Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia spaghetti alla carbonara

Grupy

Szukaj w grupach

 

spaghetti alla carbonara

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-13 13:35:35

Temat: spaghetti alla carbonara
Od: "Agnes" <a...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
oryginalny i profesjonalny przepis :-)

Spaghetti alla carbonara

400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
100 g wędzonego bekonu
4 jajka
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Odcedzony
makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem) i
dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i bekonu.
Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
--
Agnes
http://www.koneser.pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-13 20:09:32

Temat: R: spaghetti alla carbonara
Od: "Terry" <e...@f...ch> szukaj wiadomości tego autora

Do tych jajek dodaj ze dwie lyzki gestej smietany
Terry>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-15 16:12:56

Temat: Re: spaghetti alla carbonara
Od: "Ryszard" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja dokladam jeszcze do smazenia boczku troche cebuli
jest SUPER

--


pozdrawiam Ryszard


Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:9inihs$hrs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
> makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
> oryginalny i profesjonalny przepis :-)
>
> Spaghetti alla carbonara
>
> 400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
> 100 g wędzonego bekonu
> 4 jajka
> 100 g tartego parmezanu
> sól i pieprz do smaku
>
> Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
> będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
> tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
> polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
> dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Odcedzony
> makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
> mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem)
i
> dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i
bekonu.
> Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bób
kurki
Re: Gołąbki
Re: Pielgrzymi...
Re: margaryny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »