Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia swiezy szpinak duszony na masle

Grupy

Szukaj w grupach

 

swiezy szpinak duszony na masle

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-01 17:54:53

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: "karl" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120041850287069%wlalos@onet.pl...
> In article <bt1mcm$qte$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
> <k...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
napisał
> > w wiadomości
> > > Tez niespecjalny.
> > To rzecz gustu lub jego braku. No to jak piec te karkówke.
>
> Taką jaka jest.
Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
Czyli co, obmyć i do pieca?
karl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-01 18:06:02

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt1mts$suu$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
<k...@w...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041850287069%wlalos@onet.pl...
> > In article <bt1mcm$qte$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
> > <k...@w...pl> wrote:
> >
> > > Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
> napisał
> > > w wiadomości
> > > > Tez niespecjalny.
> > > To rzecz gustu lub jego braku. No to jak piec te karkówke.
> >
> > Taką jaka jest.
> Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
> Czyli co, obmyć i do pieca?

Na pewno posolić. To właściwie wystarczy. Jak ktoś chce coś więcej to
można też obłożyć nieco cebulą w czasie pieczenia. Można ewentualnie
odrobinę popieprzyć, ale niekoniecznie. Raczej jak ktoś lubi to trochę
majeranku. Czosnek to według mnie już przesada.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 18:07:00

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt1mpe$14ij$1@mamut.aster.pl>, rena <r...@a...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041849182844%wlalos@onet.pl...
>
> > Co do czosnku -- choć znany i stosowany, nigdy w Polsce nie był bardzo
> > popularny, poza kuchnią biednych Żydów.
>
> hej - co ty masz do czosnku?:))))

Nic.

> nie lubisz go?

Bardzo lubię.

> uwazasz, ze zabija smak
> potrawy?

Często zabija.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 18:09:24

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <j...@4...com>, Marcin E.
Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:

> karl napisal(a):
>
> >> >Z czosnkiem powstała dziwna moda. Granulowany wrzucany jest do każdego
> >> >mięsa.
> >>
> >> Co ciekawe ten granulowany praktycznie nie ma zadnego aromatu....
> >Ale dajesmak
>
> Tez niespecjalny.

Granulowany, suszony i w inny sposób konserwowany czosnek to ulubiona
obecnie przyprawa kuchni czeskiej. Zawsze, jak coś mnie podkusi i go
mużyję, to przypominają mi się tanie czeskie knajpy, a nawet mniej
tanie restauracje.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 18:16:45

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120041907006594%wlalos@onet.pl...

to w takim razie z czym bys zjadl szpinak? ja zawsze jadla z czosnkiem, moze
cos trace i nie wiem?:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 18:21:20

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 01 Jan 2004 18:37:51 +0100, na pl.rec.kuchnia, Marcin E. Hamerla
napisał(a):

> Co ciekawe ten granulowany praktycznie nie ma zadnego aromatu....

Nie twierdzę, że granulowany jest lepszy niż świeży, bo _nie_jest_.
Jednak używam czosnku granulowanego, w słoiczkach, kupowanego w Niemczech
(tani) i z całym przekonaniem twierdzę, że nadaje potrawom odpowiedni
aromat, a także smak. Nie zawsze mam świeży czosnek w domu, nie zawsze mam
możliwość kupić go na czas, w takich sytuacjach ten granulowany jest bardzo
przydatny.


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 18:29:19

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 1 Jan 2004 18:54:53 +0100, na pl.rec.kuchnia, karl napisał(a):

> Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
> Czyli co, obmyć i do pieca?

Ja nacieram karkówkę solą, pieprzem i czosnkiem (często granulowanym), a
dodatkowo szpikuję mięso przekrojonymi ząbkami czosnku. Jeśli lubisz,
możesz mięso posypać majerankiem (ja raz mam na to ochotę, innym razem nie
mam). Gotową karkówkę owijam folią aluminiową i wkładam do gorącego
piekarnika (gazowego akurat). Mimo, że jest w folii, na blaszkę leję trochę
wody, ale to raczej w celu ochrony formy li tylko ;)
Nie wiem, czy można tak zrobioną karkówkę nazwać pieczoną, bo folia
sprawia, że to mięso się raczej dusi, a nie piecze, niemniej jest bardzo
smaczne i nigdy nie jest wysuszone, spalone itp z wierzchu (ani w środku,
rzecz jasna) ;)

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 20:38:46

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt1o6o$15vb$1@mamut.aster.pl>, rena <r...@a...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041907006594%wlalos@onet.pl...
>
> to w takim razie z czym bys zjadl szpinak?

Ze szpinakiem. ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 20:40:51

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <1a95jyp322q01.t5gdag743sao$.dlg@40tude.net>, Evunia
<h...@n...year.pl> wrote:


>
> Jednak używam czosnku granulowanego, w słoiczkach, kupowanego w Niemczech
> (tani) i z całym przekonaniem twierdzę, że nadaje potrawom odpowiedni
> aromat, a także smak.

Odpowiedni dla amatorów takiego aromatu lub smaku. ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-01 20:49:48

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120042138464630%wlalos@onet.pl...

> Ze szpinakiem. ;-)

wow - alez z ciebie eksperymentator w kuchni:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

uff, dobrze ze nie mam modemu
Mięso ze strusia
dzem z fig -gdzie mozna kupic w Polsce?
Dostalem na gwiazdke zeliwny wok - co przyrzadzic na poczatek?
Q: Jakie wino do poledwiczek w miodzie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »