Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: smalczyk:-)
Date: Mon, 15 Jul 2002 19:57:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <agv25p$fgm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: skorupski.net.autocom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1026755577 15894 213.134.168.61 (15 Jul 2002 17:52:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jul 2002 17:52:57 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116638
Ukryj nagłówki
Witam :-)
Czytam sobie kuchenna grupe, co jakis czas klawiature ocieram z slinki co mi
kapie. A teraz naszedl mnie smak;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
pachnial?
Odwdziecze sie przepisem na Pollo Peppone - pyszna i banalnie prosta potrawe
kuchni wloskiej:
potrzebne nam beda piersi z kurczaka (po 1 szt. na osobe), dojrzale pomidory
(rowniez 1 sztuka na glowe), po grubym na palec plastrze DOBREJ szynki, ser
zolty (czyli co kto lubi, w kazdym razie duzo).
Piersi, rozbite i przyprawione mocno czosnkiem i lekko sola, smazymy
delikatnie z obu stron w glebokiej patelni. Potem na kazdy kawalek piersi
kladziemy szynke i grubo pokrojone pomidory. Dodajemy przyprawy (bazylia
koniecznie:) Taka kompozycja musi sie podusic pod przykryciem ok 10 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki zolty ser i dusimy jeszcze z 10
minut, podlewajac calosc sosem, ktory powstal. Podajemy z ryzem i gotowanymi
jarzynkami.
Fantastycznie smakuje, robi sie prosto i blyskawicznie.
pozdrawiam
Marta
|