Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia risotto z pieczarkami ????

Grupy

Szukaj w grupach

 

risotto z pieczarkami ????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-12 16:30:42

Temat: risotto z pieczarkami ????
Od: "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam je
gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu

BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje


--
Pozdrawiam
Joasia_Annetka T.
gg 24 77 27


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-12 18:13:19

Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam
je
> gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
>
> BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje
>
>
> --
> Pozdrawiam
> Joasia_Annetka T.
> gg 24 77 27
> 250 g pieczarek,
350 g ryżu
1 cebula, 5 łyżek masła,
1 l bulionu,
sół, biały pieprz,
50 g parmezanu,
szafran, bazylia
Na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulę , dodać pieczarki pokrojone w
paski.Dusić parę minut.Dosypać ryż, mieszać parę minut, dolać 1/8 l bulionu,
poczekać, aż cały wsiąknie w ryż. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały
czas mieszając.Gotować ok. 25 min, tak aby ryż nie był za bardzo
miękki.Doprawić solą, pieprzem,szafranem,następniewymieszać z pozostałym
masłem i parmezanem.Na talerzach posypać posiekaną bazylią.Jeśli nie masz
świeżej bazylii, to suszoną
>dodaj razem z parmezanem.Smacznego - Ziuty


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 19:23:58

Temat: Re: risotto z pieczarkami
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

"malo skomplikowane danie, a jakie dobre......"

Składniki:
2 szkl. ryzu
0,5 kg pieczarek
cebula
sol
pieprz
ser zolty
Przepis:
ryz ugotowac, cebule i pieczarki udusic. wymieszac ze soba skladniki,
doprawic i posypac zoltym serem i upiec w piekarniku.
Źródło / autor: moja mama




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 19:40:55

Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a4bfkr$n7$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam
je
> gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
>
> BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje

A ja Ci polecam risottoz prawdziwkami (ai funghi porcini) - moim zdaniem sa
lepsze bo bardziej aromatyczne. Przygotowuje sie prawie tak samo jak
podal(a) to Ziuty tylko nie dodajesz szafranu. Mam troche problem z
proporcjami ( miare mam w oku ) ale mysle, ze ok. 40 g suszonych grzybow
wystarczy, reszta proporcji patrz Ziuty :)
Grzyby namaczasz i gotujesz tak by zmiekly (nie musi byc dlugo)
Na patelni podgrzewasz maslo z oliwa i podsmazasz drobno pokrojona cebule
Gdy sie zeszkli dodajesz ryz. Jesli masz dostep do supermarketow to kup
specjalny ryz Arborio (Carnaroli jest lepszy ale chyba nie do dostania)
Po paru minutach dodajesz pociete na kawalki prawdziwki i smazysz jeszcze
chwilke
A potem dolewasz po trochu wode spod grzybow (jesli chcesz miec bardziej
intensywny smak grzybowy) lub bulion drobiowy
Gdy juz wszystko wchlonie, garnek zdejmujesz z ognia dodajesz resztke masla
i parmezan, przykrywasz, czekasz ze dwie minuty i podajesz na stol. Mozna
posypac zielona pietruszka.
Acha, grzyby oczywiscie moga byc swieze ale to dopiero jesienia :-)

Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-13 09:50:12

Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
Od: "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


| 50 g parmezanu,
| szafran, bazylia
| Na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulę , dodać pieczarki pokrojone w
| paski.Dusić parę minut.Dosypać ryż, mieszać parę minut, dolać 1/8 l
bulionu,
| poczekać, aż cały wsiąknie w ryż. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały
| czas mieszając.Gotować ok. 25 min, tak aby ryż nie był za bardzo
| miękki.Doprawić solą, pieprzem,szafranem,następniewymieszać z pozostałym
| masłem i parmezanem.Na talerzach posypać posiekaną bazylią.Jeśli nie masz
| świeżej bazylii, to suszoną
| >dodaj razem z parmezanem.Smacznego - Ziuty


dziekuje za przpis :))




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-13 09:51:00

Temat: Re: risotto z pieczarkami
Od: "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tobie Reno juz dziekowalam na privie ale dziekuje raz jeszcze



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-13 09:52:16

Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
Od: "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

mniam mniam
a wlasnie mam w zamrazarce troszke tych przepysznych grzybkow

dziekuje za przepisik



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurczak w galarecie?
Tortilla
śmietana-skąd wiadomo jaka?
gdzie w Polsce można kupić sok żurawinowy?
Re.Zupa grochowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »