Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia soczewica

Grupy

Szukaj w grupach

 

soczewica

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-19 13:56:16

Temat: soczewica
Od: "toporek" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-19 14:08:21

Temat: Re: soczewica
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik toporek <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a77g4j$453$...@h...uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
>
ja przepadam za soczewica zieloną dodaną do zwykłej sałatki warzywnej,
pycha! I na ostro!

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 14:29:40

Temat: Re: soczewica
Od: "Iwona Malek" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "toporek" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a77g4j$453$1@h1.uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
A ja mam pytanie jak ja gotowac, kupilam cala paczuszke ziaren, ale przy
gotowaniu mi nie wyszla, poniewaz czesc byla twarda a czesc "zgubila"
lupinki, czy nalazy przed ugotowaniem ja namoczyc? czy moze spreparowac w
jakis okreslony sposob

Kaczucha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 15:29:06

Temat: Re: soczewica
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> A ja mam pytanie jak ja gotowac, kupilam cala paczuszke ziaren, ale przy
> gotowaniu mi nie wyszla, poniewaz czesc byla twarda a czesc "zgubila"
> lupinki, czy nalazy przed ugotowaniem ja namoczyc? czy moze spreparowac w
> jakis okreslony sposob

Ja zawsze moczę i gotuje albo w większej ilosci wody jak fasole albo na
gęsto, jak kasze. Lupinek to zawsze trochę zgubi, jak groch.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-20 14:01:32

Temat: Re: soczewica
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "toporek" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:a77g4j$453$1@h1.uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
> Ewa
>
>
Najlepiej lekko podsmażyć na łyżce oleju z ząbkiem dwoma czosnku,
zalać trzema obiętościami wody, gotować 25-30 min. po 20 min
wrzucić
kilka ćwiartek cytryny.
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 07:43:39

Temat: Re: soczewica
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 19 Mar 2002 14:56:16 +0100, "toporek"
<s...@p...onet.pl> wrote:

>W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?

ja robie takie cos:

szklanke soczewicy zielonej namaczam przez pare godzin. odlewam.
nastawiam gar wody, lekko osolonej. jak sie zagotuje, wrzucam
pokrojona w talarki marchwewke (2-3 sztuki) i seler naciowy (1/2
sredniego). jak sa juz miekkawe - dorzucam soczewice. gotuje jakies 10
minut, az bedzie calkiem miekka, calosc odcedzam na sitku. teraz
alapie spora cebule, zabbek czosnku, siekam, smaze na lyzce oleju.
dorzucam drobnych pieczarek ze 20 dag(obranych, pokrojonych w
cwiartki. smaze, az beda zlotawe, dorzucam soczewice z selere i
marchewka, doprawiam sola, pieprzem, sosem worchestershire i ziolami
(tymianek albo prowansalskie najlepsze).podsmazam wszystko razem, az
sie zagrzeje i podaje z salatka z pomidorow i cebulki.

pozdrowienia,
kamila

--
everything tastes better with cat's hair in it.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 09:09:54

Temat: Re: soczewica
Od: "toporek" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki wielkie wszystkim
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-23 23:46:43

Temat: Zupa z soczewicy (P)
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik toporek <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a77g4j$453$...@h...uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?

To ja też dorzucę się przepisem :) Dzisiaj upichciłam i jednoosobowa komisja
(mąż) :) orzekła, że dobra. Zupa jest z gatunku chińsko podobnych,
wyszperana w poralu Wyborczej

Zupa z soczewicy

2 marchewki
0,5 pora
1 duży ziemniak
1 cebula
0,5 pietruszki
kawałek selera
4 suszone grzyby
3/4 szklanki soczewicy
50g makaronu sojowego (0,5 paczki)
kawałek świeżego imbiru
2 kostki warzywne
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
chilli
pieprz

Grzyby połam na kawałki i wrzuć razem z soczewicą do garnka, warzywa potnij
w słomkę, a pora i imbir w plasterki. Zalej gorącą wodą i ugotuj dorzucając
po drodze kostki rosołowe (nie wpisałam soli, ponieważ, jak dla mnie kostki
mają jej w sobie wystarczająco dużo). Pod koniec dopraw i wrzuć makaron
sojowy. Pogotuj jeszcze chwilę, żeby makaron doszedł i już. :)

Robiłam z zielonej soczewicy i kolorek wyszedł trochę burawy, ale z
czerwonej wyszłoby pewnie lepiej.

Smacznego!

Anka - stsal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kacze cycuszki w sosie porzeczkowym
Kasza gryczana ?
Kajmak z mleka skondensowanego
"Paluszki narzeczonej"-P
komentarze do przepisów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »