« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-14 15:53:46
Temat: sos szpinakowo-śmietanowyWiem ze pytania jak zrobić taki jak w... nie sa zbyt mile widziane
ale...przeszukłam dostępne przepisy i nici :(
W Sphinxie jadłam pierś kurczaka w sosie szpinakowo- śmietanowym. Szpinak
nie jest moim przysmakiem, ale ten sos tak. Przepisy ,które znalazłam
zawieraja jeszcze sery plesniowe,orzechy włoskie, duzo czosnku i w ogóle
duzo innych dodatków, a ten sos był strosunkowo prosty(chyba). Nawet nie
wiem czy dać szpinak mrożony czy nie?
Ktos podzieli się przepisem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-15 06:36:17
Temat: Re: sos szpinakowo-śmietanowyWitam.
Jeżeli świeży szpinak to najpierw trzeba go blanszować (jak mrozony to
rozmrażamy i na patelnie odrazu) , potem na patelnie z roztopionum
masłem, 3 min. podduszamy, dodajemy śmietanę doprawiamy do smaku
redukujemy i gotowe, ja jeszcze dodaje czosnku ale to juz wg własnego
upodobania.
........................
macieko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-15 12:30:30
Temat: Re: sos szpinakowo-śmietanowy
Użytkownik "TMK" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fete9t$ol4$1@mx1.internetia.pl...
> Wiem ze pytania jak zrobić taki jak w... nie sa zbyt mile widziane
> ale...przeszukłam dostępne przepisy i nici :(
> W Sphinxie jadłam pierś kurczaka w sosie szpinakowo- śmietanowym. Szpinak
> nie jest moim przysmakiem, ale ten sos tak. Przepisy ,które znalazłam
> zawieraja jeszcze sery plesniowe,orzechy włoskie, duzo czosnku i w ogóle
> duzo innych dodatków, a ten sos był strosunkowo prosty(chyba). Nawet nie
> wiem czy dać szpinak mrożony czy nie?
> Ktos podzieli się przepisem?
Sos Szpinakowo-Smietanowy:
- Szpinak mrozony
- Pieczarki 200 g
- 1 cebula
- czosnek 6-7 zabkow
- bazylia
- oregano
- sol
- pieprz
- smietana slodka w kartoniku
- oliwa
Cebule w drobna kostke i zeszklic na oliwie, dodac starte na duzych oczkach
pieczarki i przesmazyc kilka minut na nieduzym ogniu, dodac rozmrozony i
odcisniety szpinak i pokrojony w plasterki czosnek. Przesmazyc jakies 10
minut, dodac bazylie, oregano, sol i pieprz. 3 minuty przed koncem dolac
smietany, konsystencja zalezy od ilosci, bardzo dobry sos do wszelkiego
rodzaju makaronow. Mozna dodac na wierzch duzo startego parmezanu.
Mozna zamiast smietany dodac rozdrobnionego sera feta i nadziac np ciasto
francuskie, super pierozek wychodzi wtedy...
pzdr
Jelcyn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |