| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-15 17:57:27
Temat: smalczyk:-)Witam :-)
Czytam sobie kuchenna grupe, co jakis czas klawiature ocieram z slinki co mi
kapie. A teraz naszedl mnie smak;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
pachnial?
Odwdziecze sie przepisem na Pollo Peppone - pyszna i banalnie prosta potrawe
kuchni wloskiej:
potrzebne nam beda piersi z kurczaka (po 1 szt. na osobe), dojrzale pomidory
(rowniez 1 sztuka na glowe), po grubym na palec plastrze DOBREJ szynki, ser
zolty (czyli co kto lubi, w kazdym razie duzo).
Piersi, rozbite i przyprawione mocno czosnkiem i lekko sola, smazymy
delikatnie z obu stron w glebokiej patelni. Potem na kazdy kawalek piersi
kladziemy szynke i grubo pokrojone pomidory. Dodajemy przyprawy (bazylia
koniecznie:) Taka kompozycja musi sie podusic pod przykryciem ok 10 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki zolty ser i dusimy jeszcze z 10
minut, podlewajac calosc sosem, ktory powstal. Podajemy z ryzem i gotowanymi
jarzynkami.
Fantastycznie smakuje, robi sie prosto i blyskawicznie.
pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-15 18:34:33
Temat: Re: smalczyk:-) (P)Powinnas otworzyc swoja rubryke w jakims periodyku/program TV: "Zapytaj
Agate" ;-)))
Pozdrawiam
Lukasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 18:37:13
Temat: Re: smalczyk:-) (P)"MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> wrote:
>Witam :-)
>
>Czytam sobie kuchenna grupe, co jakis czas klawiature ocieram z slinki co mi
>kapie. A teraz naszedl mnie smak;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
>posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
>smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
>pachnial?
Stary miks z grupy
"Z grupy przepisy: "Kroi sloninke + boczek w drobna kostke i na
patelnie. Pod koniec smazenia dodaje zabek czosnku, cebulke
pokrojona nie w kostke ale w "poltalarki", soli i lekko ( nie
zawsze ) przyprawia. smacznego " jedrus
"Do smażącej się słoninki wrzucamy pokrojona drobno cebulkę i
moment później wyłączamy... Nie smażymy cebulki długo bo się
przypali zanim wystygnie... Odrobinka soli i jest pyszotka..." Joanna
"Sprobuj smalcu wytapianego z sadla. Do tego troche cebulki -
tylko wazne zeby dodac ja pod koniec i do na tyle chlodnego
smalcu zeby cebulki nie zrumienic. Mozna tez troche kwasnego,
pokrojonego w drobna kostke jablka, majeranku troszke jak ktos
lubi... Glowna zaleta sadla jest to ze skwarki wychodza znacznie
bardziej miekkie jak ze sloniny. Wada - ze smalcu w stosunku do
skwarek wychodzi mnostwo." Darek
"Słoninka i mielone mięso w proporcji 4/1 na korzyść słoninki.
Cebula i zioła do smaku. (Ilość cebuli i ziół, a także ich
asortyment - wg uznania). Topimy słoninkę w standardowy sposób.
Jednocześnie podsmarzamyy mięsko z cebulką (albo wrzucamy ją do
smalczyku). Wypełniamy słoiczki smalcem - dopełniamy mięskiem.
Można poza tym dodać, co nam pasuje. Od suszonych owoców po
świeże." -- Jacek Kostka
"Smalec jest wytopiony ze sloniny (ok.1kg), pod koniec Mama
dodaje przekrojona na 4 czesci cebule, 2-3 zabki czosnku, ktore po
kilku minutach wyjmuje. Soli, dolewa kilka kropel maggi i
troszke zmielonego pieprzu. Do swiezego, zytniego chleba jest to
przepyszne." -- DanaB
"ja do smalcu takiego dodaje jeszce tarte jablka alb orzechy
wloskkie" Marszull
"Z boczku lepszy, ze sloniny tez dobry ale ubozszy smakowo.
pozdr" Jerzy
"A jesli jest to jeszcze slonina wedzona to istne "Niebo w
gebie"," Szczepan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 18:42:42
Temat: Re: smalczyk:-)On Mon, 15 Jul 2002 19:57:27 +0200, "MJ Skorupscy"
<skorupski???@autocom.pl> wrote:
>Witam :-)
>
>Czytam sobie kuchenna grupe, co jakis czas klawiature ocieram z slinki co mi
>kapie. A teraz naszedl mnie smak;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
>posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
>smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
>pachnial?
>
wkupne DOBRE!
do smalcu, nakoniec smazenia: cebulka/czosnek/majeranek,
jabluszko, nawet kielbaska jakas zmielona lub posiekana, ale to
wersja jakas taka nie kazdemu ten tego. nie musisz wszystkiego na
raz wrzucac, ale kombinacje sa upojne!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 18:45:52
Temat: Re: smalczyk:-) (OT)Lukasz Madeksza <m...@g...de> wrote:
>Powinnas otworzyc swoja rubryke w jakims periodyku/program TV: "Zapytaj
>Agate" ;-)))
..albo audiotele........ludzie dzwonia z pytaniem a ja
spokojnym glosem.....chwileczke....i szperam a oni placa.....Ja podaje
na grupie telefon a Wy naganiacie mi "nowych" z pytaniem o
pizze a ja mam miksa i przez ten telefon im nawijam......
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 19:08:01
Temat: Re: smalczyk:-) (P)
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:agv4a7$2d8$1@news2.tpi.pl...
> Stary miks z grupy
[ciach]
dzieki wielkie!!! jutro lece do sklepu i bede topic. Jak wytopie i smalczyk
bedzie mial konystencje odpowiednia, to zjem i podziele sie wrazeniami:) I
musze pamietac o ogoreczkach malosolnych. Mniam, mniam!
pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 19:23:50
Temat: Re: smalczyk:-) (P)
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:agv69l$69s$1@news2.tpi.pl...
> dzieki wielkie!!! jutro lece do sklepu i bede topic. Jak wytopie i
smalczyk
> bedzie mial konystencje odpowiednia, to zjem i podziele sie wrazeniami:) I
> musze pamietac o ogoreczkach malosolnych. Mniam, mniam!
Hmhmh...
Jeśli mniam, mniam to musi byc to: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=259
--
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
http://www.MniamMniam.pl - zajrzyj i ugotuj coś... przepysznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 08:11:00
Temat: Re: smalczyk:-)
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:agv25p$fgm$1@news.tpi.pl...
;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
> posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
> smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
> pachnial?
> Marta
to jeszcze dorzuce dwa :))
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny tak 2/3 dodaję 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulkaw kostke w dowolnych
ilościach ,
nawet zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i
pieprz. oraz
listek laurowyJabłko sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 15:44:49
Temat: Re: smalczyk:-)Wlasnie zakonczylam robienie smalczyku:) Jeszcze nie nadaje sie do
jedzenia - czeka w lodowce na swoja kolej - ale wyszedl FANTASTYCZNY!
Pachnie slicznie, ma duzo farfocli, o ktorych pisaliscie (jablko, cebulka,
boczek, sloninka, czosnek i majeranek).
Dzieki za dobre rady, teraz ide do kuchni walczyc z mamutem;)
pozdrawiam
Mart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 19:05:28
Temat: Re: smalczyk:-)On Tue, 16 Jul 2002 17:44:49 +0200, "MJ Skorupscy"
<skorupski???@autocom.pl> wrote:
>Wlasnie zakonczylam robienie smalczyku:) Jeszcze nie nadaje sie do
>jedzenia - czeka w lodowce na swoja kolej - ale wyszedl FANTASTYCZNY!
>Pachnie slicznie, ma duzo farfocli, o ktorych pisaliscie (jablko, cebulka,
>boczek, sloninka, czosnek i majeranek).
>Dzieki za dobre rady, teraz ide do kuchni walczyc z mamutem;)
>
>pozdrawiam
>Mart
>
a skad masz mamuta? Czy moze mieszkasz we Wroclawiu?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |