Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berl
in.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgera
Date: Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 39
Message-ID: <5...@m...uni-berlin.de>
References: <f...@m...michwelt>
<1...@4...net>
<q...@m...michwelt>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
GbbmLppleRxDN84XE8rhVAoYG6agI3q7zJgOwh06ndmxDk57cFDWisNzKBKxUb0u0qYsAgYKhZ
Cancel-Lock: sha1:ijRM2vE6tc+oWG1MW4/H8sOCGTw=
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <q...@m...michwelt>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306924
Ukryj nagłówki
Michwelt schrieb:
> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>
>>> mięso wołowe mielone.
>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>
>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup najtańsze
>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel, dodaj
>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą "hamburger"...
>
> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro czy
> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>
> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia i
> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>
ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
Kupuję gotowego tatara w sklepie.
Waldek
Waldek
|