« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-11 07:54:18
Temat: shoarmeWitam !
Poszukuje orginalnego przepisu na Shoarme.
Na grupie byly swojego czasu przepisy, ale to byly chyba modyfikacje.
Odsylajacych do archiwum grzecznie informuje, ze wiem co to google :)
MarekS.
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-11 09:12:20
Temat: Re: shoarmeMarek Smolinski:
> Witam !
>
> Poszukuje orginalnego przepisu na Shoarme.
> Na grupie byly swojego czasu przepisy, ale to byly chyba modyfikacje.
> Odsylajacych do archiwum grzecznie informuje, ze wiem co to google :)
no to fajnie. Bo podawałem przepis oryginalny. Było tam coś o 10km mięsa
w płatach i 5kg mielonego.
Pytanie filozoficzne: jaki przepis uznasz za oryginalny?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 09:41:19
Temat: Re: shoarmeDnia pewnego (Tuesday, February 11, 2003 10:12 AM),
osoba znana jako... Waldemar Krzok, wzięła się za pisanie
i oto co z tego wynikło:
> Pytanie filozoficzne: jaki przepis uznasz za oryginalny?
No chyba taki pisany w Jidysz :))
* * * * *
A.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 09:45:29
Temat: Re: shoarmeWaldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> wrote:
> Marek Smolinski:
> no to fajnie. Bo podawałem przepis oryginalny. Było tam coś o 10km mięsa
> w płatach i 5kg mielonego.
> Pytanie filozoficzne: jaki przepis uznasz za oryginalny?
Fakt pytanie filozoficzne, mysle, ze pierwszym przblizeniem
bylby przepis drukowany/elektroniczny pochodzacy z kraju
z ktorego wywodzi sie potrawa.
Zadalem to pytanie poniewaz znalezione przepisy dosc moco
roznily sie od siebie. Zanalazlem ten przepis na (8+8)=16 kg miesa.
Ilosc miesa i przypraw podzielic na 16 ? aby dostac przepis
na 1 kg miesa. Trudno jakos podziele 3 listki laurowe na 16 czesci.
Wezme wage, powaze i bede dzielil :).
MarekS.
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 09:56:31
Temat: Re: shoarme
> Fakt pytanie filozoficzne, mysle, ze pierwszym przblizeniem
> bylby przepis drukowany/elektroniczny pochodzacy z kraju
> z ktorego wywodzi sie potrawa.
niestety arabskiego nie kumam.
> Zadalem to pytanie poniewaz znalezione przepisy dosc moco
> roznily sie od siebie. Zanalazlem ten przepis na (8+8)=16 kg miesa.
> Ilosc miesa i przypraw podzielic na 16 ? aby dostac przepis
> na 1 kg miesa. Trudno jakos podziele 3 listki laurowe na 16 czesci.
> Wezme wage, powaze i bede dzielil :).
chemikowi powinno się udać. A tak na serio, to popatrz jaki przepis ci
najbardziej pasuje. Przepisy oryginalne są właśnie na duże ilości i zbyt
łatwo skalowalne nie są. Trzeba interpolować i już nie masz oryginału.
Tu jest fajna recepta, tylko niech mi ktoś (np. Ewa Niesz!) powie, co to
poivre de la Jamai"que moulu. Zmielona Jamaikanka?
http://www.canoe.qc.ca/artdevivrecuisinerecettesmama
ndion/shawarma.html
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 10:51:41
Temat: Re: shoarmeWaldemar Krzok wrote:
> poivre de la Jamai"que moulu. Zmielona Jamaikanka?
>
> http://www.canoe.qc.ca/artdevivrecuisinerecettesmama
ndion/shawarma.html
>
> Waldek
>
poivre to pieprz a jaki to nie wykminie teraz przynajmniej ;)
--
===============================================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl j...@w...net.pl \
/ http://walkie.cegla.art.pl http://lubie.to.pl \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 14:20:35
Temat: Re: shoarmeja posiadam przepis na shoare w wersji normalnej, ktory zreszta byl juz raz
podawany na grupie i ktory zostal pomyslnie wyprobowany przez 4 osoby.. jak
chcesz to daj znac..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 14:31:38
Temat: Re: shoarmeFeeLCiA <f...@h...pl> wrote:
> ja posiadam przepis na shoare w wersji normalnej, ktory zreszta byl juz raz
> podawany na grupie i ktory zostal pomyslnie wyprobowany przez 4 osoby.. jak
> chcesz to daj znac..
zrobilem, wyszlo bardzo smaczne, dzieki.
MarekS.
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 18:24:29
Temat: Odp: shoarme
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@u...fu-berlin.de...
. Było tam coś o 10km mięsa
> w płatach i 5kg mielonego.
> Pytanie filozoficzne: jaki przepis uznasz za oryginalny?
> Waldek
>
Hm... startujesz do Księgi Guinnesa?
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-11 19:02:23
Temat: Re: Odp: shoarmeAleksander Kłosiewicz wrote:
> . Było tam coś o 10km mięsa
>> w płatach i 5kg mielonego.
>> Pytanie filozoficzne: jaki przepis uznasz za oryginalny?
>> Waldek
>>
> Hm... startujesz do Księgi Guinnesa?
mówisz o ilości? "Prawdziwa" shawarma jest robiona na "patykach" i mniej się
właściwie nie da zrobić. Ale jak się chce, to się da ;-)
Następnym razem robimy dromedara z rożna nadziewanego dyniami.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |