« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-09 12:44:44
Temat: flan z pomarańczy R. Makłowiczaprzepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl pyszny
ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-09 15:14:41
Temat: Re: flan z pomarańczy R. Makłowicza
Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał
> przepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl
pyszny
> ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
Flan pomarańczowy (pudding)
Składniki:
- sok z 3 pomarańczy
- 3 jaja
- 70 g. cukru
- 20 g. mąki ziemniaczanej
W garnku podgrzać sok z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie
dodać do n ich maki ziemniaczanej i dalej ucierać. Letni sok dodać do masy i
cały czas ucierać, bo nie powstały grudki. Wszystko przelać do garnka i
mieszając podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo
wtedy ścięły by się żółtka i wszystko nadawałoby się do śmieci. Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę wystudzić, po czym połączyć bardzo delikatnie z białkami (wolniutko i
delikatnie mieszać). Przelać porcjami do małych miseczek i wstawić do
lodówki na 1-2 godz. Żeby masa zastygła.
Podaję się przerzucone do góry nogami na talerzyku z kandyzowanymi
pomarańczami lub polane likierem pomarańczowym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-09 16:12:30
Temat: Re: flan z pomarańczy R. Makłowiczawolim napisał(a):
> Flan pomarańczowy (pudding)
>
> Składniki:
> - sok z 3 pomarańczy
> - 3 jaja
> - 70 g. cukru
> - 20 g. mąki ziemniaczanej
Przepis brzmi świetnie! Zaraz zabieram się za robienie, ale chyba mam
tylko 2 pomarańcze ;-(
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-09 19:03:25
Temat: Re: flan z pomarańczy R. MakłowiczaDZIEKI SLICZNE!:)
> Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał
>
> > przepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl
> pyszny
> > ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
>
> Flan pomarańczowy (pudding)
>
> Składniki:
> - sok z 3 pomarańczy
> - 3 jaja
> - 70 g. cukru
> - 20 g. mąki ziemniaczanej
>
> W garnku podgrzać sok z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie
> dodać do n ich maki ziemniaczanej i dalej ucierać. Letni sok dodać do masy i
> cały czas ucierać, bo nie powstały grudki. Wszystko przelać do garnka i
> mieszając podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo
> wtedy ścięły by się żółtka i wszystko nadawałoby się do śmieci. Białka ubić
> ze szczyptą soli na sztywną pianę.
> Masę wystudzić, po czym połączyć bardzo delikatnie z białkami (wolniutko i
> delikatnie mieszać). Przelać porcjami do małych miseczek i wstawić do
> lodówki na 1-2 godz. Żeby masa zastygła.
> Podaję się przerzucone do góry nogami na talerzyku z kandyzowanymi
> pomarańczami lub polane likierem pomarańczowym.
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |