Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-o
nline.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Date: Sun, 24 Apr 2005 12:04:53 +0200
Organization: T-Online
Lines: 32
Message-ID: <d4fr0k$5d1$00$6@news.t-online.com>
References: <d4fjk1$e7o$1@nemesis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1114337108 00 5537 EQiorIIlKlt0LQR 050424 10:05:08
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: STS7OUZCweX5QXSz0yAfPbp9YLntcqDB37OlX60yw6mqqBExKkNc6V
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (X11/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <d4fjk1$e7o$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238070
Ukryj nagłówki
Ola wrote:
> Witam!
> Zaryzykowalam i popelnilam dip szpinakowy i botwinkowy. Oba cieszyly sie
> powodzeniem gosci.
> Szpinakowy zrobilam z podsmazownych wczesniej swierzych lisci i lodyzek
> szpinaku z cebulka i czosnkiem miksujac je z naturalnym jogurtem i
> doprawiajac sola.
> Botwinkowy ze zblanszownaej botwinki rowniez zmiksowanej z naturalnym
> jogurtem i przyprawionym wg smaku.
> Piekne kolorki wyszly, pozatym byl dip czoskowy curry ze zmiksowanych
> ziemniakow juz bez mundurkow i oliwa oraz twarozkowo- szczypiorkowy rowniez
> z czosnkiem.
>
>
> Tylko zdazyla mi sie niemala wpadka zwiazana z founde.
> Zawsze uzywalam plynnej podpalki do grilla jak paliwa do founde. Zakupina na
> ten cel ciecz w Intermarche marki "Mini Cena" zatytulowana "Podpalka
> Parafinowa" okazala sie .........niepalna.
> Wstwilam pod garnek swieczki do podgrzewacza, ale okazalo sie to
> zdecydowanie niewystarczajacym zrodlem ciepla. Skonczylo sie na bieganiu z
> garem do kuchni, co jakis kwadrans i przywracaniu mu pozadanej
> temperatury.... Goscie rotacyjnie wspolpracowali w tym procederze....
> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
> paliwko stosuja i jak je zdobywja?
podpałka parafinowa to podpałka do grilla, a nie paliwo. Do fondue są
specjalne paliwa w formie pasty, nie śmierdzą. W sytuacji awaryjnej
można wziąć denaturat, ale uważam, żeo dbija się to na smaku. A te pasty
zdobywam przekonując sprzedawcę w sklepie oferując mu równowartość w
gotówce.
Waldek
|