Data: 2002-07-16 08:11:00
Temat: Re: smalczyk:-)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:agv25p$fgm$1@news.tpi.pl...
;) Zamarzyl mi sie ciemny razowy chleb grubo
> posmarowany smalczykiem:-) Szanowni Grupowicze - znacie przepis na super
> smalec z dodatkami - taki zeby bylo wszystkiego duzo i zeby pieknie
> pachnial?
> Marta
to jeszcze dorzuce dwa :))
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny tak 2/3 dodaję 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulkaw kostke w dowolnych
ilościach ,
nawet zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i
pieprz. oraz
listek laurowyJabłko sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
Jola L-L
|