Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!feed.news
.interia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: Eulalka <e...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: re: koktajl z lodem
Date: Tue, 26 Aug 2003 08:33:19 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 53
Message-ID: <biev13$mr0$3@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: va229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1061879651 23392 80.50.228.229 (26 Aug 2003 06:34:11
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Aug 2003 06:34:11 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171227
Ukryj nagłówki
Użytkownik Iktorn napisał:
> Szukam wszelkich mozliwych informacji na temat shake'ów, czy koktaili
> owocowych robionych z lodem (z kruszonym lodem w mixerze)
>
> Chodzi mi o jakies przepisy, mozliwe ciekawe dodatki do takich koktaili
> i przede wszystkim gdzie mozna kupic mixery, które potrafi? (d?u?ej ni?
> tydzie? ) kruszyae lód.
>
Zależy czy chcesz do domowego użytku, czy jakąś małą gastronomię masz na
myśli?
Moja firma sprzedaje blendery "Hamilton Beach Commercial" do robienia
mrożonych drinków, coctaili i cappucicino. To ich wyłączne przeznaczenie
i mogą pracować non stop np w barach. Niestety, najtańszy kosztuje ok.
1000 zł. Wygląda to jak zwykły mikser do koktaili - tz. nie jest ta
jakiś kombajn-maszyna. Gdybyć chciał więcej informacji, prosze na priv.
Co do przepisów - również w pracy mam dostęp do syropów Monin -
oryginalne francuskie syropy smakowe stosowane do napojów i jako dodatki
do alkoholi i kaw.
Obejrzeć można na:
www. kuger.pl
Tam też znajdziesz przepisy na drinki i napoje oraz potrawy kuchni
francuskiej i nie tylko z użyciem syropów.
Tutaj wrzucę kilka, resztę na priv jak będziesz zainteresowany
ARBUZOWA LEMONIADA:
30 ml syropu arbuzowego Monin
250 ml lemoniady (7UP, Sprite itp)
wymieszać dokładnie w szklanicy z lodem
FROZEN WATERBERRY
20 ml syrop arbuzowy Monin
20 ml syrop truskawkowy Monin
100 ml wody
250 ml kruszonego lodu
blenderować na wysokich obrotach
FROZEN GINGERBREAD
4 gałki lodów waniliowych
30 ml syrop Monin Gingerbread (PIERNIK)
30 ml espresso
150 ml kruszonego lodu
miksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.Dekorować bitą
aromatyzowaną śmietaną i ludzikiem piernikowym.
Od biedy można spróbowac soki zastąpić prawdziwymi owocami, ale -
szczerze mówiąc - nie próbowałam.
Smacznego
Eulalka
|