« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-03 21:19:37
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Kamas.hw <m...@w...pl> wrote:
>> Źródło / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Aneta Baran
> Taką sałatkę robiłem, jak p.Anety Baran jeszcze na świecie nie było
> :-))
Niemożliwe, ludzie tak długo nie żyją ;-))
Poza tym przecież nigdzie nie napisałam, że to ja ją wymyśliłam :-) Taż to
przecież sałatka public domain, tak jak ta z kiszonej kapusty z marchewką i
oliwą :-) Po prostu podałam na nią przepis.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-03 22:25:19
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Aneta Baran wystukała w wiadomości <asj759$5ei$2@sunnews.cern.ch>:
> Kamas.hw <m...@w...pl> wrote:
>>> Źródło / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Aneta Baran
>> Taką sałatkę robiłem, jak p.Anety Baran jeszcze na świecie nie było
>> :-))
> Niemożliwe, ludzie tak długo nie żyją ;-))
> Poza tym przecież nigdzie nie napisałam, że to ja ją wymyśliłam :-) Taż to
> przecież sałatka public domain, tak jak ta z kiszonej kapusty z marchewką i
> oliwą :-) Po prostu podałam na nią przepis.
Ale nieprawidłowy! Jeszcze cebula być powinna, a jabłko nie utrzeć tylko w
kosteczkę :P
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Il porcupino nil sodomy est (Panowie i Damy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 07:32:26
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty? - salatka i surowka [P]Użytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisała:
> czy moglby mi ktos powiedziec jak zrobic dobra surowke z
> czerwonej,gotowanej kapusty?
Skoro kapusta ma byc gotowana, to nie bedzie juz surowka :)
Mam przepis z Internetu (nie pamietam dokladnie skad, ale na pewno
z jakiejs strony) na wyjatkowo pyszna salatke z czerwonej kapusty.
Juz ja robilam i na pewno zrobie na wigilie; sama nazwa salatki to
sugeruje :)
Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
1 główka (około 1,5 kg) mocno zwartej czerwonej kapusty, 1 duża cebula,
2 średnie kiszone ogórki, 1 średnie jabłko, 1 cytryna lub 3-4 łyżki octu winnego,
3-4 łyżki oliwy lub oleju
Kapustę szatkujemy na drobne paski. Zagotowujemy 2 litry wody, solimy,
wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, odstawiamy,
żeby przestygła. Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem
z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę możemy przygotować na kilka godzin przed podaniem, musi być jednak
przykryta, żeby nie ciemniała.
A teraz rowniez sprawdzony przeze mnie przepis na bardzo smaczna surowke,
ktory znalazlam na: http://www.kuchnia.3miasto.pl/
Niestety strona nie otwiera sie, wiec nie podam dokladnego adresu.
Aromatyczna surówka
4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/,
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera,
2 łyżki drobno posiekanej cebuli.
Sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz.
[zamiast gorczycy dalam kminek]
Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę.
Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć.
Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej
przez godzinę przed podaniem.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 07:44:55
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?>
> Poza tym przecież nigdzie nie napisałam, że to ja ją wymyśliłam :-)
Taż to
> przecież sałatka public domain, tak jak ta z kiszonej kapusty z
marchewką i
> oliwą :-) Po prostu podałam na nią przepis.
>
A ja przecież nie mam do Ciebie pretensji. Ja sobie po prostu
dobrodusznie pokpiwam z zaistniałej sytuacji. Po ostatniej burzy na
temat praw autorskich, autorka postu widocznie aby "na zimne dmuchać"i
nie narazić się na reprymendę napisała to co napisała. Myślę, że w
podobnej sytuacji najbezpieczniej pisać: przepis nadesłany przez "XY"
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 08:15:40
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?
Bardzo wszystkim dziekuje za przepisy ,bede je probowac po kolei bo
uwielbiam czerwona kapuste
aha,rzeczywiscie ugotowana kapusta nie jest juz kapusta surowa
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 08:50:21
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
> Ale nieprawidłowy! Jeszcze cebula być powinna, a jabłko nie utrzeć tylko w
> kosteczkę :P
Wolę bez cebuli, choć moje obie Mamy ją dodają :-) A jabłko prościej utrzeć
;-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 09:00:46
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Kamas.hw <m...@w...pl> wrote:
> A ja przecież nie mam do Ciebie pretensji. Ja sobie po prostu
> dobrodusznie pokpiwam z zaistniałej sytuacji.
Taż wiem :-) Acz właśnie z powodu ostatniej burzy wolałam wyjaśnić, iż jam
dziecię niewinne ;-)
> Po ostatniej burzy na temat praw autorskich, autorka postu widocznie
> aby "na zimne dmuchać" i nie narazić się na reprymendę napisała to
> co napisała. Myślę, że w podobnej sytuacji najbezpieczniej pisać:
> przepis nadesłany przez "XY"
Zdaje się, że ten akurat przepis to copy&paste z PuszKKKi, a tam jest pole
'autor', natomiast w polu 'nadesłane przez' jest informacja o tym, kto przepis
wklepał do PuszKKKi. Już raz, pamiętam, prostowałam informację, że to nie ja
jestem autorem przepisu na quiche lorraine :-) Może PatryCCCja wprowadzi
jakieś zmiany?
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 12:43:47
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty? - salatka i surowka [P]
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:askb2d$2ue$1@news.tpi.pl...
http://www.kuchnia.3miasto.pl/
> Niestety strona nie otwiera sie, wiec nie podam dokladnego adresu.
Z tego adresu nie ma problemu http://www.bytow.pl/kuchnia/index.htm, Art
kiedys podawal.
Pozdrawiam Cie, Lilla.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 12:49:27
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Może być z białej, ale kiszonej?
kapusta kiszona.
marchew duża,
jabłko
seler
pieprz, sól, pieprz ziołowy
majonez
Warzywa starte
Mówią, że dobre
Anita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-04 17:01:42
Temat: Re: surowka z czerwonej kapusty?Użytkownik "Kamas.hw" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:EEB9B3E23EE5BD4A88ADDC32582636E801BA0158@jplwan
t003.jasien.net...
>Po ostatniej burzy na
> temat praw autorskich, autorka postu widocznie aby "na zimne dmuchać"i
> nie narazić się na reprymendę napisała to co napisała.
nie - jak wklejam z www.puszkkka.vege.pl to podaje autora. inne - mniej
istotne - informacje - wykreslam.
> Myślę, że w
> podobnej sytuacji najbezpieczniej pisać: przepis nadesłany przez "XY"
o, to bardzo dobry pomysl. spytam pat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |