| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-19 13:56:16
Temat: soczewicaW jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-19 14:08:21
Temat: Re: soczewica
Użytkownik toporek <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a77g4j$453$...@h...uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
>
ja przepadam za soczewica zieloną dodaną do zwykłej sałatki warzywnej,
pycha! I na ostro!
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 14:29:40
Temat: Re: soczewica
Użytkownik "toporek" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a77g4j$453$1@h1.uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
A ja mam pytanie jak ja gotowac, kupilam cala paczuszke ziaren, ale przy
gotowaniu mi nie wyszla, poniewaz czesc byla twarda a czesc "zgubila"
lupinki, czy nalazy przed ugotowaniem ja namoczyc? czy moze spreparowac w
jakis okreslony sposob
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 15:29:06
Temat: Re: soczewica >
> A ja mam pytanie jak ja gotowac, kupilam cala paczuszke ziaren, ale przy
> gotowaniu mi nie wyszla, poniewaz czesc byla twarda a czesc "zgubila"
> lupinki, czy nalazy przed ugotowaniem ja namoczyc? czy moze spreparowac w
> jakis okreslony sposob
Ja zawsze moczę i gotuje albo w większej ilosci wody jak fasole albo na
gęsto, jak kasze. Lupinek to zawsze trochę zgubi, jak groch.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 14:01:32
Temat: Re: soczewica
Użytkownik "toporek" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:a77g4j$453$1@h1.uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
>
Najlepiej lekko podsmażyć na łyżce oleju z ząbkiem dwoma czosnku,
zalać trzema obiętościami wody, gotować 25-30 min. po 20 min
wrzucić
kilka ćwiartek cytryny.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 07:43:39
Temat: Re: soczewicaOn Tue, 19 Mar 2002 14:56:16 +0100, "toporek"
<s...@p...onet.pl> wrote:
>W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
ja robie takie cos:
szklanke soczewicy zielonej namaczam przez pare godzin. odlewam.
nastawiam gar wody, lekko osolonej. jak sie zagotuje, wrzucam
pokrojona w talarki marchwewke (2-3 sztuki) i seler naciowy (1/2
sredniego). jak sa juz miekkawe - dorzucam soczewice. gotuje jakies 10
minut, az bedzie calkiem miekka, calosc odcedzam na sitku. teraz
alapie spora cebule, zabbek czosnku, siekam, smaze na lyzce oleju.
dorzucam drobnych pieczarek ze 20 dag(obranych, pokrojonych w
cwiartki. smaze, az beda zlotawe, dorzucam soczewice z selere i
marchewka, doprawiam sola, pieprzem, sosem worchestershire i ziolami
(tymianek albo prowansalskie najlepsze).podsmazam wszystko razem, az
sie zagrzeje i podaje z salatka z pomidorow i cebulki.
pozdrowienia,
kamila
--
everything tastes better with cat's hair in it.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 09:09:54
Temat: Re: soczewicaDzięki wielkie wszystkim
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-23 23:46:43
Temat: Zupa z soczewicy (P)
Użytkownik toporek <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a77g4j$453$...@h...uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
To ja też dorzucę się przepisem :) Dzisiaj upichciłam i jednoosobowa komisja
(mąż) :) orzekła, że dobra. Zupa jest z gatunku chińsko podobnych,
wyszperana w poralu Wyborczej
Zupa z soczewicy
2 marchewki
0,5 pora
1 duży ziemniak
1 cebula
0,5 pietruszki
kawałek selera
4 suszone grzyby
3/4 szklanki soczewicy
50g makaronu sojowego (0,5 paczki)
kawałek świeżego imbiru
2 kostki warzywne
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
chilli
pieprz
Grzyby połam na kawałki i wrzuć razem z soczewicą do garnka, warzywa potnij
w słomkę, a pora i imbir w plasterki. Zalej gorącą wodą i ugotuj dorzucając
po drodze kostki rosołowe (nie wpisałam soli, ponieważ, jak dla mnie kostki
mają jej w sobie wystarczająco dużo). Pod koniec dopraw i wrzuć makaron
sojowy. Pogotuj jeszcze chwilę, żeby makaron doszedł i już. :)
Robiłam z zielonej soczewicy i kolorek wyszedł trochę burawy, ale z
czerwonej wyszłoby pewnie lepiej.
Smacznego!
Anka - stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |