Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ryszard" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spaghetti alla carbonara
Date: Sun, 15 Jul 2001 18:12:56 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: r...@p...onet.pl@pd8.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9isfhu$sr1$1@news.onet.pl>
References: <9inihs$hrs$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
NNTP-Posting-Host: pd8.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 995213694 29537 213.76.75.8 (15 Jul 2001 16:14:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jul 2001 16:14:54 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58691
Ukryj nagłówki
ja dokladam jeszcze do smazenia boczku troche cebuli
jest SUPER
--
pozdrawiam Ryszard
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:9inihs$hrs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
> makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
> oryginalny i profesjonalny przepis :-)
>
> Spaghetti alla carbonara
>
> 400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
> 100 g wędzonego bekonu
> 4 jajka
> 100 g tartego parmezanu
> sól i pieprz do smaku
>
> Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
> będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
> tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
> polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
> dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Odcedzony
> makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
> mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem)
i
> dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i
bekonu.
> Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
>
>
|