Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde

Grupy

Szukaj w grupach

 

relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2005-04-24 07:52:40

Temat: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: "Ola" <o...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Zaryzykowalam i popelnilam dip szpinakowy i botwinkowy. Oba cieszyly sie
powodzeniem gosci.
Szpinakowy zrobilam z podsmazownych wczesniej swierzych lisci i lodyzek
szpinaku z cebulka i czosnkiem miksujac je z naturalnym jogurtem i
doprawiajac sola.
Botwinkowy ze zblanszownaej botwinki rowniez zmiksowanej z naturalnym
jogurtem i przyprawionym wg smaku.
Piekne kolorki wyszly, pozatym byl dip czoskowy curry ze zmiksowanych
ziemniakow juz bez mundurkow i oliwa oraz twarozkowo- szczypiorkowy rowniez
z czosnkiem.


Tylko zdazyla mi sie niemala wpadka zwiazana z founde.
Zawsze uzywalam plynnej podpalki do grilla jak paliwa do founde. Zakupina na
ten cel ciecz w Intermarche marki "Mini Cena" zatytulowana "Podpalka
Parafinowa" okazala sie .........niepalna.
Wstwilam pod garnek swieczki do podgrzewacza, ale okazalo sie to
zdecydowanie niewystarczajacym zrodlem ciepla. Skonczylo sie na bieganiu z
garem do kuchni, co jakis kwadrans i przywracaniu mu pozadanej
temperatury.... Goscie rotacyjnie wspolpracowali w tym procederze....
W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
paliwko stosuja i jak je zdobywja?


pozdrawiam
Ola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-24 07:59:26

Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ola napisał(a):

> Tylko zdazyla mi sie niemala wpadka zwiazana z founde.
> Zawsze uzywalam plynnej podpalki do grilla jak paliwa do founde. Zakupina na
> ten cel ciecz w Intermarche marki "Mini Cena" zatytulowana "Podpalka
> Parafinowa" okazala sie .........niepalna.
> Wstwilam pod garnek swieczki do podgrzewacza, ale okazalo sie to
> zdecydowanie niewystarczajacym zrodlem ciepla. Skonczylo sie na bieganiu z
> garem do kuchni, co jakis kwadrans i przywracaniu mu pozadanej
> temperatury.... Goscie rotacyjnie wspolpracowali w tym procederze....
> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
> paliwko stosuja i jak je zdobywja?
>
>
> pozdrawiam
> Ola
>
>
do fondue uzywam denaturatu...jedynym mankamentem jest pojawiajacy sie w
powietrzu po jakims czasie specyficzny zapach ale za to pali sie swietnie...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-24 10:04:53

Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Ola wrote:
> Witam!
> Zaryzykowalam i popelnilam dip szpinakowy i botwinkowy. Oba cieszyly sie
> powodzeniem gosci.
> Szpinakowy zrobilam z podsmazownych wczesniej swierzych lisci i lodyzek
> szpinaku z cebulka i czosnkiem miksujac je z naturalnym jogurtem i
> doprawiajac sola.
> Botwinkowy ze zblanszownaej botwinki rowniez zmiksowanej z naturalnym
> jogurtem i przyprawionym wg smaku.
> Piekne kolorki wyszly, pozatym byl dip czoskowy curry ze zmiksowanych
> ziemniakow juz bez mundurkow i oliwa oraz twarozkowo- szczypiorkowy rowniez
> z czosnkiem.
>
>
> Tylko zdazyla mi sie niemala wpadka zwiazana z founde.
> Zawsze uzywalam plynnej podpalki do grilla jak paliwa do founde. Zakupina na
> ten cel ciecz w Intermarche marki "Mini Cena" zatytulowana "Podpalka
> Parafinowa" okazala sie .........niepalna.
> Wstwilam pod garnek swieczki do podgrzewacza, ale okazalo sie to
> zdecydowanie niewystarczajacym zrodlem ciepla. Skonczylo sie na bieganiu z
> garem do kuchni, co jakis kwadrans i przywracaniu mu pozadanej
> temperatury.... Goscie rotacyjnie wspolpracowali w tym procederze....
> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
> paliwko stosuja i jak je zdobywja?

podpałka parafinowa to podpałka do grilla, a nie paliwo. Do fondue są
specjalne paliwa w formie pasty, nie śmierdzą. W sytuacji awaryjnej
można wziąć denaturat, ale uważam, żeo dbija się to na smaku. A te pasty
zdobywam przekonując sprzedawcę w sklepie oferując mu równowartość w
gotówce.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-24 12:13:16

Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: "Ola" <o...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A te pasty
> zdobywam przekonując sprzedawcę w sklepie oferując mu równowartość w
> gotówce.
>
> Waldek

mam ochote sprobowac Twojej metody:)
Tylko wiekszosc sprzedawcow kiedy w zadanym przeze mnie pytaniu pojawi sie
haslo foude robi zdziwione miny....
Wiec tak nie smialo gdzie w Gdansku/Trojmiescie/internecie? Badz jakie duze
sieci w POlsce?

pzdr
Ola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-24 12:21:55

Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ola napisał(a):

> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
> paliwko stosuja i jak je zdobywja?

Ja stosuję takie specjalne paliwo o konsystencji żelu (nie pasty jak
Waldek). Ale rzeczywiście napierw rozgrzewam olej w garnku do fondue na
gazie, a później juz palnik z tym paliwem wystarczy. Nic nie śmierdzi i
nie wylewa się. Kupiłam to paliwo kiedys w jakims zwykłym markecie. Litr
starcza na tak długo, że zapomniałam, gdzie dokładnie to paliwo kupiłam
i za ile, a obdarowałam nim częściowo jeszcze znajomych :-). Inna
sprawa, że ja fondue ostatnio rzadko robię.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-24 15:58:53

Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:
> Ola napisał(a):
>
>> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
>> paliwko stosuja i jak je zdobywja?
>
>
> Ja stosuję takie specjalne paliwo o konsystencji żelu (nie pasty jak
> Waldek). Ale rzeczywiście napierw rozgrzewam olej w garnku do fondue na
> gazie, a później juz palnik z tym paliwem wystarczy. Nic nie śmierdzi i
> nie wylewa się. Kupiłam to paliwo kiedys w jakims zwykłym markecie. Litr
> starcza na tak długo, że zapomniałam, gdzie dokładnie to paliwo kupiłam
> i za ile, a obdarowałam nim częściowo jeszcze znajomych :-). Inna
> sprawa, że ja fondue ostatnio rzadko robię.

są takie gotowe wkładki do rechaud. W środku pasta lub żel, w zależności
od rasy. Żelowe też używam, biorę co jest. U nas do kupienia praktycznie
wszędzie: Real, Obi, Toom, Praktiker. W innych supermarketach też są,
tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać. W Auchan w Bordaux i w Moskwie też
mieli, tylko wtedy nie potrzebowałem. Może w polskim też są?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

http://www.gaspares-home page.de/ Chat / Photo
http://www.gaspares-home page.de/ Chat / Photo
[OT] Jerzego i Wojciecha
trawa cytrynowa
"danie na kolanie"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

kiszenie korzenia selera
Ratunku, wegańska uczta
Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X