« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-19 07:11:44
Temat: przepis na pyzyWidziałem na sieci sporo przepisów na pyzy i
zwykle każdy był nieco inny.
Wypróbowałem 2 na pyzy niedrożdżowe i nie byłem
zachwycony. Szukam
czegoś co jak najbardziej przypomina te pyzy,
które można dostać mrożone
w sklepach bo z wypróbowanych przepisów takie mi
jednak najbardziej smakują.
Jak oni je robią? Ze znalezionych przepisów to
wychodzą albo strasznie
ciemne (niemal niebieskie), albo twardsze i
ciężkie choś tekstura jest jak tych mrożonych.
Jak więc robi się te, które sprzedają w sklepach?
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-25 18:26:39
Temat: Re: przepis na pyzyWitam!!
Też już się już kiedyś zastanawiałam nad tymi pyzami ze sklepu. Bo chyba o
takie chodzi: z różnymi nadzieniami, ziemniaczane?? Jak przypuszczam, to
jest takie ciasto jak na tzw. kluski żelazne (nazwa wielkopolska mojej
babci) i robi się je z zmielonych gotowanych ziemniaków, startych surowych
ziemniaków (odciśniętych z soku), jajka, soli i odrobiny maki pszennej (
wszystko robię na oko, niestety). Zalecana przewaga surowych ziemniaków nad
gotowanymi. Jak się robi to szybko to wcale nie wychodza sine. Można te
kluski zrobić w wersji oryginalnej - wtedy mają taki osełkowaty kształt
(jeśli jeszcze ktoś wie jak wygląda klasyczna osełka () ). Można to potem
spałaszować z cebulką smażoną na smalcu (zegnaj wątrobo !!), a mój Teść
ładował kluchy na patelnię i zalewał wiejską. kwaśną śmietaną , która miała
1000% Podobno można je jeść także do zupy z dyni.
Ja zapycham się nimi dopóki są z kuchni ...
Pyzy natomiast są drożdżowe (w niektorych regionach pampuchy, parowanki) i
niby wiem jak je robić, ale znów na oko, a to już niebezpieczne.Mogę jednak
się troche popytać, bo od kilku lat mieszkam w miejscu, gdzie generalnie
takie pyzy robi się dość często, a nawet nadziewa owocami (do zjedzenia na
słodko).
Pozdrawiam . Bosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-25 21:42:45
Temat: Re: przepis na pyzyyAro <p...@p...onet.pl> napisał(a):
> Widziałem na sieci sporo przepisów na pyzy i
> zwykle każdy był nieco inny.
> Wypróbowałem 2 na pyzy niedrożdżowe i nie byłem
> zachwycony. Szukam
> czegoś co jak najbardziej przypomina te pyzy,
> które można dostać mrożone
> w sklepach bo z wypróbowanych przepisów takie mi
> jednak najbardziej smakują.
> Jak oni je robią? Ze znalezionych przepisów to
> wychodzą albo strasznie
> ciemne (niemal niebieskie), albo twardsze i
> ciężkie choś tekstura jest jak tych mrożonych.
> Jak więc robi się te, które sprzedają w sklepach?
> Jarek
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-25 21:57:12
Temat: Re: przepis na pyzyyAro <p...@p...onet.pl> napisał(a):
> Szukam
> czegoś co jak najbardziej przypomina te pyzy,
> które można dostać mrożone
> w sklepach bo z wypróbowanych przepisów takie mi
> jednak najbardziej smakują.
> Jak oni je robią?
Z grysu /grysiku/ ziemniaczanego, którego w sklepach nie widziałam.
Najbardziej zbliżone wyjdą ci z półfabrykatów - czyli wyrobów w proszku.
W nich grys ziemniaczany jest.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-26 03:03:47
Temat: Re: przepis na pyzy
<c...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:ef9igl$2sa$1@inews.gazeta.pl...
> yAro <p...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> Widziałem na sieci sporo przepisów na pyzy i
>> zwykle każdy był nieco inny.
>> Wypróbowałem 2 na pyzy niedrożdżowe i nie byłem
>> zachwycony. Szukam
>> czegoś co jak najbardziej przypomina te pyzy,
>> które można dostać mrożone
>> w sklepach bo z wypróbowanych przepisów takie mi
>> jednak najbardziej smakują.
>> Jak oni je robią? Ze znalezionych przepisów to
>> wychodzą albo strasznie
>> ciemne (niemal niebieskie), albo twardsze i
>> ciężkie choś tekstura jest jak tych mrożonych.
>> Jak więc robi się te, które sprzedają w sklepach?
>> Jarek
Trzeba szybko utrzeć i jak najmniej kontaktu z powietrzem.
Inna sprawa - sól jodowana - podobno z jodyny robiło się tester jakości
śmietany - gdy oszustki wrabiały mąkę do niej po dodaniu odrobiny jodyny
śmietana robiła się niebieska.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-26 22:03:51
Temat: Re: przepis na pyzydolby wrote:
> Jak przypuszczam, to jest takie ciasto jak na tzw. kluski żelazne (nazwa
> wielkopolska mojej babci) i robi się je z zmielonych gotowanych
> ziemniaków, startych surowych ziemniaków (odciśniętych z soku),
> jajka, soli i odrobiny maki pszennej ( wszystko robię na oko,
> niestety).
No jakbym na to nie patrzyła, to są pyzy (nazwa podkarpacka mojej babci
:-) )
> Pyzy natomiast są drożdżowe (w niektorych regionach pampuchy,
> parowanki) i niby wiem jak je robić, ale znów na oko, a to już
Pyza
1. kluska z tartych na surowo ziemniaków z dodatkiem mąki;
2. pot. tłuste, okrągłe dziecko;
3. łow. nos żubra i łosia
Nowy słownik języka polskiego - Wilga 2005 - B. Dunaj
Ania (a co mi tam)
--
Kiedy sądzisz, że już gorzej być nie może - na pewno będzie.
Kiedy sądzisz, że będzie dobrze - kompletnie się mylisz.
Kiedy sądzisz, że myśląc, że będzie źle też się mylisz - będzie
jeszcze gorzej.
mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ # gg:1737648 # www.madej.master.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |