Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.n-ix.net!newsfeed.freenet.de!news.alba
sani.net!not-for-mail
From: Michwelt <m...@...ah.o-o.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgera
Date: Wed, 5 Dec 2007 14:44:19 +0100
Organization: albasani.net
Lines: 46
Sender: Michwelt <>
Message-ID: <gnss7rr6whcj$.dlg@michwelt.michwelt>
References: <f...@m...michwelt>
<1...@4...net>
<q...@m...michwelt> <5...@m...uni-berlin.de>
Reply-To: m...@...ah.o-o.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.albasani.net
XodWwTuehEfMALVawaoj4C+8CBnY/8Jp4NU5b9rrqkO0SDwObNPULfbNXl3YHmqaNQ+ukjU31h+W1v3/c3IB2PU5gW5nNuzV4uoAAKdzubVCnzvnYUHV21JNC4cvBIG/
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Dec 2007 13:44:20 +0000 (UTC)
X-User-ID: ZZGHQOoFJHnZniYwH+Ru+JKc3QPfxC/FFXKyVbOkipA=
Cancel-Lock: sha1:DulFfapn6fJAfAkuPHgpPhPCC1U=
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
X-NNTP-Posting-Host: rCCao/+DVZyxkLq5F76QXqBiyHKcLUQB9XZtLRx+KfU=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306928
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Michwelt schrieb:
>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>>
>>>> mięso wołowe mielone.
>>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>>
>>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
>>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
>>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
>>
>> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
>> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>>
>> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
>> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
>> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
>> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>>
>
> ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
>
> Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
> drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
> maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
> folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
> rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
> sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
> rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
> puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
> grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
> Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
> Kupuję gotowego tatara w sklepie.
>
> Waldek
Bardzo dziękuję! Spróbuję na pewno!
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
|