« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-12-05 11:45:59
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraDnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>
>> mięso wołowe mielone.
>
> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>
> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
piszesz, to nie wypowiadaj się.
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-12-05 12:06:18
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraMichwelt schrieb:
> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>
>>> mięso wołowe mielone.
>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>
>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
>
> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>
> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>
ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
Kupuję gotowego tatara w sklepie.
Waldek
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-12-05 12:09:17
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraDnia Wed, 5 Dec 2007 12:45:59 +0100, Michwelt napisał(a):
> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>
>>> mięso wołowe mielone.
>>
>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>
>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
>
> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
Nie jestem "przyzwyczajona", bo tego świństwa nie jadam - przebyłam tylko
ten pierwszy szał, któremu ulegli wszyscy, uważam, że "nawet" McDonalds
serwuje beleco. Generalnie fast foody jadam (z rzadka, z braku laku) tylko
w podróży, bo wolę parę dobrych knajpek przy trasie, i to tylko wtedy,
kiedy nie zrobię kanapek i herbaty/kawy w termosie.
>
> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić.
I szczerze Ci odpowiedzieli?
:-)))
> Jak nie masz pojęcia o czym
> piszesz, to nie wypowiadaj się.
Ależ mam pojęcie i dlatego jeśli mi się chce hamburgera, to sobie robię w
domu :-)
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-12-05 12:13:59
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraDnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> ona już jest taka "anty".
Anty fast-food - generalnie i zawsze. Co nie znaczy, że raz w roku nie
"zgwałcę się" na wizytę w McDonalds, kiedy jestem zaganiana i nagle mnie
głód dopadnie w Wielkim Mieście :-D
> A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
Oni tak, tylko nie wiem, jak kontrola ma sprawdzić jakość mięsa użytego u
producenta-dostawcy półproduktu, który oni tylko smażą na miejscu. To
sprawa odrębnej kontroli i tyle.
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-12-05 12:51:18
Temat: Re: Mięso jak z hamburgeranajlepszy na swiecie hamburger - autor: Heston Blumenthal
(wlasciciel drugiej najlepszej na swiecie wg michelin restauracji).
600g karczku,
1.2 kg miesa z okolicy zeberek - wybaczcie, nie znam polskiej
nazwy(short rib)
uwaga - kruszejace minimum 30 dni (dry ageing) - nie sadze zeby mozna
bylo kupic taka wolowine w PL
600g szponder (brisket)
25 g soli.
mieso pokroic w kostke 3x3x3 cm, wrzucic do miski, obsypac sola,
przykryc folia i wlozyc do lodowki na 6 godzin.
szponder i 'short rib' zmielic drukrotnie w maszynce do miesa (3mm).
wlozyc do lodowki i bardzo mocno schlodzic.
dokladnie wymieszac zmielone mieso z pokrojonym w kostke karczkem.
przed maszynka do miesa ulozyc deske, na niej dwie warstwy folii
spozywczej,
mielic mieszanke miesa na grubszej tarczy (8mm),
w miare mielenia, ukladac mieso na folii tak zeby wlokna wychodzace z
maszynki byly ulozone rownolegle (nie mieszaly sie) - potrzebna bedzie
pomoc drugiej osoby.
uzyc folie na ktorej lezy mieso do zawiniecia go w ciasny rulon - ale
bez zgniatania miesa), przekluc folie jezeli jest pod nia powietrze.
rulon powinien miec ok 12 cm srednicy.
zawinac w dodatkowa warstwe folii jezeli jest to potrzebne i schlodzic
w lodowce.
schlodzony rulon kroic na plastry (folia pomaga utrzymac mieso
razem).
plastry delikatnie sciskac dlonia nie naruszajac struktury 'wlokien'-
docelowa grubosc ok 2cm.
smazenie:
rozgrzac bardzo mocno patelnie, dodac odrobine oleju, wkladac mieso.
smazyc przewracajac czesto - co ok 30 sekund. (to pozwala rozprowadzic
cieplo rownomiernie, pozwala miesu przysmazac sie z wierzchu ale
utrzymywac je polsurowym w srodku.)
2 minuty smazenia pozwala sie hamburgerom przysmazyc z wierzchu w
srodku zostana krwiste.
temperatura wewnatrz powinna wynosic 52 st.
hamburgery zdjac z patelni i utrzymywac w cieple az do serwowania.
gotowe.
pomine przepis na wlasne bulki oraz na wlasne plasterki serowe oraz na
wlasny sos pomidorowy
(skladniki niezbedne do uzupelnienia idealnego hamburgera).
smacznego.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-12-05 13:44:19
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraDnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Michwelt schrieb:
>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>>
>>>> mięso wołowe mielone.
>>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>>
>>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
>>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
>>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
>>
>> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
>> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>>
>> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
>> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
>> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
>> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>>
>
> ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
>
> Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
> drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
> maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
> folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
> rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
> sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
> rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
> puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
> grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
> Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
> Kupuję gotowego tatara w sklepie.
>
> Waldek
Bardzo dziękuję! Spróbuję na pewno!
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-12-05 13:57:49
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraUżytkownik "Michwelt" <m...@...ah.o-o.com> napisał w wiadomości
news:gnss7rr6whcj$.dlg@michwelt.michwelt...
> Dnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
> > Michwelt schrieb:
> >> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
> >>
> >>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
> >>>
> >>>> mięso wołowe mielone.
> >>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
> >>>
> >>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup
najtańsze
> >>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel,
dodaj
> >>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
> >>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą
"hamburger"...
> >>
> >> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro
czy
> >> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
> >>
> >> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
> >> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia
i
> >> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
> >> piszesz, to nie wypowiadaj się.
> >>
> >
> > ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
> >
> > Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
> > drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
> > maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
> > folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
> > rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
> > sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
> > rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
> > puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
> > grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
> > Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
> > Kupuję gotowego tatara w sklepie.
> >
> > Waldek
>
> Bardzo dziękuję! Spróbuję na pewno!
Jeżeli dobrze wpisałem adres, to powinieneś coś na priv otrzymać. Daj znać
na grupie, czy doszło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-12-05 14:09:13
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraflower pisze:
> Jeżeli dobrze wpisałem adres, to powinieneś coś na priv otrzymać. Daj znać
> na grupie, czy doszło.
A, na grupie nie możesz?sama jestem ciekawa jak zrobić dobrego
hamburgera. Słyszałam, że dodaje się sosu Worcestershire
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-12-05 14:49:22
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraUżytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fj6beb$8bt$1@news.onet.pl...
> flower pisze:
>
> > Jeżeli dobrze wpisałem adres, to powinieneś coś na priv otrzymać. Daj
znać
> > na grupie, czy doszło.
>
> A, na grupie nie możesz?
To jest pdf. Również poszło na priv.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-12-05 15:03:29
Temat: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgeraDnia Wed, 5 Dec 2007 14:57:49 +0100, flower napisał(a):
> Użytkownik "Michwelt" <m...@...ah.o-o.com> napisał w wiadomości
> news:gnss7rr6whcj$.dlg@michwelt.michwelt...
>> Dnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> Michwelt schrieb:
>>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>>>>
>>>>>> mięso wołowe mielone.
>>>>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>>>>
>>>>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup
> najtańsze
>>>>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel,
> dodaj
>>>>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>>>>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą
> "hamburger"...
>>>>
>>>> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro
> czy
>>>> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>>>>
>>>> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
>>>> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia
> i
>>>> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
>>>> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>>>>
>>>
>>> ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
>>>
>>> Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
>>> drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
>>> maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
>>> folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
>>> rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
>>> sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
>>> rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
>>> puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
>>> grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
>>> Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
>>> Kupuję gotowego tatara w sklepie.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Bardzo dziękuję! Spróbuję na pewno!
>
> Jeżeli dobrze wpisałem adres, to powinieneś coś na priv otrzymać. Daj znać
> na grupie, czy doszło.
Dobrze wpisałeś adres! Doszło! Szerokie opracowanie. Dziękuję bardzo. W
sumie nie wiedziałem, że jest tyle rodzajów hamburgera. A jak się, w takim
razie, nazywa "typowy" hamburger typu "whooper"? :)
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |