Data: 2005-04-24 10:04:53
Temat: Re: relacja dipowa i pytanko o paliwo do founde
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ola wrote:
> Witam!
> Zaryzykowalam i popelnilam dip szpinakowy i botwinkowy. Oba cieszyly sie
> powodzeniem gosci.
> Szpinakowy zrobilam z podsmazownych wczesniej swierzych lisci i lodyzek
> szpinaku z cebulka i czosnkiem miksujac je z naturalnym jogurtem i
> doprawiajac sola.
> Botwinkowy ze zblanszownaej botwinki rowniez zmiksowanej z naturalnym
> jogurtem i przyprawionym wg smaku.
> Piekne kolorki wyszly, pozatym byl dip czoskowy curry ze zmiksowanych
> ziemniakow juz bez mundurkow i oliwa oraz twarozkowo- szczypiorkowy rowniez
> z czosnkiem.
>
>
> Tylko zdazyla mi sie niemala wpadka zwiazana z founde.
> Zawsze uzywalam plynnej podpalki do grilla jak paliwa do founde. Zakupina na
> ten cel ciecz w Intermarche marki "Mini Cena" zatytulowana "Podpalka
> Parafinowa" okazala sie .........niepalna.
> Wstwilam pod garnek swieczki do podgrzewacza, ale okazalo sie to
> zdecydowanie niewystarczajacym zrodlem ciepla. Skonczylo sie na bieganiu z
> garem do kuchni, co jakis kwadrans i przywracaniu mu pozadanej
> temperatury.... Goscie rotacyjnie wspolpracowali w tym procederze....
> W zwiazku z tym mam pytanko do serwujacych founde swoim gosciom- jakie
> paliwko stosuja i jak je zdobywja?
podpałka parafinowa to podpałka do grilla, a nie paliwo. Do fondue są
specjalne paliwa w formie pasty, nie śmierdzą. W sytuacji awaryjnej
można wziąć denaturat, ale uważam, żeo dbija się to na smaku. A te pasty
zdobywam przekonując sprzedawcę w sklepie oferując mu równowartość w
gotówce.
Waldek
|