Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: risotto z pieczarkami ????
Date: Tue, 12 Feb 2002 20:40:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <a4bs11$hrt$1@news.tpi.pl>
References: <a4bfkr$n7$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: d2-121.bci.net.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1013543777 18301 195.116.240.121 (12 Feb 2002 19:56:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Feb 2002 19:56:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95790
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joasia_Annetka T." <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a4bfkr$n7$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktos moze sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami ? raz jadlam
je
> gdzies i bardzo mi smakowalo niestesty nie ma przepisu
>
> BArdzo prosze o sprawdzony przepis z góry dziekuje
A ja Ci polecam risottoz prawdziwkami (ai funghi porcini) - moim zdaniem sa
lepsze bo bardziej aromatyczne. Przygotowuje sie prawie tak samo jak
podal(a) to Ziuty tylko nie dodajesz szafranu. Mam troche problem z
proporcjami ( miare mam w oku ) ale mysle, ze ok. 40 g suszonych grzybow
wystarczy, reszta proporcji patrz Ziuty :)
Grzyby namaczasz i gotujesz tak by zmiekly (nie musi byc dlugo)
Na patelni podgrzewasz maslo z oliwa i podsmazasz drobno pokrojona cebule
Gdy sie zeszkli dodajesz ryz. Jesli masz dostep do supermarketow to kup
specjalny ryz Arborio (Carnaroli jest lepszy ale chyba nie do dostania)
Po paru minutach dodajesz pociete na kawalki prawdziwki i smazysz jeszcze
chwilke
A potem dolewasz po trochu wode spod grzybow (jesli chcesz miec bardziej
intensywny smak grzybowy) lub bulion drobiowy
Gdy juz wszystko wchlonie, garnek zdejmujesz z ognia dodajesz resztke masla
i parmezan, przykrywasz, czekasz ze dwie minuty i podajesz na stol. Mozna
posypac zielona pietruszka.
Acha, grzyby oczywiscie moga byc swieze ale to dopiero jesienia :-)
Kasia L.
|