Data: 2005-03-09 15:14:41
Temat: Re: flan z pomarańczy R. Makłowicza
Od: "wolim" <w...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał
> przepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl
pyszny
> ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
Flan pomarańczowy (pudding)
Składniki:
- sok z 3 pomarańczy
- 3 jaja
- 70 g. cukru
- 20 g. mąki ziemniaczanej
W garnku podgrzać sok z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie
dodać do n ich maki ziemniaczanej i dalej ucierać. Letni sok dodać do masy i
cały czas ucierać, bo nie powstały grudki. Wszystko przelać do garnka i
mieszając podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo
wtedy ścięły by się żółtka i wszystko nadawałoby się do śmieci. Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę wystudzić, po czym połączyć bardzo delikatnie z białkami (wolniutko i
delikatnie mieszać). Przelać porcjami do małych miseczek i wstawić do
lodówki na 1-2 godz. Żeby masa zastygła.
Podaję się przerzucone do góry nogami na talerzyku z kandyzowanymi
pomarańczami lub polane likierem pomarańczowym.
|