« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-25 16:02:59
Temat: smazone zielone pomidory- byl kiedys taki filmSMAŻONE ZIELONE POMIDORY
1/2 kg zielonych pomidorów
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki kukurydzianej (polenty)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody sodowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Do miski przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj sól i
pieprz. Powoli dolewaj na przemian mleko i wodę. Cały czas miksuj.
Powinieneś otrzymać gęste naleśnikowe ciasto.
Pomidory umyj i pokrój w 1-centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzej olej,
tak aby pokrywał dno 1-centymetrową warstwą. Plastry pomidorów zanurzaj w
cieście i smaż z obu stron po 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj ciepłe, a najlepiej gorące.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-25 23:31:43
Temat: Re: smazone zielone pomidory inaczej
Smazone zielone pomidory z kozim serkiem
Zielone, niedojrzale pomidory pokroic w poprzek w grube plastry, np. na
poltora cm. Posmarowac kozim serkiem po obu stronach. Przygotowac
patelnie z goracym olejem, i talerz z rozbeltanym jajkiem, talerz z
tarta bulka i talerz z przyprawiona maka. Maka moze byc przyprawiona do
gustu pieprzem, sola, papryka, ziolami. Kazdy plaster nalezy obtoczyc w
jajku, mace, w jajku, w tartej bulce i smazyc na srednio malym ogniu az
zlote po obu stronach. Podawac z chlebem jako przystawke, albo dodatek
do miesa.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |