| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-01 17:54:53
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120041850287069%wlalos@onet.pl...
> In article <bt1mcm$qte$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
> <k...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
napisał
> > w wiadomości
> > > Tez niespecjalny.
> > To rzecz gustu lub jego braku. No to jak piec te karkówke.
>
> Taką jaka jest.
Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
Czyli co, obmyć i do pieca?
karl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-01 18:06:02
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleIn article <bt1mts$suu$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
<k...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041850287069%wlalos@onet.pl...
> > In article <bt1mcm$qte$1@atlantis.news.tpi.pl>, karl
> > <k...@w...pl> wrote:
> >
> > > Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
> napisał
> > > w wiadomości
> > > > Tez niespecjalny.
> > > To rzecz gustu lub jego braku. No to jak piec te karkówke.
> >
> > Taką jaka jest.
> Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
> Czyli co, obmyć i do pieca?
Na pewno posolić. To właściwie wystarczy. Jak ktoś chce coś więcej to
można też obłożyć nieco cebulą w czasie pieczenia. Można ewentualnie
odrobinę popieprzyć, ale niekoniecznie. Raczej jak ktoś lubi to trochę
majeranku. Czosnek to według mnie już przesada.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 18:07:00
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleIn article <bt1mpe$14ij$1@mamut.aster.pl>, rena <r...@a...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041849182844%wlalos@onet.pl...
>
> > Co do czosnku -- choć znany i stosowany, nigdy w Polsce nie był bardzo
> > popularny, poza kuchnią biednych Żydów.
>
> hej - co ty masz do czosnku?:))))
Nic.
> nie lubisz go?
Bardzo lubię.
> uwazasz, ze zabija smak
> potrawy?
Często zabija.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 18:09:24
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleIn article <j...@4...com>, Marcin E.
Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
> karl napisal(a):
>
> >> >Z czosnkiem powstała dziwna moda. Granulowany wrzucany jest do każdego
> >> >mięsa.
> >>
> >> Co ciekawe ten granulowany praktycznie nie ma zadnego aromatu....
> >Ale dajesmak
>
> Tez niespecjalny.
Granulowany, suszony i w inny sposób konserwowany czosnek to ulubiona
obecnie przyprawa kuchni czeskiej. Zawsze, jak coś mnie podkusi i go
mużyję, to przypominają mi się tanie czeskie knajpy, a nawet mniej
tanie restauracje.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 18:16:45
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120041907006594%wlalos@onet.pl...
to w takim razie z czym bys zjadl szpinak? ja zawsze jadla z czosnkiem, moze
cos trace i nie wiem?:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 18:21:20
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleThu, 01 Jan 2004 18:37:51 +0100, na pl.rec.kuchnia, Marcin E. Hamerla
napisał(a):
> Co ciekawe ten granulowany praktycznie nie ma zadnego aromatu....
Nie twierdzę, że granulowany jest lepszy niż świeży, bo _nie_jest_.
Jednak używam czosnku granulowanego, w słoiczkach, kupowanego w Niemczech
(tani) i z całym przekonaniem twierdzę, że nadaje potrawom odpowiedni
aromat, a także smak. Nie zawsze mam świeży czosnek w domu, nie zawsze mam
możliwość kupić go na czas, w takich sytuacjach ten granulowany jest bardzo
przydatny.
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 18:29:19
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleThu, 1 Jan 2004 18:54:53 +0100, na pl.rec.kuchnia, karl napisał(a):
> Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
> Czyli co, obmyć i do pieca?
Ja nacieram karkówkę solą, pieprzem i czosnkiem (często granulowanym), a
dodatkowo szpikuję mięso przekrojonymi ząbkami czosnku. Jeśli lubisz,
możesz mięso posypać majerankiem (ja raz mam na to ochotę, innym razem nie
mam). Gotową karkówkę owijam folią aluminiową i wkładam do gorącego
piekarnika (gazowego akurat). Mimo, że jest w folii, na blaszkę leję trochę
wody, ale to raczej w celu ochrony formy li tylko ;)
Nie wiem, czy można tak zrobioną karkówkę nazwać pieczoną, bo folia
sprawia, że to mięso się raczej dusi, a nie piecze, niemniej jest bardzo
smaczne i nigdy nie jest wysuszone, spalone itp z wierzchu (ani w środku,
rzecz jasna) ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 20:38:46
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleIn article <bt1o6o$15vb$1@mamut.aster.pl>, rena <r...@a...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120041907006594%wlalos@onet.pl...
>
> to w takim razie z czym bys zjadl szpinak?
Ze szpinakiem. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 20:40:51
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleIn article <1a95jyp322q01.t5gdag743sao$.dlg@40tude.net>, Evunia
<h...@n...year.pl> wrote:
>
> Jednak używam czosnku granulowanego, w słoiczkach, kupowanego w Niemczech
> (tani) i z całym przekonaniem twierdzę, że nadaje potrawom odpowiedni
> aromat, a także smak.
Odpowiedni dla amatorów takiego aromatu lub smaku. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 20:49:48
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masleUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010120042138464630%wlalos@onet.pl...
> Ze szpinakiem. ;-)
wow - alez z ciebie eksperymentator w kuchni:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |