| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-12 16:30:42
Temat: risotto z pieczarkami ????Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam je
gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje
--
Pozdrawiam
Joasia_Annetka T.
gg 24 77 27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-12 18:13:19
Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
> Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam
je
> gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
>
> BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje
>
>
> --
> Pozdrawiam
> Joasia_Annetka T.
> gg 24 77 27
> 250 g pieczarek,
350 g ryżu
1 cebula, 5 łyżek masła,
1 l bulionu,
sół, biały pieprz,
50 g parmezanu,
szafran, bazylia
Na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulę , dodać pieczarki pokrojone w
paski.Dusić parę minut.Dosypać ryż, mieszać parę minut, dolać 1/8 l bulionu,
poczekać, aż cały wsiąknie w ryż. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały
czas mieszając.Gotować ok. 25 min, tak aby ryż nie był za bardzo
miękki.Doprawić solą, pieprzem,szafranem,następniewymieszać z pozostałym
masłem i parmezanem.Na talerzach posypać posiekaną bazylią.Jeśli nie masz
świeżej bazylii, to suszoną
>dodaj razem z parmezanem.Smacznego - Ziuty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-12 19:23:58
Temat: Re: risotto z pieczarkami"malo skomplikowane danie, a jakie dobre......"
Składniki:
2 szkl. ryzu
0,5 kg pieczarek
cebula
sol
pieprz
ser zolty
Przepis:
ryz ugotowac, cebule i pieczarki udusic. wymieszac ze soba skladniki,
doprawic i posypac zoltym serem i upiec w piekarniku.
Źródło / autor: moja mama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-12 19:40:55
Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
Użytkownik "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a4bfkr$n7$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam
je
> gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
>
> BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje
A ja Ci polecam risottoz prawdziwkami (ai funghi porcini) - moim zdaniem sa
lepsze bo bardziej aromatyczne. Przygotowuje sie prawie tak samo jak
podal(a) to Ziuty tylko nie dodajesz szafranu. Mam troche problem z
proporcjami ( miare mam w oku ) ale mysle, ze ok. 40 g suszonych grzybow
wystarczy, reszta proporcji patrz Ziuty :)
Grzyby namaczasz i gotujesz tak by zmiekly (nie musi byc dlugo)
Na patelni podgrzewasz maslo z oliwa i podsmazasz drobno pokrojona cebule
Gdy sie zeszkli dodajesz ryz. Jesli masz dostep do supermarketow to kup
specjalny ryz Arborio (Carnaroli jest lepszy ale chyba nie do dostania)
Po paru minutach dodajesz pociete na kawalki prawdziwki i smazysz jeszcze
chwilke
A potem dolewasz po trochu wode spod grzybow (jesli chcesz miec bardziej
intensywny smak grzybowy) lub bulion drobiowy
Gdy juz wszystko wchlonie, garnek zdejmujesz z ognia dodajesz resztke masla
i parmezan, przykrywasz, czekasz ze dwie minuty i podajesz na stol. Mozna
posypac zielona pietruszka.
Acha, grzyby oczywiscie moga byc swieze ale to dopiero jesienia :-)
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 09:50:12
Temat: Re: risotto z pieczarkami ????
| 50 g parmezanu,
| szafran, bazylia
| Na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulę , dodać pieczarki pokrojone w
| paski.Dusić parę minut.Dosypać ryż, mieszać parę minut, dolać 1/8 l
bulionu,
| poczekać, aż cały wsiąknie w ryż. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały
| czas mieszając.Gotować ok. 25 min, tak aby ryż nie był za bardzo
| miękki.Doprawić solą, pieprzem,szafranem,następniewymieszać z pozostałym
| masłem i parmezanem.Na talerzach posypać posiekaną bazylią.Jeśli nie masz
| świeżej bazylii, to suszoną
| >dodaj razem z parmezanem.Smacznego - Ziuty
dziekuje za przpis :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 09:51:00
Temat: Re: risotto z pieczarkamiTobie Reno juz dziekowalam na privie ale dziekuje raz jeszcze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 09:52:16
Temat: Re: risotto z pieczarkami ????mniam mniam
a wlasnie mam w zamrazarce troszke tych przepysznych grzybkow
dziekuje za przepisik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |