę olejem, wlać ciasto. piec około 45-
55 minut w temp. 180 st.C (sprawdzić czy ciasto lekko odstaje od blachy i
czy zapałka wbita i wyjęta z ciasta jest sucha)
----------------------------------------------------
---------------------
daję tez 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i kardamon. ostatnio robiłem
bez mąki żytniej. sama pszenna. myslisz, że trzeba robić gęstsze?
--
wojmat
"Jako pacyfistka doznaje malo znanych mi emocji zwiazanych z agresja i
checia poslania komus kopa miedzy miesne poslady"
[Wszystkie Koty Poznania]
|