Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak w galarecie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak w galarecie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-12 14:08:24

Temat: Kurczak w galarecie?
Od: "Niteczka" <o...@l...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam grupowiczow:)

Mam prosbe. Zbliza sie duzymi krokami impreza rodzinna urodzinowa
niedziela) i chcialabym zasiegnac waszej rady. Otoz chcialabym zrobic
kurczaka/inne mieso w galarecie. Tzn. do malej filizanki wrzucam plasterek
jajka na twardo, groszek, kukurydze, plasterek ugotowanej marchewki na to np
jakis kurczaczek lub szynka drobno pokrojona i zalewam rosolikiem polaczonym
z zelatyna. Wyjmuje z filizanek i gotowe. I w czym tkwi moj problem?
Nie wiem wlasnie jakie mieso dodac. Kiedsy zrobilam z piersi kurczaka ale
mieso wyszlo zbyt suche, zbyt chude....za szynka u mnie nie przepadaja, inne
mieso niz drob nie wchodziw gre? Jakie czesci kurczaka/indyka dodaje sie do
takich kompozycji galaretek?

prosze o pomoc!:)

Pozdrawiam,

owieczka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-12 14:16:04

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: "Niteczka" <o...@l...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> za galeretkami osobiście nie przepadam, ale tak z akademickiego punktu
> widzenia, to nogi albo skrzydła indycze by były chyba najlepsze.
>
> Waldek


i te nogi lub skrzydla ugotowac w rosole tak?
A potem przez maszynke czy rozdrobnic widelcem?

Nieswiadoma galaretek Niteczka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 14:17:48

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Niteczka schrieb:
>
> Witam grupowiczow:)
>
> Mam prosbe. Zbliza sie duzymi krokami impreza rodzinna urodzinowa
> niedziela) i chcialabym zasiegnac waszej rady. Otoz chcialabym zrobic
> kurczaka/inne mieso w galarecie. Tzn. do malej filizanki wrzucam plasterek
> jajka na twardo, groszek, kukurydze, plasterek ugotowanej marchewki na to np
> jakis kurczaczek lub szynka drobno pokrojona i zalewam rosolikiem polaczonym
> z zelatyna. Wyjmuje z filizanek i gotowe. I w czym tkwi moj problem?
> Nie wiem wlasnie jakie mieso dodac. Kiedsy zrobilam z piersi kurczaka ale
> mieso wyszlo zbyt suche, zbyt chude....za szynka u mnie nie przepadaja, inne
> mieso niz drob nie wchodziw gre? Jakie czesci kurczaka/indyka dodaje sie do
> takich kompozycji galaretek?

za galeretkami osobiście nie przepadam, ale tak z akademickiego punktu
widzenia, to nogi albo skrzydła indycze by były chyba najlepsze.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 14:26:38

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

[ciach]
> mieso niz drob nie wchodziw gre? Jakie czesci kurczaka/indyka dodaje sie
do
> takich kompozycji galaretek?
>
Ja gotuję całego kurczaka z jarzynkami, prawie jak rosołek, później tego
kurczaczka obieram ze skóry, oddzielam miesood kości przy okazji dzieląc je
na małe kawałeczki.
Jarzynki z rosołku wyciągam, te które są potrzebne do galaretki (marchewka)
zużywam, rosołek przecedzam zaprawiam żelatynką i gotowe. No prawie, jeszcze
trzeba te mięska, jajeczka, groszki i marchewki poupychać w miseczkach i
zalać galaretką.

Smacznego

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 14:40:19

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: "Niteczka" <o...@l...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja gotuję całego kurczaka z jarzynkami, prawie jak rosołek, później tego
> kurczaczka obieram ze skóry, oddzielam miesood kości przy okazji dzieląc
je
> na małe kawałeczki.
> Jarzynki z rosołku wyciągam, te które są potrzebne do galaretki
(marchewka)
> zużywam, rosołek przecedzam zaprawiam żelatynką i gotowe. No prawie,
jeszcze
> trzeba te mięska, jajeczka, groszki i marchewki poupychać w miseczkach i
> zalać galaretką.
>
> Smacznego
>
> Aga



Serdecznie dziekuje za pomoc!!!! Juz wszystko wiem:)
Mam nadzieje, ze galareta wyjdzie smaczna.

Pozdrowienia cieple,

Niteczka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 16:59:25

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> > Ja gotuję całego kurczaka z jarzynkami, prawie jak rosołek, później tego
> > kurczaczka obieram ze skóry, oddzielam miesood kości przy okazji dzieląc
> je
> > na małe kawałeczki.
> > Jarzynki z rosołku wyciągam, te które są potrzebne do galaretki
> (marchewka)
> > zużywam, rosołek przecedzam zaprawiam żelatynką i gotowe. No prawie,
> jeszcze
> > trzeba te mięska, jajeczka, groszki i marchewki poupychać w miseczkach i
> > zalać galaretką.

>
> Serdecznie dziekuje za pomoc!!!! Juz wszystko wiem:)
> Mam nadzieje, ze galareta wyjdzie smaczna.

ja bym te nogi i skrzydła upiekł w piekarniku, a rosołek ekstra zrobił.
Ale to takie skrzywienie domowe> rodzina nie lubi gotowanego drobia.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 17:07:48

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

[ciach]
> ja bym te nogi i skrzydła upiekł w piekarniku, a rosołek ekstra zrobił.


A robiłeś już coś takiego, bo brzmi ciekawie, tylko że chyba wtedy trzeba
dodać dużo więcej żelatyny (jak się ta skóra i kości kurczaka pogotuja to
już niewiele żelatynki potrzebują do tego żeby się zsiąść).... a i smak
samej galaretki będzie inny?
I czy to mięso wtedy nie za suche wyjdzie ???

Aga




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 18:47:09

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Niteczka" <o...@l...com.pl> napisał w wiadomości
news:2804-1013523030@as2-31.starogard.dialup.inetia.
pl...
> Witam grupowiczow:)
>ciach

> Nie wiem wlasnie jakie mieso dodac. Kiedsy zrobilam z piersi kurczaka ale
> mieso wyszlo zbyt suche, zbyt chude....za szynka u mnie nie przepadaja,
inne
> mieso niz drob nie wchodziw gre? Jakie czesci kurczaka/indyka dodaje sie
do
> takich kompozycji galaretek?
>
> prosze o pomoc!:)
>
> Pozdrawiam,
>
> owieczka


gotuje calego kurczaka na galalarete, bez piersi. piers rozbijam mocno,
wyjmuje warzywa z rosolu i bardzo drobno siekam, posypuje nimi piers, mocno
zwijam, owijam nitka i gotyuje w rosole-dosc krotko bo piers szybko
"dochodzi". po ostygnieciu kroje tego zawijanca w plastry , ukladam na
polmisku, dekoruje warzywami, jajkiem i czym tam zapragne, zalewam rosolem
przyrzadzonym na galarete czyli albo z zelatyna albo gotuje kuroka z
kurczakowymi nogami-ok 0,5 kg.
i mam polmiski z zawijancmi-bardzo to efektownie wyglada.

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 19:53:55

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Agusiek wrote:

> [ciach]
>> ja bym te nogi i skrzydła upiekł w piekarniku, a rosołek ekstra zrobił.
>
>
> A robiłeś już coś takiego, bo brzmi ciekawie, tylko że chyba wtedy trzeba
> dodać dużo więcej żelatyny (jak się ta skóra i kości kurczaka pogotuja to
> już niewiele żelatynki potrzebują do tego żeby się zsiąść).... a i smak
> samej galaretki będzie inny?
> I czy to mięso wtedy nie za suche wyjdzie ???

nie, galaretki nie robiłem, robiłem sałatki makaronowe i ryżowe z mięsem
tak oprzyrządzonym. Jakoś mi ciemne mięsko bardziej pasowało do tego,
suche nigdy nie było. Może spróbuj i zdaj sprawę czy wyszło.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-12 21:40:56

Temat: Re: Kurczak w galarecie?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agusiek" <A...@i...pl> napisał w wiadomości
news:a4bi31$lmg$1@news.tpi.pl...
> [ciach]
> > ja bym te nogi i skrzydła upiekł w piekarniku, a rosołek
ekstra zrobił.
>
>
> A robiłeś już coś takiego, bo brzmi ciekawie, tylko że chyba
wtedy trzeba
> dodać dużo więcej żelatyny (jak się ta skóra i kości kurczaka
pogotuja to
> już niewiele żelatynki potrzebują do tego żeby się zsiąść).... a
i smak
> samej galaretki będzie inny?
> I czy to mięso wtedy nie za suche wyjdzie ???
>
> Aga
>
>
>
> Ech,l a dla czego nie robisz standartowych nóżek w galarecie
(soczyste i kruche)
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tortilla
śmietana-skąd wiadomo jaka?
gdzie w Polsce można kupić sok żurawinowy?
Re.Zupa grochowa
Zupa Cebulowa - KREM

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »