Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia rösti, czyli roesti

Grupy

Szukaj w grupach

 

rösti, czyli roesti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-10 11:30:19

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 10 Mar 2005 11:57:36 +0100, "A.L." <a...@n...pl>
wrote:

>eM napisał(a):
>
>>
>> Swiss Chard -- Beta vulgaris L.
>
>Znaczy się burak cukrowy? Dobrze pamiętam?


ale chodzi o te ladne listki z zielonymi zylkami a nie bulwe
luzem :PPP

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-10 18:45:06

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d0p9rs$cnk$1@inews.gazeta.pl>,
'madzik' <m...@g...niet.pl> wrote:

> Władysław:

> > Jak wiadomo łosoś i jogurt to narodowe produkty Szwajcarii.
>
> Hm. Tam chyba miała być ironia, co?... Ja nie wiem, czy faktycznie sa,
> czy sobie zakpiłeś leciutko ;-)

Leciutko? A aj myślałem, że z grubej rury. ;-)
>
> Pierwszy raz rosti jadłam robiony przez naszych znajomych, właśnie w
> takiej konfiguracji (z takimi dodatkami jak wyzej).

I bardzo dobrze. Ja tylko nie chciałbym, żeby ktoś pomyślał, że to
klasyczne zestawienie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 18:59:19

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d0p4sq$fhg$1@news.onet.pl>, "eM" <...@...c> wrote:

> "Wladyslaw Los" pisze:
>
> >> Czy rösti pasuje do Cordon Bleu:
> >
> > W jakim sensie "pasuje"?
>
> Chcialabym podac na stol cos z kuchni szwajcarskiej, aczkolwiek nigdy
> tam nie bylam i nic z listy szwajcarskich dan nie gotowalam (no chyba
> ze nieswiadomie ;-)). Wymyslilam sobie rosti, bo ktos kiedys mi o tym
> opowiadal (przy jakims kolejnym utyskiwaniu w temacie "co z
> ziemniakow"). Wyszperalam, ze jest to danie Szwajcarow, wyszukalam
> dalej, ze jedza jeszcze Crodon Bleu... Czy te dwa dania mozna podac
> razem? W sensie - zeby nie pasowaly do siebie jak mielone do ziemniakow
> deptanych? Jednym slowem - czy Szwajcarzy jedliby to razem?

Myślę, że raczej nie byłoby to typowe zestawienie. Roesti to raczej
samodzielne danie, a Szwajcarii, jeżeli już, to dodaje się do niego
rodzaj kiełbasy "longeoles".

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 19:06:53

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Waldemar <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> In article <d0p9rs$cnk$1@inews.gazeta.pl>,
> 'madzik' <m...@g...niet.pl> wrote:
>
>
>>Władysław:
>
>
>>>Jak wiadomo łosoś i jogurt to narodowe produkty Szwajcarii.
>>
>>Hm. Tam chyba miała być ironia, co?... Ja nie wiem, czy faktycznie sa,
>>czy sobie zakpiłeś leciutko ;-)
>
>
> Leciutko? A aj myślałem, że z grubej rury. ;-)
>
>>Pierwszy raz rosti jadłam robiony przez naszych znajomych, właśnie w
>>takiej konfiguracji (z takimi dodatkami jak wyzej).
>
>
> I bardzo dobrze. Ja tylko nie chciałbym, żeby ktoś pomyślał, że to
> klasyczne zestawienie.

klasycznie, to Rösti i Züricher Gschnetzeltes. Ale z tsatsiki też smakuje.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 19:50:16

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: "Nika" <m...@a...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

A jak trzeć te lekko podgotowane ziemniaki? Bo ja raz zrobiłam je wg
przepisu w "Kuchni Neli " Anieli Rubinstein z lekko podgotowanych, smakowo
było pyszne, ale tarcie - tortura... Na praske za twarde, na tarkę za
miękkie, robot zalepiają.

Nika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 19:58:49

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Waldemar <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Nika wrote:
> A jak trzeć te lekko podgotowane ziemniaki? Bo ja raz zrobiłam je wg
> przepisu w "Kuchni Neli " Anieli Rubinstein z lekko podgotowanych, smakowo
> było pyszne, ale tarcie - tortura... Na praske za twarde, na tarkę za
> miękkie, robot zalepiają.

ja trę na tarce o dużych oczkach robotem i nic się nie zakleja. Ale może
to gatunek ziemniaków.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 20:10:28

Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 10 Mar 2005 20:58:49 +0100, Waldemar
<w...@t...de> wrote:

>Nika wrote:
>> A jak trzeć te lekko podgotowane ziemniaki? Bo ja raz zrobiłam je wg
>> przepisu w "Kuchni Neli " Anieli Rubinstein z lekko podgotowanych, smakowo
>> było pyszne, ale tarcie - tortura... Na praske za twarde, na tarkę za
>> miękkie, robot zalepiają.
>
>ja trę na tarce o dużych oczkach robotem i nic się nie zakleja. Ale może
>to gatunek ziemniaków.
>
>Waldek


To na pewno!!! Mnie najlepiej sie tra takie tzw salatkowe i
jeszcze czerwone (skorka, skorka...)

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

flan z pomarańczy R. Makłowicza
schab po hawajsku
ciasteczka Kruszyny
WOK
Do moich frhancuskich kochanic

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »