Data: 2001-07-15 16:12:56
Temat: Re: spaghetti alla carbonara
Od: "Ryszard" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja dokladam jeszcze do smazenia boczku troche cebuli
jest SUPER
--
pozdrawiam Ryszard
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:9inihs$hrs$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
> makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
> oryginalny i profesjonalny przepis :-)
>
> Spaghetti alla carbonara
>
> 400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
> 100 g wędzonego bekonu
> 4 jajka
> 100 g tartego parmezanu
> sól i pieprz do smaku
>
> Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
> będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
> tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
> polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
> dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Odcedzony
> makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
> mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem)
i
> dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i
bekonu.
> Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
>
>
|