Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Beata" <b...@h...torun.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: salatkaTabbouleh z zielonej pietruszki?
Date: Thu, 8 Nov 2001 13:23:50 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 27
Message-ID: <9sdt9o$oa1$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: a.hossa.torun.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 1005222008 24897 212.160.250.6 (8 Nov 2001 12:20:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 12:20:08 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79766
Ukryj nagłówki
znalazlam w archiwum ciekawy przepis na ponizsza salatke. W skladzie jest
"bulgur" - cus a'la gotowana, odsuszona i kruszona pszenica. Czy ktos robil
moze ta salatke i wie gdzie mozna dostac, albo czym zastapic bulgur? Chociaz
jak czytam ten przepis to wydaje mi sie, ze bez tego to bedzie juz inna
salatka...
1 filizanka bulgur
1/2 filiznaki soku z cytryny
kilka galazek szczypiorku razem z cebulka (drobno posiekane)
3-4 wiazki zielonej pietruszki, drobno posiekanej (ok 4 filizanek)
3 swierze dojrzale pomidory, drobno pokrojone
6 lyzek oleju z oliwek
sol
Wsypac bulgur do miski, zalac woda i pozostawic az bulgur nasiaknie woda i
zmieknie (ok 30 minut). Wycisnac nadmiar wody, wsypac bulgur spowrotem do
miski i wymieszac z polowa soku z cytryny, szczypiorkiem, pomidorami i
pietruszka. Pozostawic na kolejne pol godziny. W miedzyczasie wymieszac
pozostaly sok z cytryny, oliwe i pol lyzeczki soli. Polac tym salatke i
dokladnie wymieszac.
pozdrawiam
...bardzo pietruszkowa
Beata:-)
|