Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "wolim" <w...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: flan z pomarańczy R. Makłowicza
Date: Wed, 9 Mar 2005 16:14:41 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: w...@p...onet.pl@host-81-190-214-99.wroclaw.mm.pl
Message-ID: <d0n3t4$r6t$1@news.onet.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-214-99.wroclaw.mm.pl
X-Trace: news.onet.pl 1110381284 27869 81.190.214.99 (9 Mar 2005 15:14:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Mar 2005 15:14:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234374
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał
> przepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl
pyszny
> ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
Flan pomarańczowy (pudding)
Składniki:
- sok z 3 pomarańczy
- 3 jaja
- 70 g. cukru
- 20 g. mąki ziemniaczanej
W garnku podgrzać sok z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie
dodać do n ich maki ziemniaczanej i dalej ucierać. Letni sok dodać do masy i
cały czas ucierać, bo nie powstały grudki. Wszystko przelać do garnka i
mieszając podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo
wtedy ścięły by się żółtka i wszystko nadawałoby się do śmieci. Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę wystudzić, po czym połączyć bardzo delikatnie z białkami (wolniutko i
delikatnie mieszać). Przelać porcjami do małych miseczek i wstawić do
lodówki na 1-2 godz. Żeby masa zastygła.
Podaję się przerzucone do góry nogami na talerzyku z kandyzowanymi
pomarańczami lub polane likierem pomarańczowym.
|