Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate
.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "ata" <g...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: flan z pomarańczy R. Makłowicza
Date: 9 Mar 2005 20:03:25 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <d0n3t4$r6t$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1110395005 1097 213.180.130.18 (9 Mar 2005 19:03:25
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Mar 2005 19:03:25 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.30.228.250, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Neostrada Plus 5.6)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234399
Ukryj nagłówki
DZIEKI SLICZNE!:)
> Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał
>
> > przepis jest banalny, kiedys przez wakacje raz zrobilam ten flan i byl
> pyszny
> > ale przepisu nie mam, czy ktos moze mi go podac??
>
> Flan pomarańczowy (pudding)
>
> Składniki:
> - sok z 3 pomarańczy
> - 3 jaja
> - 70 g. cukru
> - 20 g. mąki ziemniaczanej
>
> W garnku podgrzać sok z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie
> dodać do n ich maki ziemniaczanej i dalej ucierać. Letni sok dodać do masy i
> cały czas ucierać, bo nie powstały grudki. Wszystko przelać do garnka i
> mieszając podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie może się zagotować, bo
> wtedy ścięły by się żółtka i wszystko nadawałoby się do śmieci. Białka ubić
> ze szczyptą soli na sztywną pianę.
> Masę wystudzić, po czym połączyć bardzo delikatnie z białkami (wolniutko i
> delikatnie mieszać). Przelać porcjami do małych miseczek i wstawić do
> lodówki na 1-2 godz. Żeby masa zastygła.
> Podaję się przerzucone do góry nogami na talerzyku z kandyzowanymi
> pomarańczami lub polane likierem pomarańczowym.
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|