Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [pytanie] Mięso jak z hamburgera Re: Mięso jak z hamburgera

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mięso jak z hamburgera

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-12-05 12:51:18
Temat: Re: Mięso jak z hamburgera
Od: maciej debski <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

najlepszy na swiecie hamburger - autor: Heston Blumenthal
(wlasciciel drugiej najlepszej na swiecie wg michelin restauracji).

600g karczku,
1.2 kg miesa z okolicy zeberek - wybaczcie, nie znam polskiej
nazwy(short rib)
uwaga - kruszejace minimum 30 dni (dry ageing) - nie sadze zeby mozna
bylo kupic taka wolowine w PL
600g szponder (brisket)
25 g soli.

mieso pokroic w kostke 3x3x3 cm, wrzucic do miski, obsypac sola,
przykryc folia i wlozyc do lodowki na 6 godzin.

szponder i 'short rib' zmielic drukrotnie w maszynce do miesa (3mm).
wlozyc do lodowki i bardzo mocno schlodzic.

dokladnie wymieszac zmielone mieso z pokrojonym w kostke karczkem.

przed maszynka do miesa ulozyc deske, na niej dwie warstwy folii
spozywczej,

mielic mieszanke miesa na grubszej tarczy (8mm),

w miare mielenia, ukladac mieso na folii tak zeby wlokna wychodzace z
maszynki byly ulozone rownolegle (nie mieszaly sie) - potrzebna bedzie
pomoc drugiej osoby.

uzyc folie na ktorej lezy mieso do zawiniecia go w ciasny rulon - ale
bez zgniatania miesa), przekluc folie jezeli jest pod nia powietrze.
rulon powinien miec ok 12 cm srednicy.

zawinac w dodatkowa warstwe folii jezeli jest to potrzebne i schlodzic
w lodowce.

schlodzony rulon kroic na plastry (folia pomaga utrzymac mieso
razem).

plastry delikatnie sciskac dlonia nie naruszajac struktury 'wlokien'-
docelowa grubosc ok 2cm.

smazenie:

rozgrzac bardzo mocno patelnie, dodac odrobine oleju, wkladac mieso.
smazyc przewracajac czesto - co ok 30 sekund. (to pozwala rozprowadzic
cieplo rownomiernie, pozwala miesu przysmazac sie z wierzchu ale
utrzymywac je polsurowym w srodku.)
2 minuty smazenia pozwala sie hamburgerom przysmazyc z wierzchu w
srodku zostana krwiste.
temperatura wewnatrz powinna wynosic 52 st.
hamburgery zdjac z patelni i utrzymywac w cieple az do serwowania.
gotowe.

pomine przepis na wlasne bulki oraz na wlasne plasterki serowe oraz na
wlasny sos pomidorowy
(skladniki niezbedne do uzupelnienia idealnego hamburgera).

smacznego.


mac.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.12 Michwelt
05.12 flower
05.12 Gosia Plitmik
05.12 flower
05.12 Michwelt
05.12 Gosia Plitmik
05.12 JBP
05.12 Ikselka
05.12 Bluzgacz
05.12 Magda
05.12 abdul
05.12 Ikselka
06.12 flower
06.12 Michał Piechowski
06.12 flower
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6