« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-14 01:03:26
Temat: Opieńki - jakis prosty przepis?Hej, powiedzcie jak smacznie, prosto i szybko zrobic opienki (jestem
bardzo leniwy) :)
pozdrawiam,
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-14 05:54:12
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?
Użytkownik <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1192323806.521928.185940@v23g2000prn.googlegrou
ps.com...
> Hej, powiedzcie jak smacznie, prosto i szybko zrobic opienki (jestem
> bardzo leniwy) :)
>
> pozdrawiam,
zapoznaj kobietę, która lubi gotować, następnie poproś żeby coś smacznego z
nich ugotowała :)
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-14 10:39:12
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?> zapoznaj kobietę, która lubi gotować, następnie poproś żeby coś smacznego z
> nich ugotowała :)
> Jędrek
lubie gotowac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-14 11:03:37
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?Użytkownik <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1192358352.668836.248730@v29g2000prd.googlegrou
ps.com
>> zapoznaj kobietę, która lubi gotować, następnie poproś żeby coś
>> smacznego z nich ugotowała :)
>> Jędrek
>
> lubie gotowac
ale zciemniasz, najpierw mówisz, że jesteś leniwy a potem, że lubisz gotować
zdecyduj się
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-14 14:43:47
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?k...@o...pl pisze:
> Hej, powiedzcie jak smacznie, prosto i szybko zrobic opienki (jestem
> bardzo leniwy) :)
Przede wszystkim opieńki trzeba krótko obgotować i wylać wodę, bo
zawierają pewne szkodliwe dla niektórych osób substancje.
Najbardziej popularne jest marynowanie, ale proponuję Ci kiszenie,
najlepsze są ukiszone wraz z rydzami, bo przechodzą ich barwą i zapachem.
Grzyby układa się warstwami w kamionkowym lub szklanym naczyniu,
przesypuje solą (na 1 kg grzybów 2 dag soli), przykryć, docisnąć.
Po 2-3 tygodniach nadają się do jedzenia.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-14 14:58:42
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?Uzupełnienie:
Grzyby puszczą "sok" wytwarzający sie podczas fermentacji. Jeśli jednak
okazałoby sie po kilku dniach, że jest go za mało, należy dodać trochę
zimnej przegotowanej wody. Tyle tylko, by opieńki były pokryte płynem,
ale nie pławiły się w nim.
Jeśli dozbierasz opieniek, można dołożyć do tych juz zrobionych
świeżych. W miarę kiszenia się uleżą i będą zajmować mniej miejsca, niż
początkowo.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-14 14:59:17
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?
"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fet9te$qat$1@inews.gazeta.pl...
> k...@o...pl pisze:
> > Hej, powiedzcie jak smacznie, prosto i szybko zrobic opienki (jestem
> > bardzo leniwy) :)
>
> Przede wszystkim opieńki trzeba krótko obgotować i wylać wodę, bo
> zawierają pewne szkodliwe dla niektórych osób substancje.
>
> Najbardziej popularne jest marynowanie, ale proponuję Ci kiszenie,
> najlepsze są ukiszone wraz z rydzami, bo przechodzą ich barwą i zapachem.
> Grzyby układa się warstwami w kamionkowym lub szklanym naczyniu,
> przesypuje solą (na 1 kg grzybów 2 dag soli), przykryć, docisnąć.
> Po 2-3 tygodniach nadają się do jedzenia.
> --
> BBjk
Doszedł do mnie przepis - porada - suszone opieńki, wystarcza później
namoczyć obgotować i po wymianie wody ugotowac zupę opieńkową - opowiadająca
zachwycała się. Przed chwila jadłem wrzucone surowe, lekko posolone na
patelnię i dobrze wysmażone - pychotka, czekam aż Maruda obgotuje (kolejne
18kg) - wtedy znowu obsmażę odpatuję i przyrumienię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-14 15:13:33
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?
"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fetapc$t4h$1@inews.gazeta.pl...
> Uzupełnienie:
> Grzyby puszczą "sok" wytwarzający sie podczas fermentacji. Jeśli jednak
> okazałoby sie po kilku dniach, że jest go za mało, należy dodać trochę
> zimnej przegotowanej wody. Tyle tylko, by opieńki były pokryte płynem,
> ale nie pławiły się w nim.
> Jeśli dozbierasz opieniek, można dołożyć do tych juz zrobionych
> świeżych. W miarę kiszenia się uleżą i będą zajmować mniej miejsca, niż
> początkowo.
> --
> BBjk
Można dodać łyżeczkę cukru i łyżkę zakwasu z żuru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-15 11:00:02
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?
Użytkownik <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1192323806.521928.185940@v23g2000prn.googlegrou
ps.com...
> Hej, powiedzcie jak smacznie, prosto i szybko zrobic opienki (jestem
> bardzo leniwy) :)
>
Najprościej usmażyć na maśle. Mogą być w całości jak małe, mogą być
pokrojone w paseczki, ale jakeś leniwy to i te większe mogą być w całości.
Njalepsze usmażone na częściowo chrupko. Moim zdaniem nie trzeba ich
obgotowywać, nigdy tak nie robiłam i żyję, moja rodzina takoż. Ale jeśliś
przsądny, lub nadmiernie ostrożny i lenistwo Ci w tym nie przeszkodzi -
przed smażeniem obgotuj.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-15 11:44:08
Temat: Re: Opieńki - jakis prosty przepis?batory pisze:
> Moim zdaniem nie trzeba ich
> obgotowywać, nigdy tak nie robiłam i żyję, moja rodzina takoż. Ale jeśliś
> przsądny, lub nadmiernie ostrożny i lenistwo Ci w tym nie przeszkodzi -
> przed smażeniem obgotuj.
Nie wiem, co za przesąd nakazuje obgotować.
Natomiast książki o grzybach, w tym klucz Gumińskiej i Wojewody "Grzyby
i ich oznaczanie" (uważam za najsolidniejsze pl opracowanie) - owszem.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |