« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-13 13:35:35
Temat: spaghetti alla carbonaraSluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
oryginalny i profesjonalny przepis :-)
Spaghetti alla carbonara
400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
100 g wędzonego bekonu
4 jajka
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Odcedzony
makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem) i
dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i bekonu.
Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-13 20:09:32
Temat: R: spaghetti alla carbonaraDo tych jajek dodaj ze dwie lyzki gestej smietany
Terry>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-15 16:12:56
Temat: Re: spaghetti alla carbonaraja dokladam jeszcze do smazenia boczku troche cebuli
jest SUPER
--
pozdrawiam Ryszard
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:9inihs$hrs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
> makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
> oryginalny i profesjonalny przepis :-)
>
> Spaghetti alla carbonara
>
> 400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
> 100 g wędzonego bekonu
> 4 jajka
> 100 g tartego parmezanu
> sól i pieprz do smaku
>
> Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
> będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
> tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
> polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
> dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Odcedzony
> makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
> mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem)
i
> dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i
bekonu.
> Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |